spartan, bohemia



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) 
30.4.2007 10:09
V meruňkářském klimatu jižní Moravy plodí i zapomenuté hrábě, jak tu kdysi podotkl jeden diskutující. Pokud navíc 3x postříkáte a ručně proberete plůdky, můžete s úspěchem pěstovat i kalvil bílý zimní a pochvalovat si, jak kvalitní a vděčné je  to jablko.
   Jinak nic proti spartanům nemám, koncem 70. let to byla kultovní odrůda a nemít jej na zahradě znamenalo být dočista out.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 155.190 (?), 8.11.2007 22:15

Na spartana nedam dopustit! I na plodne hane absolutne bezproblemovy strom, v zatravnenem porostu, jen o zimnim rezu, perfektne tvarovatelny, za 15 let nemel mensi nez nadprumernou urodu, v radech 10 kg az metraku krasnych zdravych stavnatych jablek bez jedineho flicku. Absolutne bez chemie... meli jsme moznost vyzkouset i dalsich minimalne 15-20 odrud, novinek na nejruznejsich podnozich i tvaru, bohuzel vetsina dostala raka a odesla... pro pestitele amatery s minimalni znalosti pestovani ovocnych stromu muzu jen doporucit. Ted po prestehovani si chci spartana opet vysadit ale bohuzel stromky nemuzu sehnat a roubovat neumim. Poradi mi nekdo kde je prodavaji. Diky. Adamburda@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 8.11.2007 22:37
To mi připadá jak zpráva z jiného světa. Docela bych věřil, že Váš Spartan roste v nějaké geopatogenní zóně, kde se mu  nebývale daří. Mně osobně Spartany chutnají, vydrží, nevadnou, dávají krásný , chutný, narůžovělý mošt. Bohužel jeho nedostatky - především  sklon ke zmenšování plodů a citlivost ke strupovitosti mě donutily rozloučit se s ním. Tedy, nechal jsem jej na jedné větvičce - kvůli tradici, je v něm kus historie. Jeden čas  to byla suveréně nejpěstovanější odrůda. Kousnu-li do něj, cítím v ústech chuť 1.poloviny 80.let
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 9.11.2007 8:55

Úplně nechápu co může být na jablku překonané, buď mi chutná nebo ne, a zrovna spartan je pro mne jedno z nejchutnějších jablek, jeden stromek jsem zase vysadil asi předloni. Je pravda, že jablka nejsou moc velká, ale to nepovažuji za nevýhodu, já mám radši jablka menší. Zdá se mi lepší zakousnout se do několika menších jablek, než se doprat jedním čtvrtkilovým.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.11.2007 10:08
To, že je Spartan odrůda překonaná, nikdo shůry nenařídil. Prostě zahrádkáři i velkopěstitlé začali preferovat jiné odrůdy. Pokud vím, stromky se stále prodávají a ze sortimentu snad vyškrtnutý taky nebyl. Prostě o něj přestal být  zájem. Kdyby se objevil rezistentní klon bez vysokého procenta drobných brakovitých plodů - nějaká "Spartanela", byl bych mezi prvními, kdo by se po něm pídil.
  Totéž platí o odrůdách Idared, Šampion, Starking, Breuhahnovo, Matčino, Zvonkové, Bláhova a mnohé jiné Pro některé pěstitele jsou to nejoblíbenější odrůdy, ale ze zahrad postupně mizí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 9.11.2007 10:31
Mizí, ale otázka je proč? Jestli o ně není zájem ze strany zahrádkařů nebo jestli je přestaly nabízet školky, protože se zaměřují na pěstování nových, módnějších odrůd. Ty odrůdy, které jste jmenoval je většinou problém sehnat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 9.11.2007 11:04
To máte asi pravdu, je v tom i trocha marketingu a jakási obsedantní touha po novinkách, zejména malopěstitelů. I populární literatura raději otiskuje články (ne vždy objektivní) o nadějných odrůdách než  dobré zkušenosti se starými.
   Přesto bych řekl, že kdyby byla poptávka, trh by zareagoval. Tak jako např. v případě renesance Jaderniček a Durancií.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 9.11.2007 14:01

Dobrý den. Spartan není špatné jablko. Problém vidím v tom, že lidé mající zahradu věnují ovocnému stromu z různých důvodů čím dál tím méně času. Tato odrůda potřebuje pro vývoj kvalitních plodů pravidelnou obnovu plodonosného dřeva. Pokud ji nemá začne babčit a tím jsou plody malé a nekvalitní. Je náročná na přihnojování hlavně organickými hnojivy(na podzim zarýt hnůj)alespoň každé 3 roky. Také potřebuje pro lepší uchovatelnost plodů trochu podtrhnout. V poslední řadě je to i osvěta, která ji nepřeje. Na školeních se zahrádkáři dovídají o takzvané postupné degeneraci této odrůdy a o vhodnosti postupné obnovy jejich výsadeb nebo přeroubování na jiné odrůdy. Tyto informace získávají i školkaři. Je fakt, že v létech velkého tlaku strupovitosti bez chemické ochrany totálně zklame. Většinou raději pěstujeme rezistenty, abychom se vyhnuli chemii. Hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 9.11.2007 14:20

Píšete, že odrůda může v některém roce totálně zklamat, to je ale věc, která mne vůbec netrápí. Jsem takový zahradník, co spoléhá na to, že aspoň něco vždy naroste. Ani stříhání stromků každý rok nedělám, prostě někdy propásnu vhodný termín. Mám na zahradě více stromů různých odrůd, a i když některé stromy v roce nezarodí i tak bývá obvykle taková úroda, že část úrody skončí na kompostu,  to prostě nejde vše zpracovat a využít. Totální neúspěch s jablkama jsme měli v letošním roce z jiných důvodů, jeden silný noční mráz začátkem května a bylo sklizeno. Ale to je snad ojedinělý jev.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 9.11.2007 19:28

Já se zde nechci opakovat, viz můj příspěvek z 30. 4. Pravdou je, že "osvěta" dokáže zlikvidovat mnoho dobrých odrůd. Krom dalších sedmi rezistentů mám 3 stromky odrůdy Topaz - vyníkající, ale v loňském roce měl chuť brambor. Letos opět super, ale jen 3 kg, jako většina z nás. Znovu říkám, je to místem a rokem. Plně sohlasím s p. ing. Ferdou, že když zklame v blbém roce 5 odrůd, na dalších 3-5ti něco naroste, tedy krom letoška. Ještě ke Spartanu, těch letošních 5 kg stálo zato. Věřte nebo ne, ale plody vážily v průměru 200 g, pár jich bylo 230-240 g. Protože nemám až zas tak velký problém se strupovitostí krom Goldenu a Starkingu, rozhodl sem se jej opět vysadit.

Příjemný večer

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika