Pomoc - zničený kmínek



Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?)
24.4.2012 16:07

Také doporučují zlikvidovat. Sadař je od slova sadit. Vždy je potřebné vysadit více stromků. Příroda není na 100% a s tím se musí počítat. Tak jak existuje selekce u drůbeže, že jenom kvalitní se ponechá, tak to jisté platí a sadařů. "Sentiment stranou".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 24.4.2012 15:09

Podle fotek se zdá, že stromek byl štěpován na slabě rostoucí podnoži a o kus výše byl buďto přeštěpován znovu, nebo jeho kmínek odumřel a nový výhon vyrazil z boku. To už dnes nelze přesně říci.
    Podle malých přírůstků stromek strádá nedostatkem živin a zřejmě mu konkuruje travní drn. Slabě rostoucím podnožim obecně neprospívá zatravnění.Chcete-.li zkusit stromku pomoci, obryjte mísu kolem stromu cca 1,5 m v průměru a přitom zapravte do půdy kompost příp. s trochou kombinovaného hnojiva. Na snímku není vidět, jsou-li na kmeni čerstvé nekrotické rány, které by chtěly vyříznout, vyčistit a zatřít balzámem. Pokud jsou patrna jen hojivá zavalující pletiva, tak bych na kmínek nesahal.  Třebaže stromek není nejmladší, přivázal bych ho ke kůlu.
   Je-li defekt na kmínku větší než 2/3 jeho obvodu a tvoří se čerstvé nekrózy, zvážil bych, jak radí PP, jeho nahrazení novým.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
valecekm - (15) - 155.190 (?), 24.4.2012 15:38

No dole to zavalité vypadá jako zhojené též po nějakém šíleném zásahu, jinak nad tim, jsou na kmínku tmavě hnědá až černá místa, tam kde byly zbytky kůry, které jsem odstranil, protože si pod nimi libovala havěť(o odstraňování nejde pomalu ani mluvit, opadaly vesměs sami)...Takže pokud by se jednalo o nekrózu, je nato nějaká pomoc, nebo je veškerý boj předem prohraný?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 153.9 (?), 25.4.2012 22:42

Pravděpodobně se jedná o rakovinu, která většinou bývá bakteriálního původu. Mám s bojem s rakovinou dvacetileté zkušenosti a mohu napsat, že takhle masivně poškozený stromek se mi ještě nikdy nepodařilo zachránit, a to ani za cenu přeroubování. Rakovina je už ve dřevě, s největší pravděpodobností i pod zbytkem zdravé kůry, kterou napadne a zničí. Stromek se bude snažit zavalit ránu, ale rakovina bude rychlejší. Přeroubování by možná mohlo pomoct, kdyby bylo možno stromek uříznout aspoň 30 až 50 cm pod napadeným místem do zdravého dřeva. Uříznout 10 cm není řešení. Rozumím Vaší snaze zachránit stromek, ale v tomto případě byste měl spíše vzít v potaz nebezpečí, které z tohoto stromku hrozí stromkům v okolí. Tato rakovina totiž podle mých zkušeností JE nakažlivá a pokud stromek ponecháte, necháte si tím na zahradě i ohnisko choroby, kterou mohou dostat i ostatní Vaše stromky a ty Vás za to nebudou mít rády. V podstatě se rozhodujete, jestli obětujete jeden stromek jako cenu za zdraví ostatních, nebo jestli budete riskovat, že Vám (poměrně rychle) "odejdou" i další stromy na zahradě. Takže moje rada: vykopat a spálit!!!, na jeho místo vysadit např peckovinu nebo půdu vyměnit a vylehčit a pak teprve sadit nový stromek.

Rozumím Vám, toho stromku je škoda, ale podle mých zkušeností se už nedá zachránit a máte taky zodpovědnost za ty ostatní stromky na zahradě. Potřebují Vaši péči, což v tomto případě znamená odstranit ohnisko nákazy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 24.4.2012 16:07

Také doporučují zlikvidovat. Sadař je od slova sadit. Vždy je potřebné vysadit více stromků. Příroda není na 100% a s tím se musí počítat. Tak jak existuje selekce u drůbeže, že jenom kvalitní se ponechá, tak to jisté platí a sadařů. "Sentiment stranou".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6525) - 9.2 (?), 24.4.2012 17:19

Měl jsem to s tou brakací na jazyku, potažmo v klávesnici, ale nakonec jsem to nepoužil. Dál si dovolím poměrně dost nesouhlasit s MV.,( pane Paĺo, všímáte si?) V případě ohryzu, který popisujete to musí být v opravdu dobré poloze aby to fungovalo jak píšete. Divá zvěř v podobě zajíců mi sežrala tolik výsadeb, že je to až nespravedlivé. U nás ten ohryzaný stromek s proužkem kůry chšádne, chšádne až uchšádne, řečeno s Hogem Fogem. A často se stává, že i menší poškození se nezahojí přes všechnu péči a po pár letech jde stromek domů. Prostě nevýhodná poloha a špatná půda dělá svoje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
valecekm - (15) - 155.190 (?), 24.4.2012 18:58

No částečně s Vámi souhlasím ale částečně ne a můžeme nadtím spekulovat, protože!

Když máte velký sad, tak samozřejmě nebudete schopen se věnovat zbídačenému kousku na úkor chudoby krásných zdravých stromků a s tím slovem a dalším konstatováním souhlasím.

Ano tady je vše na správném místě, ale na druhou stranu, na menší zahrádce, kterou tedy rozhodně nepovažuji za sad a mám tu možnost věnovat kterémukoliv stromku maximální péči a přitom druhé stromky rozhodně nebudou strádat, tak bych to slovo SADAŘ celkem nepoužíval a nedělal bych taková rozhodnutí, které by již nemusely jít vzít zpět.

Jinak s těmi slepicemi... opravdu by mě zajímalo proč zrovna slepice, protože jestli si v domácím chovu chcete provozovat takovouto selekci, no tak Vás to přijde celkem draho, protože aby jste měl z nich užitek a drahá vájíčka Vám snášely, tak vám jich musí zůstat tak minimálně 10, takže kompletně i s těmi které v boji neuspějí tak 20? To bych si tedy místo těch přebývajících 10 raději koupil ty vejce za cenu těchto slepic.

Proč to takto vytahuji? Protože nejsem sadař a ani velkochovatel slepic... ale beru vše sportovně a budou jen doufat, že to přijmete také tak :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6525) - 9.2 (?), 24.4.2012 19:42

Pan Rony použil příklad a není jej nutné chytat za slovo. Princip je, že u hospodářských zvířat v produkčních chovech se provádí negativní výběr, tedy vyberou se zvířata, která nedosahují potřebné užitkovosti a ta se brakují. Slepice do nudlí, krávy na biftek, nebo do kafilerky. I dobrý sadař, byť by měl jen pár stromků vybírá ty, které rodí to co potřebuje a ostatní likviduje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
valecekm - (15) - 155.190 (?), 24.4.2012 20:47

Ano, použil příklad ale př. pro SAD a VELKOCHOV(kde není čas se starat o špatné jedince) a také jsem napsal že beru vše sportovně a vše jsem uvedl na pravou míru s vysvětlením, proto to dále nerozvádějte, protože Vy NEJSTE pan Rony a tento příspěvek byl směřován k němu a neměl být nijak pohoršující. Pravděpodobně my vysvětlil jak by řešil on problém, tak jsem mu názorně s tím chovem vysvětlil můj problém a rozhodnutí stromek ZATÍM NELIKVIDOVAT(vysvětlení z oné pointy... nemám tak velkou zahradu, abych mohl sázet spousty stromků a provádět výběr a když už tam ten stromek roste, tak se aspoň pokusím, byť by to mělo být sentimentální jak je uvedeno výše). Stromek je ve zbýdačeném stavu(ne díky mě), ale chci mu dát šanci, protože mi teď ukázal, že je na tom líp než loni a pokud znáte takovou tu omílanou historku s tím, že i ten nerodící stromek, může po poslední šanci, kterou mu člověk dát, začit zkvétat a rodit(dostává 1. šanci)...

Podotýkám, že se bavíme a v tématu je také napsáno o pomoc a záchranu stromku, nikoli o likvidaci, na to nepotřebuji něčí radu, vemu pilku a je to vyřešeno během ani né minuty.

Ještě malá doplněná poznámečka...někteří lidé mají ke stromům cit, ano někdy je ten cit třeba potlačit(sady), ale dám př.: Pokud  se Vám prakticky za celý život podaří z pecky vypěstovat krásný rodící stromek a pak by přišla nějaká choroba, která by se dala i jen při té sebemenší šanci na úspěch vyléčit...zahodil by jste ji?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 182.227 (?), 24.4.2012 20:56

Pane Martine, Vy jste se již rozhodl stromek zachránit a od ostatních chcete jen jakési potvrzení o Vašem správném rozhodnutí.Tady je diskuze zbytečná.P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
valecekm - (15) - 155.190 (?), 24.4.2012 21:16

No je to Váš názor. Ale mohl jste si všimnout, že po mých reakcích ano o reakcích na ZÁCHRANU padaly návrhy jak pomoci a takovéto návrhy jsem potřeboval, nikoli přesvědčování o likvidaci, bohužel ti co si za tím stojí, tak ať se do diskuze nezapojují, protože budou nadále prosazovat likvidaci. Já se omlouvám, možná jsem měl tedy název tématu vystihnout úplně do DETAILU aby pochopili všichni, že jde vlastně o radu JAK by se tento stromek dal zachránit. Omlouvám se, ale rozhodně nepotřebuji POTVRZENÍ o mém SPRÁVNÉM ROZHODNUTÍ(záchraně stromku), protože já jsem byl již takto rozhodnut. Jen nevím jak na to, doufal jsem, že by tu někdo s podobným problémem a třebas úspěchem mohl být a poradil by. A teď se na mě za to nezlobte, a omlouvám se, ale rozhodně nejsem BLBEČEK, který potřebuje na vše potvrzení jestli se rozhodnul správně!...To bych se totiž zeptal třebas jestli ten stromek mám zlikvidovat nebo ne. Malá pozn. k Vašemu příspěvku...Copak o záchraně tohoto stromku se diskutovat nedá?

Ano v tomto okamžiku je diskuze již zbytečná, protože někteří pravděpodobně rádi poučují, já to beru, jste zkušenější, ale i ten zkušený musí vědět, kde jsou hranice poučovat lidi o svém chování a kde se drží stále tématu.

Děkuji všem za podporu i nepodporu, za rady i nerady :-), díky že jste na můj příspěvek reagovali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE5:28
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika