Pěstitel si příznaků všímá, až když jsou dlouhodobě viditelné, to neznamená, že tam nebyly dříve.Houba Gloeosporium album - pùvodce skládkové hniloby jablek začíná napadat plody už po opadu květních plátků.
Pěstitel si příznaků všímá, až když jsou dlouhodobě viditelné, to neznamená, že tam nebyly dříve.Houba Gloeosporium album - pùvodce skládkové hniloby jablek začíná napadat plody už po opadu květních plátků.
Podle mě jsou plody na obrázku napadeny hořkou (gloeosporiovou) hnilobou. Původcem jsou tři druhy vřeckatých hub, které se kdysi zařazovaly do rodu Gloeosporium. Dnes je latinských názvů takovýchto hub řada.
Zdrojem nákazy jsou spory na větvích či pahýlech v korunách stromů. Při dešti se dostanou na plody, zde vyklíčí a přes lenticely nebo praskliny ve slupce pronikají do plodů. První viditelné příznaky se objeví až při sklizni, velmi často až po ní.
Chemická ochrana je možná postřikem fungicidy třeba zároveň i proti pozdní strupovitosti.
V zahraničí se prý používá přímé máčení plodů v roztoku fungicidu po dobu 30 vteřin.
Dobrý den,
po dvou létech je to totéž. Nestříkal jsem. Ale plody jsou stále stejné, každý rok napadené. Nejvíce napadené jsem postupně trhal a vyhodil. Na části už jsou viditelné ostré tečky cca 1 mm. Od vos to nebude vzhledem k počtu. Skvrny se postupně rozšíří a hnijou. Jsou to zimní jablka, takže je skladovat nemohu. Škoda.
Jde mně o fundovanou odpověď, zda mohu tato jablka (jestil je původ bakteriální) zpracovat nyní, třeba na mošt (asi ne?), nebo rozvařit a zavařit dřeň (cca do 100C), nebo je vůbec nezpracovávat?
Děkuji.