|
Degustačná zrelosť
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 128.63 (?) 19.2.2014 18:29
Zdravím do Čárov, pán Jakub! Prechádzam služobne cez Vašu dedinu takmer každý mesiac. V nedalekom Štefanove mám vinohrad. K Pink Lady: Posledné 2 stromčeky mali vtedy pred pár rokmi v zahradníctve Klivia v Rusovciach. Skúste im napísať. Na svojej prvej záhradke- na svahu nad Kunovskou priehradou som pestoval goldeny, idaredy, spartany... V hlbokej pivnici pod murovanou záhradnou chatkou vydržali svieže až do jari. Moderné střížovické a holovouské rezistenty, podobne ako aj Rubín a jeho mutácie sú v naších podmienkach naozaj "vianočné" jablká, najmä ak sa oberajú na konci sklizňovej zrelosti. Niektoré starodávne odrody naších pradedov boli veľkú časť zimy nekonzumovateľné a až na jar prichádzali do chuťového zenitu. Práve také jabĺčka, ktoré v krátkej dobe chuťovo nezvädnú, ich dužnina nezmäkne a nezmúčnatí, teraz hľadám. Zdá sa, že Pink Lady vyzerá veľmi sľubne. Jej dužnina je stále pevná a šťavnatá. Malé množstvo delikátnych plodov sme už zjedli, ale som presvedčený, že by v pivnici "bez straty desiatky" vydržali aj do apríľa. Na daľších neskoro zimných delikátnych a dlhodobo konzumovateľných novinkách k preštepeniu teraz pracujem.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub Kollár - (41) - 221.2 (?), 17.2.2014 21:04, zobrazeno: 8976x
Zdravím,
Napadlo ma, že by nebolo odveci založiť tému, v ktorej môžete pridávať odrody a ich najlepšie termíny na ochutnávanie. Mňa by zaujímali tieto odrody: Bláhovo oranžové, Coxova reneta, Croncelské, Malinové hornokrajské, Gravštýnske, Pinova, Šampion, Florina, Karmína, Rubinola, Melodie, Heliodor, Aneta, Rubín. Pokial by tu už takéto téma bolo, tak sa ospravedňujem.
Za odpovede Ďakujem. JK
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 1.100 (?), 18.2.2014 14:05
Na mé zahradě (220 m n.m.) jsou v konzumní zralosti nejdříve
Red Melba - srpen, pak
Lotos - říjen
Rubinola - říjen, listopad
Rajka - listopad
Rosana - listopad
Rezista - prosinec
Topaz - leden
Melodie - únor
Florina - březen i déle
Hodně záleží na sklizňové zralosti, já ponechávám plody na stromě velmi dlouho, až začnou opadávat (do mulče - bez poškození), pak otrhám probírkou ty, které mi zůstanou v ruce po malém přihnutí, mám pak i u méně citovaných cv dobré chuťové zážitky.
Sklad ovoce mám nedokonalý, nemám sklep.
Zdravím - J.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakub Kollár - (41) - 221.2 (?), 18.2.2014 19:01
Zdravím p. Paľo,
zaujímalo by ma kde ste kúpili Pink Lady? (nikde ju nemôžem zohnať)
U Floriny mám tiež skúsenosti, že vydrží vpohode do marca. Goldeny.. tak do februára. S ostatnými odrodami skúsenosť nemám, lebo väčšinu jabloní som sadil tento rok na jeseň.
Inak zabudol som na polohu zahrady, bývam v malej dedinke Čáry na záp. Slovensku.(25 km západne od Senice).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 18.2.2014 20:32
Smysl tohoto vlákna mi trochu uniká.
1. Ideální degustační zralost (IDZ) je výrazně ovlivněna kvalitou skladování
2. IDZ je ovlivněna termínem sklizně - u některých odrůd podtržené plody vydrží déle (Spartan, Melodie, Smiřické) u jiných je k podmínkou trvanlivosti dokonalé dozrání a co nejpozdnější sklizeň (Golden, Idared)
3.IDZ je ovlivněna polohou - nejen nadmořskou výškou, ale i sklonem svahu, délkou slunečního svitu, půdou
4. Každý degustující má jinou chuť, tedy někdo považuje IDZ krátce po sklizni, kdy jsou plody svěží, nakyslé, jiný až po úplném dozrání, kdy je nejméně kyselin a dužina je poněkud měkší, ale ještě ne moučná.
5. IDZ je v každém roce jiná.
Sečteno a potrženo, informace odjinud než z mé zahrady, mého sklepa, a z mých chuťových buněk dají informaci velmi přibližnou a nelze se jimi řídit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Jakub Kollár - (41) - 221.2 (?), 18.2.2014 21:12
No a práve o to, čo ste popísali v bode 2. mi išlo t.j. ktoré odrody je vhodnejšie podtrhnúť a ktoré je lepšie nechať dozrieť. Ide len o názor ktorý si prispôsobím mojím podmienkám resp. každý podľa svojích. Ani pri vláknach s odrodami(ich popismi,...) sa diskutujúci väčšinou nezhodnú, či je odroda chutná alebo nie, či je v ich podmienkach rezistentná alebo nie.
A na záver... aj keď to tak nevyzerá pre mňa má toto vlákno zásadný zmysel.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 19.2.2014 9:00
o to, čo ste popísali v bode 2. mi išlo t.j. ktoré odrody je vhodnejšie podtrhnúť a ktoré je lepšie nechať dozrieť.
Ano, porovnávání dob sklizní jednotlivých odrůd (včetně zimních) je skutečně cenná informace. Ale to jsem ze zadání tématu nevyčetl. Ptal jste se na "ich najlepšie termíny na ochutnávanie."
Další cenné informace bych viděl v porovnámí skladovacích podmínek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 6.128 (?), 19.2.2014 15:17
S větší částí názorů p.Vysloužila souhlasím, ale pro některé zahrádkáře má toto vlákno význam relativního porovnání jednotlivých cv. Pokročilý sadař má své odrůdy srovnané podle svých potřeb a možností.
A konec konců jsou na těchto stránkách řešeny i věci banálnější, tak proč ne tyto naše zkušenosti.
Jen bych možná rozdělil pojmy degustační a konzumní zralost - ta je jistě delší. Pojem degustační mně evokuje ochutnání na počátku konzumní zralosti. To je ale pak téma na monografii.
Zdravím - J.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 128.63 (?), 19.2.2014 18:29
Zdravím do Čárov, pán Jakub! Prechádzam služobne cez Vašu dedinu takmer každý mesiac. V nedalekom Štefanove mám vinohrad. K Pink Lady: Posledné 2 stromčeky mali vtedy pred pár rokmi v zahradníctve Klivia v Rusovciach. Skúste im napísať. Na svojej prvej záhradke- na svahu nad Kunovskou priehradou som pestoval goldeny, idaredy, spartany... V hlbokej pivnici pod murovanou záhradnou chatkou vydržali svieže až do jari. Moderné střížovické a holovouské rezistenty, podobne ako aj Rubín a jeho mutácie sú v naších podmienkach naozaj "vianočné" jablká, najmä ak sa oberajú na konci sklizňovej zrelosti. Niektoré starodávne odrody naších pradedov boli veľkú časť zimy nekonzumovateľné a až na jar prichádzali do chuťového zenitu. Práve také jabĺčka, ktoré v krátkej dobe chuťovo nezvädnú, ich dužnina nezmäkne a nezmúčnatí, teraz hľadám. Zdá sa, že Pink Lady vyzerá veľmi sľubne. Jej dužnina je stále pevná a šťavnatá. Malé množstvo delikátnych plodov sme už zjedli, ale som presvedčený, že by v pivnici "bez straty desiatky" vydržali aj do apríľa. Na daľších neskoro zimných delikátnych a dlhodobo konzumovateľných novinkách k preštepeniu teraz pracujem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|