Smysl tohoto vlákna mi trochu uniká.
1. Ideální degustační zralost (IDZ) je výrazně ovlivněna kvalitou skladování
2. IDZ je ovlivněna termínem sklizně - u některých odrůd podtržené plody vydrží déle (Spartan, Melodie, Smiřické) u jiných je k podmínkou trvanlivosti dokonalé dozrání a co nejpozdnější sklizeň (Golden, Idared)
3.IDZ je ovlivněna polohou - nejen nadmořskou výškou, ale i sklonem svahu, délkou slunečního svitu, půdou
4. Každý degustující má jinou chuť, tedy někdo považuje IDZ krátce po sklizni, kdy jsou plody svěží, nakyslé, jiný až po úplném dozrání, kdy je nejméně kyselin a dužina je poněkud měkší, ale ještě ne moučná.
5. IDZ je v každém roce jiná.
Sečteno a potrženo, informace odjinud než z mé zahrady, mého sklepa, a z mých chuťových buněk dají informaci velmi přibližnou a nelze se jimi řídit.