Co je s těmi zákrsky?



tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 57.75 (?) 
11.11.2015 19:05, zobrazeno: 6683x

Zahradu jsme koupili před 8 lety s domem a víme, že většinu stromů sázel a rouboval předchozí majitel - samouk. Nejubožejší jsou jabloně, plodí malá jablíčka, která také předčasně padají. Většina spartanů, co už je ve sklepě, byly sbírány ze země. Letos to byla bída hlavně se suchem, máme písčitou vysychavou půdu na třebíčském žulosienitu. Mám zjištěno, že hrozí nedostatek vápníku a síry (dodávám minerálně) a draslíku (dodávám hnojem jen do záhonů).

Kmeny a hlavní větve jabloní jakoby shazovaly kůru. Jsou odhalené velké plochy vnitřního dřeva. Stromy/větve přitom neschnou. Co tomu je?

Jediná jabloň, která vypadá normálně (taky zákrsek) a taky spolehlivě a vydatně rodí velká žlutá kyselejší jablka, které jsou v konzumní zralosti nejdříve v říjnu. Jenže 90% z nich nezralá už od srpna padá a shnije na zemi, aniž by byly červavé.

Taky tam máme ryngli, co takřka neplodí. Budu vděčný za radu.





Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 11.11.2015 19:22

Mrazová poškození, brouci, žízeň...Jakou PÉČI Vašim stromům dopřáváte? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 57.75 (?), 11.11.2015 19:29

Stříhám, dodávám vápenec, lehce sádru, v největším suchu zalévám, když stíhám.

Teď jsem si vzpoměl, jak jsem ten nejhorší strom nechal odstranit minibagrem. Lehce zatáhl nahoru a byl venku. To mě překvapilo, jak ty kořeny byly všechny lehce pod povrchem. U jabloní to tak je, ale jsou i podnože kořenící hlouběji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 57.75 (?), 11.11.2015 19:56

Teď čtu: "Draslík ovlivňuje vodní režim života rostlin a zvyšuje mrazuodolnost rostlin."  Hnoje dávám opravdu hodně (do záhonů) a myslel jsem si, že se draslík nějak půdou dostane i ke stromům. A je pravda, že nejhůře vypadají právě ty stromy, které jsou od záhonů nejdále; pokud to souvisí.

Co tak rozhodit pod pod jabloně? Síran draselný? Nebo stromy je odstranit?

Obecná hnojiva dávat nechci, fosforu a hořčíku máme dostatek, lehce jsem dával letos i molybden a bór.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.131 (?), 11.11.2015 21:04

Za osm let, co jste majitelem zahrady, jste stromům nedodal vlastně žádnou organickou hmotu (hnůj, kompost nebo aspoň mulč)? Jestli jim dáváte sem-tam "nějaká" průmyslová hnojiva, to je málo, hlavně na písčité půdě (také ji mám). Tam se veškeré živiny rychle vyplavují do spodiny. Tak se nemůžete divit, že plody nejsou nic moc. Je otázka i to, jak řežete. Ty černé skvrny s odlupující se kůrou bývá rakovina (zbrzdí ji postřik Kuprikolem po opadu listí a před rašením). Propadávání raně zimních jablek může být způsobeno velkou násadou plodů (a neprotrháním) a hlavně nedostatečnou zálivkou.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 11.11.2015 21:07

Stromy viditelně nejsou v kondici. Poškození kůry mi přijde po mrazu či postižení rakovinou. Pokud šlo strom lehce vytrhnout a kořenový systém byl málo vyvinutý, nejspíš jde o "zákrsky" na velmi slabě rostoucích podnožích, které jsou pěstované v nevyhovujících půdních podmínkách v zatravněném sadu. Hnojením mnoho nevylepšíte. Nebývám zastáncem likvidace zdravých stromů, nevhodné odrůdy doporučuji přeroubovat. U Vás asi bude nejlepší nemocné zbabčené stromy vytrhat a provést novou výsadbu. Poptejte se zahrádkářů v okolí, co komu dobře roste. V Třebíči jsou aktivní zahrádkářské organizace, sama se účastním jejich výstav, jistě Vám někdo poradí. Důležitá je volba podnože pro dané podmínky půdní. Zatravněný sad x zalévaný záhon.  Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.131 (?), 11.11.2015 21:18

Souhlasím, ony ty stromy jsou zřejmě dost staré a zanedbané, neošetřované. Ale o ty nové stromky je potřeba se pak pořádně starat a dát jim to, co potřebují. A ne nechat neošetřené rány atd a po osmi letech téměř žádné péče zjišťovat, co dělám špatně. Je potřeba klást otázky předem - co stromy potřebují a to jim dát. Ze vzduchu neporostou a plodit nebudou (a v písku potřebují živin opravdu hodně).           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 3.244 (?), 7.4.2016 16:07

Děkuji všem za příspěvky.

Nejhorší stromy (většina) byla na podzim zlikvidovaná. Nasázeli jsme nové vysokokmeny, většinou staré odrůdy, s podnoží vhodnou do těchto podmínek. Zahradu brázdí indičtí běžci a obohacují půdu o organický materiál. Zapoměl jsem napsat, že když seču trávu, většinu jí hromadím v nevelké výšce kolem stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.239 (?), 7.4.2016 19:54

Pár extravuřtů od kačen-to je doslova plivaneček na dvůrcrying, mulčovat se taky musí umět-travsko dáváte kolem stromů-nebo kolem kmenů, kde zahnívá, plesniví a na svůj rozklad spotřebují to, co už stromům kriticky chybí? S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 103.186 (?), 8.4.2016 23:29

Zdravím

Váš problém je nekrotická rakovina kůry. Tato nemoc se hojně vyskytuje na zamokřených stanovištích, ve výbězích drůbeže a v zanedbané péči stromu. Tady už moc nenaděláte jedině zimní a nebo předjarní desinfekci postřikem kůry kuprikolem a správným řezem koruny. Pokusit se odstranit napadené výhony. Na kostře to musíte bohužel už tolerovat. Jabloně dokáží několik roků s touto nemocí žít než je skolí.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika