Auksis



RedWolf - (7) - 173.34 (?) 
6.10.2015 0:59, zobrazeno: 4040x

Má někdo z Vás zkušenosti s odrůdou Auksis? Nakonec jsem neodolal a objednal si ji ze Slovenska i přes vysoké poštovné.Prý jde o nejchutnější litevskou odrůdu jabloní pocházející z křížení odrůd Mc Intosh x Grávštýnské.Odrůda je odolná vůči chorobám a plody vynikají velmi dobrou chutí -mají být šťavnaté a polosladké.Budu vděčný za každou informaci.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 6.10.2015 8:52

Oba rodiče jsou zajímaví - hlavně co se chuti týče. Bojím se ale, že zdědí-li po nich i citlivost ke strupovitosti, bude pěstování bez chemie problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 252.217 (?), 6.10.2015 10:43

Auksis - roste bujně, plody má střední až větší velikosti, vzhled plodů je poměrně atraktivní, žlutá základní barva je překrytá na sluneční straně růžovočervenou barvou, až na polovině plodu, uvnitř koruny zůstávají plody jen žluté. Tvar plodu je kulovitý až částečně zploštělý. Dužnina je měkší, což je dost nevýhoda. Vyžaduje velmi opatrnou manipulaci. Při dozrávaní má snahu propadávat, musí se sledovat, přezrálé a spadené plody rychle podléhají zkáze. Předčasně podtrhnuté mají snahu vadnout a chuť je navýrazná. Správně sklizené plody jsou hodně šťavnaté, polosladké, velmi dobré, jiná než u rodičů. Sklízí se v září a měla by vydržet do února. U mě horko těžko do Vánoc a to mám dobrý sklep. Plody se dají konzumovat hned po sklizni. V prosinci rychle ztrácely chuť. Má být mrazuvzdorná, to nejsem schpný posoudit. Odolnost proti houbovým chorobám se zdá poměrně dobrá. Padlí se objevilo, ale méně než na odrůdě Mac Intosh. Strupovitost jsem nezaznamenal. Do plodnosti nastupuje jako většina ostatních odrůd a ta je poměrně dost vysoká a s probírkou pravidelná. Je vhodné provádět probírku, nejen na udržení pravidelné plodnosti, ale i na udržení velikosti. Bez probírky jsou plody značně nevyrovnané. Jedná se o poměrně solidní odrůdu. Již ji nemám, ale je obohacením trochu jinou chutí, u mě, pozdně podzimních odrůb Pěstoval jsem ji na M9, takže s jinými podnožemi zkušenost nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika