Až do konce léta není pozdě na řezání jakýchkoli ovocných stromů. Názor, že stromy se mají řezat jen ve fázi vegetačního klidu je dlouho tradován, ale nemá racionální podklad. Má pouze tyto výhody:
1. V té době není na zahradě mnoho jiného na práci
2. S dřevním odpadem bez květů a listí se lépem pracuje,
3. Šetříme živiny v půdě, které by se s ořezanými větvemi vyhodily (při recyklaci - štěpka do kompostu - to beztak neplatí).
Řez později - při rašení, v květu, zazelena má jiné, důležitější výhody:
1. Je lepší počasí, příjemnější práce, stmívá se později
2. Řezné rány se líp a rychleji hojí
3. Lépe odhadneme hloubku řezu - nemusíme si jen představovat, jak bude vypadat strom s listím
4. A to hlavní - ovoce, které má pecku, by se mělo řezat především (nebo lépe pouze) v době květu a později. Toto nemusí platit u výchovného řezu, kde hlavním požadavkem jem podpora růstu.
Abych byl spravedlivý - pokud prořežete zdravé a dobře živené peckoviny v předjaří, nijak moc jim neublížíte. Já švestky (ne však broskve a meruňky) - ale jen z časových důvodů - taky řežu v předjaří.
Podtrženo, sečteno, právě nastává vhodný čas k Vašemu řezu. Ale stejně důležité jako kdy řezat je jak řezat.
Ty starší jsem chtěla prosvětlit - to je asi v pořádku
Ty nové nějaký střih, aby začaly plodit - tady se trochu bojím. U nových se neřeže proto, aby začly plodit, nýbrž spíš aby nezačly. Potřebují nejdřív vyrůst a vytvořit korunku. Nejrychlejší způsob, jak docílit, aby plodily (nikoli však správný) je neřezat.