Veškterá opatření, která popisuje pan Polehla považuji za prospěšná. Slovo "nezbytná" mi přijde trochu silné, ani jedno z těchto 4 opatření pravidelně neprovádím. Tím ovšem nechci říci, že by se neměly dělat.
Odrůdu Mantet pěstuji 28 let a dosud jsem se jí nezbavil. Asi proto, že v ideální zralosti je chuť opravdu výjimečná. Zcela souhlasím s popsaným procesem zrání odrůdy - prokvétáním zelené barvy na žlutou, s líčkem, ojíněním i s postupnou sklizní. Ne již tolik s tvrzením, že všechny odrůdy jsou stejně kyselé a hnijí stejně rychle.
Pokud nechcete hlídat změnu zelené barvy na žlutou, skladovat jablka v lednici a preventivně je stříkat, zvolte Discovery. Korunu tvoří řídkou, i zralé plody drží dlouho na stromě, sklizené můžete nechat stát dva týdny třeba v obýváku a pořád budou chruplavé, nasládlé.
Zadavatel uvedl jednu důležitou větu: "...ať přežije cestu když vezmu 2kg na dvoudenní výlet." Ze všech letních odrůd má nejtenší slupku a nejvíc se otlačuje v plné zralosti právě Mantet. Pokud si v sobotu ráno přibalíte do batohu voňavé plně vyzrálé plody a nezabalíte každý zvlášť do hedvábného papíru, v neděli budou některé otlačené nahnědlé pomačkané.