Více odrůd na jednom stromě



Stránky: 1,  2   
host - 250.251 (?) 
15.3.2011 11:05, zobrazeno: 9270x

Dobrý den,

Rád bych si vypěstoval hrušku odrůda dicolor na podnoží semanáč. Jelikož toho místa moc nemám rád bych vrouboval letní odrůdu Wiliamsova, sloužící zároveň jako opylovač. Může mi někdo poradit zda-li se vůbec hodí tyto dvě odrůdy s rozdílnou dobou zrání(vzrůstu) k sobě? Vím že tato témata už byla diskutována, ale mě zajímají konkrétně tyto dvě odrůdy.
Děkují Všem za pomoc
Radim

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 15.3.2011 11:50

Rozdílná doba zrání až tak moc nevadí, horší je rozdíl ve vzrůstnosti obou odrůd. Částečně jej lze eliminovat tím, že slaběji rostoucí odrůdu (Wiliams) naštěpujete na terminál stromku té bujnější (Dicolor). Ramena tak budou růst silněji a terminál s druhým patrem, které mají u hrušní tendenci k přerůstání, budou růst spíš tlumit. O dost horší by to bylo obráceně. I tak je ovšem lepší, je-li růstový potenciál obou odrůd stejný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 167.57 (?), 15.3.2011 13:20

Dobrý deň! Robíte dobre, že sa snažíte zvýšiť plodnosť navrúbľovaním opeľovača. Rozdielnosť doby zrenia neprekáža a umožní Vám 2 sklizne z 1 stromu. Williamsovu červenú som mal naštepenú na odrode Clapova (východný svah, ílovitá pôda). Každý rok pravideľne rodila výberové ovocie, strom rástol bujne a zdravo, voľne rastnúca palmeta dosahovala výšky 3 metre. Pravideľný rez udržiaval strom v kondícii a jeho rast nepoľavoval. Informácie o sorte Dicolor nájdete napr. na webe fytos. Píšu tam, že má iba stredne bujný rast. Pestujem Dicolor na duli v kvalitnej pôde a nížinnej polohe. Prvé roky vôbec nerástla, takže potvrdzujem informácie Fytosu. Na semenáči by istotne rástla lepšie. Na této stránke si môžete prečítať, že Williamsova má bujný rast. Musíte sa rozhodnúť sám, komu budete veriť. Prajem Pekný deň! Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 15.3.2011 14:18

Máte pravdu, že rozdíl vzrůstu u těchto dvou odrůd asi nebude velký. U mě však Wiliamsova roste spolu s Konferencí a Karinou asi nejslaběji. Možná i proto, že je náročnější na teplo. Naopak Clappova mi roste výrazně bujněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.38 (?), 15.3.2011 14:30

Wiliamsová má slabší růst, a slabou tvorbu dřeva.I na semenné podnoži ji lze pěstovat jako zákrsek.Taktéž Karina má slabší, až slabý růst.Však též pochází z Wiliamsové č.a Konference.U mne i Dicolor slaběji roste, i když, nebo právě proto, že je na kdouli.Myslím si, že Dicolor i Wiliams se pohodnou na jednom stromku.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 16.3.2011 18:32

Prosím o sdělení názoru. Chci vysadit další zimní hrušku a rodina požaduje, aby měla červené plody. Budu se rozhodovat mezi Grácií a Dicolor. Pěstuji jen vřetena, tak tedy na kdouli. Zkušenosti s těmito odrůdami nemám žádné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.87 (?), 16.3.2011 23:34
Dicolor na duli, pán Václav, neodporúčam. Potrebuje bujnejší podpník. Myslím, že takéto skúsenosti máme viacerí. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 17.3.2011 18:22

Ano, toho jsem si vědom, mě by spíš zajímal názor na kvalitu těch dvou odrůd. Tedy jejich plodnost, chuť, skladovatelnost a pod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.156 (?), 18.3.2011 19:02
Hruška Dicolor mi doteraz na tvarovanej palmete kvitla minimálne, na 2,5 metrovom stromku bolo iba niekoľko plodov. V tomto roku to konečne vyzerá nádejne, kvetných pukov sú desiatky. Hruška nie je moc veľká, líčko má pekné, v pivnici dozráva masiac po sklizni a po Vianociach mi stráca chuť. Dužnina je sladká, mierne aromatická, pevnejšia a dosť šťavnatá. Ale jedol som už chutnejšie odrody. Napr. stará dobrá Boscova fľaša je výrazne chutnejšia, ale to nie je zimná sorta. Myslím si, že sa odrode Dicolor urobila neprimeraná reklama. Chuťovo lepší priemer, s rodivosťou a rastom problémy. Opeľovanie tiež nebude bez problémov. Zdravotný stav výborný. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.156 (?), 19.3.2011 21:22
Zo zimných hrušiek mi najviac chutila Děkanka Robertova, ale tú asi už žiadna škôlka nemnoží. Skúsenosti s jej pestovaním bohužiaľ nemám, ale pre kvalitu plodov by som si ju rád naštepil do koruny. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika