Hrušeň Solanka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                  
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 152.27 (?) 
25.9.2011 23:47
Pár poznámek k Vašemu příspěvku: 1. Hluboký sestřih byl chybou: výsledek vidíte sám - "obrazila ještě více". 2. Tůje nemají s hrušní nic společného. "Špatný vliv" na hrušně mají pouze některé keřovité a plazivé jalovce, které jsou zimním hostitelem rzi hrušňové. 3. "Teď je velmi hustá". Je to smutný fakt. Aby nešla tolik do dřeva, tak ji vůbec neřežte. Letos ani příští rok, zjara ani na podzim. Velmi citlivě proberte jen to opravdu nejhustější, ty vlky, které jdou svisle dovnitř koruny. Ostatní větve vůbec nezakracujte. 4. Možná neměla (nemá) v dostatečné blízkosti opylovače? Josef.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 178.235 (?), 26.9.2011 8:39

souhlasím, Solanka je bujná svou vzrůstností a neustálým řezem jen plodnost oddálíte.Spíš jí vroubujte do koruny Boscovu nebo Hardyho... AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eda37 - (3) - 38.141 (?), 26.9.2011 19:21

Děkuji panu Josefovi, i hostu, za vyjádření k mému problému se solankou.Pro doplnění ještě uvádím, že v předešlých létech jsem ji stříhal normálně, vlky a konkurenční výhony. Chybou bylo, teď už to vím, že jsem zbylé výhony i krátil, proto byla rok od roku hustější.

Ve svých příručkách jsem našel o solance jen zmínku, že to je starší odrůda, jen trochu odlišná od Clappovy máslovky, kterou jsem původně chtěl. O opylování nebylo nic, jen všeobecně o dobrých opylovačích hrušní, Podle hosta je zřejmě dobrým opylovačem pro solanku Boscova, nebo Hardyho hruška, kterou si mám naroubovat do koruny solanky.   

Výsledkem této malé diskuse o pěstování solanky je: příští rok nestříhat, ani další a podle množství květů obstarat opylovač. Ještě jednou díky.          

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 158.193 (?), 26.9.2011 22:44
Až Vám hrušeň pokvete, je pozdě myslet na zajištění opylovače. Na to musíte myslet už nyní. Ve staré pomologii (1961) jsou psány jako opylovače pro Solanku již zmíněné Boscova a Hardyho, dále jsou jmenovány Avranšská a Charneuská. A ještě je psáno: opylovači nejsou jednotlivě prověřeni. Dobře rodí v blízkosti všeobecně spolehlivých opylovačů (výše jmenované aj.) Josef.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eda37 - (3) - 38.141 (?), 28.9.2011 21:14

Máte pravdu. Vzpomínám si, že asi po třech létech po vysazení zakvetla, ale žádný efekt z toho nebyl. Připisoval jsem to absenci včel kvůli chladnému počasí. Teď asi správně předpokládám, že v blízkosti není opylovač. Protože další hrušku na zahradě už nechci, zbývá mi roubování. O roubování jsem četl několikrát, zatím jsem se mu vždycky vyhnul. Postupovat budu podle rad pana Pelešky (spoluator Franz Böhmig) v knize - "2000 rad pro zahradkáře", kterou vlastním a ve které občas listuji. Zbývá mi ještě problém, kde sehnat rouby. Nemá cenu ptát se sousedů v osadě, protože opylovač v okolí není. Napadá mě nelevné řešení, o kterém se nikde nepíše, pořídit si rouby z nové sazenice, kterou bych si koupil za tím účelem na jaře v zahradnictví. Co říkáte? Ještě jednou děkuji za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 162.49 (?), 28.9.2011 21:41
I Vámi zmíněné "nelevné řešení" může být problém. Uvedu k němu několik poznámek: 1. Odrůdy dříve jmenované jako opylovači jsou staré a asi nejsou v běžné nabídce naprosté většiny ovocných školek a následných prodejců. Boscova by se snad dala sehnat nejsnadněji. 2. Další možní opylovači ze současného sortimentu odrůd nebyli jmenováni. Neznamená to, že nejsou. Snad by se dali vyhledat (novější literaturu ani internet jsem nezkoumal) nebo dotázat se na příslušných místech. 3. Vyzkoušet naroubovat několik různých, nahodile sehnaných odrůd, by sice mohlo vyjít, ale možná taky ne. 4. Rouby požadovaných odrůd by se daly sehnat jejich objednáním např. v nějaké ovocné školce. Tuto službu poskytují i některá zahradní centra či další prodejci. Mohli by je zaslat také z odborných institucí - Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousích, Šlechtitelská stanice Těchobuzice a další (pokud ještě existují a budou ochotni...). Anebo zkuste zadat na internetu (sám jsem po tom nepátral).. Věřím, že si poradíte. Josef.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 28.9.2011 21:58
Solanka kvete raně až středně raně.Z novějších odrůd se tedy dívejte po hrušních, které kvetou ve stejnou dobu.Jinak ji opyluje Boscova, Konference,Madame Verté, Pařížanka,Williamsova.P
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 255.181 (?), 15.10.2013 22:01

Děkuji Vám za další příspěvek k mému problému. Všechny návrhy na řešení neplodnosti mé Solanky jsou dlouhodobého rázu. Tolik času už tomuto problému nechci věnovat, proto jsem udělal následující. Loni (2012) jsem provedl prosvětlující řez. Hrušeň letos na jaře bohatě zakvetla a nasadila spoustu plodů. Skoro všechny spadly, zůstalo opravdu pár hrušek, které vypadaly nevábně. Z toho usuzuji, že hrušeň je v pořádku, ale nemá vhodný opylovač. Dále experimentovat nebudu a vykopu ji. Je možné, že by to dopadlo stejně i s Clappovou máslovkou, kterou jsem původně chtěl, ale nebyla v té době v sortimentu prodejny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika