Hrušeň na křížaly



host - 7.16 (?)
29.8.2009 13:58

To podstatné ale tady nezsaznělo, nejdůležitější pro vhodnost odrůdy na sušení je tloušťka slupky. Ze zimní odrůdy s tlustou šlupkou nikdy dobrou křížalu neuděláte. \Podle mne jsou na křížaly nejvodnější letní odrůdy máslovek a velmi dobrá, ne-li nejlepší je zralá Boscova láhvice.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 49.50 (?), 17.6.2009 14:09, zobrazeno: 23328x

Zná někdo starou odrůdu hrušně, menší plody, sladké, žlutozelené, klasický hruškový tvar, hniličily, používaly se na sušení /křížaly/ snad Nelisa medová? Dík.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 122.179 (?), 18.6.2009 7:44

Žlutozelených drobných hrušek je víc, snad to hniličení mně něco připomíná.Sušily se celé plody hniliček, ze kterých jde mimo to vyrobit dobrou hruškovici.Sbíráme je z obrovského stromu dodnes.Neliska zimní zraje v prosinci.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 18.6.2009 18:16

Myslím, že každá hruška při přezrání hniličkovatí. Na křížaly je ale potřeba, aby hniličkovala pokud možno co nejméně a co nejpozději. Krátce před hniličkovatěním procházejí hrušky konzistencí - nazývám ji "kluzká zralost" Okrájené kousky plodu se lesknou sladkou tekutinou a nelze je udržet v prstech. Někteří konzumenti považují hrušky v této zralosti za nejchutnější. Jednotlivé odrůdy zůstanou v tomto předhmiličkovém stadiu různě dlouho. V tomto stavu se ale hruškové křížaly suší špatně, a to i v sušičce horkým vzduchem.  Výsledné křížaly bývají tmavé a lepkavé. Hniličkovitě přezrálé plody už snad ani usušit nelze.  Stále hledám ideální odrůdu na křížaly -  méně šťavnatou hrušku, která brzy po sklizni zesládne a přitom zachovává tuhou dužinu. Taky by měla být větší a spíš kulatá, vhodná pro paprskový vykrajovač.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 15.147 (?), 23.6.2009 18:38

Zdravím

Nejlepší je buď prastará odrůda Špinka - tu mám doma. Nebo Muškatelka šedá.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.50 (?), 27.6.2009 11:14

Pro p. Kafku - pokud některá z těchto dvou odrůd zraje v srpnu a ostatní vzhledové vlastnosti jsou jako v mém dotazu, je to ta správná.  Děkuji. cuplovikokorov@seznam.cz    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 78.10 (?), 16.7.2009 22:59

souhlas s panem Kafkou, Spinka je na suseni opravdu vytecna.

Ondra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 7.16 (?), 29.8.2009 13:58

To podstatné ale tady nezsaznělo, nejdůležitější pro vhodnost odrůdy na sušení je tloušťka slupky. Ze zimní odrůdy s tlustou šlupkou nikdy dobrou křížalu neuděláte. Podle mne jsou na křížaly nejvodnější letní odrůdy máslovek a velmi dobrá, ne-li nejlepší je zralá Boscova láhvice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 30.8.2009 10:37

Nemyslím si. Už přes 20 let vyrábím křížaly z jablek i hrušek zásadně z loupaných plodů. Se slupkou by je již u nás nikdo nejdl. Škrabkou na brambory to jde rychle a snadno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 185.138 (?), 30.8.2009 18:17

No jo, ale některé obrůdy se opravdu nemusí loupat. Už jsme tady o tom debatu měli. A ty hrušky, co chutnali jako fíky, byly z konkrétního stromu. Jsem rád, že už vím, po čem se pídit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 30.8.2009 21:59

To je jistě pravda. Úplně nutně se asi nemusí loupat žádná hruška. Ale křížaly bez slupek se v ústech samy rozpouští...
    Boscova lahvice je skutečně lahodná. Ale usušit ji není úplně snadné. Jednak mají tvar jako žárovka, takže klasicky nakrájené dílky jsou na obou koncích nestejně silné. V optimální (tzv "kluzké") zralosti je taky nadprůměrně šťavnatá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika