Zdravím Vás p.Vladislave! V názore na p.Polehlu sa môžem podpísať pod Váš príspevok. Myslím si, že je to odborník výnimočného formátu, ktorému nie je potrebné plýtvať životnou energiou odpoveďami na zosmešňujúce či arogantné provokácie. Vážim si aj Vášho prístupu k starým sortám. V minulosti bolo na vidieku v každom dvore niekoľko odrôd hrušiek. U nás sa s nimi človek stretne už iba na kopaniciach. Verte, že existujú stále nadšenci, ktorí majú tieto solitéry zmapované a formou vrúbľovania ich udržiavajú pre budúce pokolenia. Spomínam si na jednu obrovskú vysokú hrušku s priemerom kmeňa cez pol metra na kopaniciach. Bola to Smolenka (Szemendye). Vyliezť hore na takýto "topol" bolo nemožné. Nazberal som vtedy celé vreco spadaných plodov veľkosti cca 7-8 cm, nechal na sene uhniličkať a po mesiaci kvasenia sme vypálili kvalitnú voňavú hruškovičku. Demižónik sme otvorili až po 27 rokoch na dcérinej svatbe. Delikatesa! Verím, že stará hruška v zapadnutej osade v pohode prežíva.