Jaz zazimovat citron venku na zahradě?



host - 99.194 (?)
27.12.2009 22:05

Jazz s citronem na zahradě je možný, ale pouze v plusových teplotách jinak mu to ublíží i když vám bude fajn. (já mám radši rock)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 217.147 (?), 27.12.2009 19:08

...aj tu nedaleko maju taku sortu, -15 preziva vonku, rovno pri ceste. Ti co zistia ze strom je citrus a vidia aj plody, tak len krutia hlavami ze nieco take je mozne. Nikto to nechrani nic sa s tym nerobi. Je to nejaky plany citron. Vzdy ked idem okolo autom si vsimnem zmrznute plody v spleti konarov a trnov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.35 (?), 27.12.2009 19:14

A není to onen Poncirus neboli česky citronečník?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.194 (?), 27.12.2009 22:05

Jazz s citronem na zahradě je možný, ale pouze v plusových teplotách jinak mu to ublíží i když vám bude fajn. (já mám radši rock)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 13.100 (?), 22.1.2010 15:39

Mohol by ste, mladý muž,  trošku presnejšie špecifikovať, kde to je "tu u nás"? Aspoň mesto, dedinu?

Podla všetkého je to ten už avizovaný Poncirus trifoliata (citronečník), lebo ani s tzv. mrazuvzdornými vyšľachtenými odrodami z neho sa zatiaľ u nás ešte nedarí s vonkajším pestovaním. Ano, do istej miery sú takéto novošľachtence mrazuodolné, ale skor je to myslené pre podmienky Talianska a Španielska,(kde občas teiž príde snehová pohroma) -  tam je aj v zime počasie celkovo podstatne prijateľnejšie... Tí, čo vyskúšali odrody Changsha, USA 119, Morton, Rusk a iné, to možu potvrdiť.. (Ak máte iné skúsenosti, ozvite sa...).

A prečo to neide u nás s tým prezimovaním citrusov ako v južnej a západnej Európe?

Stačí sa podívať teraz v zimných mesiacoch každý deň  na predpovede počasia, podľa možnosti na  "Najlepšie počasie" na JOJke a tam to pochopí každý, citrusár aj necitrusár... No, sú to podstatné rozdiely v ich a našich teplotách... takže nie je sa čomu už diviť...

U nás "spoľahlivo" zatiaľ dokáže prezimovať len Poncirus, ale v zlých zimách (časté striedanie tepla a zimy, vlhka a mrazov, do toho občas slnečno) aj tieto bývajú zčasti poškodené, hlavne vršky.

A čo sa týka klasických odrod citrusov - tak tie namajú šancu v našich zimách prezimovať vonku. Ako už bolo tu v diskusii povedané, hranica prežitia tých aj najodolnejších semenáčov je niekde medzi mínus 3 a mínus 5 stupňov. Aj to s citeľným poškodením. Samozrejme výnimky existujú, ako vo všetkom... Je to však dané zčasti výnimočnosťou odrody a tiež sposobom takéhoto " prezimovania". Jeden kamarát z Moravy takto ponechal omylom pred snežením pri začínajúcej zime vonku semenáč mandarinky spadnutej " na ležato", pretože pri rýchlom schovávaní rastlín pri tme už na ňu nevidel... Do rána napodlo veľa snehu... V tom roku takto napadaný sneh výnimočne vydržal po celú zimu a rozpustil sa až na jar... Na veľké prekvapenie - mandarinka takto omylom  "zazimovaná" kupodivu prežila... Dodnes sa tento "unikát" medzi kamarátmi citrusármi označuje ako JF1. Ale jej potomkovia (semenáče z jej plodov) už takúto mrazuodolnosť nemajú a zmrznú definitívne aj tie už pri mínus 3 - 5 °C. Odskúšal som si to sám, ale bez úspechu...

Hodne zdaru pri pokusoch prajem aj Vám...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 26.1.2010 21:16

kdyz uz ste tu nakousli tu zimovzdornost... snesl by mi muj citronik zimovani pri 0- -1stupni? Mam ho pri 10st, plody se i vybarvuji, ale nastal mensi propad listu... tak by me zajimalo zda by slo ho dat pristi zimu do te chladnejsi mistnosti... dekuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika