Využití malin



host - 162.128 (?)
23.6.2011 23:49

náš recept na malinovku. Maliny natrhat, dát do kýble, zalít vařící vodou, posypat trochou kyseliny citronove, příkrýt utěřkou.  nechat dva dny stát v chladnu. Lehce to začne kvasit. Vylisovat na ručním mlýnku. Odměřit objem štávy, a kolik štávy, tolik cukru. Na litr vymačkané štávy dáme litr cukru. Lehce zahříváme, až se cukr rozpustí. Pokud to nechci sterilizovat, tak přidám konzervační přípravek a dám do ledničky. (v teple by to zkvasilo). Hotovou stávu je možné i zmrazit (ušteří se místo v lednničce). Stějně děláme sirup i z rybízu, jahod (ten je úplně dokonalý). Ovoce je možné i zmrazit, a zpracovat někdy později, až bude čas. 

Malinovka je krásně voňavá.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 54.27 (?), 23.6.2011 12:52

Mirku, krásné maliny. Malinovou marmeládu dělám následujícím způsobem, oprané maliny rozvařím s hrstkou pokrajených angeštů úplně na kaši, přes jemné síto přepasíruji (nemáme rádi zrníčka v marmeládě, stejné dělám i z ostružin), zvážím a dále postupuji podle návodu na "želírovadle". Je super na vánoční linecké cukroví. Někdy přidávám i rybíz - ten odstopkovat. Když jsou višně, přidám do přepasírované hmoty vypeckované - potom je marmoška s velkými kousky ovoce - tato je prima na potření pod krém do dorty nebo medových řezů, případně do perníku na plech. Ze zbylé hmoty po pasírování ("matolinek" - zrníčka, slupky) dělávám "druhák" - přeliju vodou, přidám cukr podle chuti, nechám přejít varem, přecedím přes pasírovací síto, vychladlá šťáva není na dlouhé uchovávání, ona stejně nevydrží.           Dobré jsou i kynuté knedlíky s malinami sypané tvarohem nebo opraženou houskou.           Maliny je dobré přidat i k ovoci (rybíz, angrešt, jahody, josta, třešně...) na pečený čaj. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 23.6.2011 14:36

Maliny mají nádhernou vůni, ale je hodně těkavá. Je proto umění vyrobit džem či marmeládu tak, aby vůně zůstala v ovocném výrobku. Co je platné, že dlouhým vařením marmelády provoníme celý dům. To mi kdysi pravila jedna stará hospodyně. A radila postup:
1. Maliny propasírovat zasyrova nebo jen prošlé párou kvůli barvě. Jen jsou-li málo kyselé, přidat trochu dřeně červeného rybízu
2. Mameládu vařit na horké pánvi po jednotlivých naběračkách s odměřeným množstvím cukru Vlastní var a odpaření v tenoučké vrstvě na pánvi trvá sotva 30 vteřin Za tu dobu stihne vůně odvětrat jen málo
3. Každou porci z pánve setřít přes trychtýř rovnou do skleničky.
Je to možná trochu pracnější, ale na druhé straně - malinovou zavařeninu dělá málokdo v několikakilovém množství. Plním ji proto do nejmenších skleniček (50-100g) např. od kaviáru či drceného lososa. Po otevření se obvykle hned spotřebují.
   Abych byl upřímný, když jsem porovnal marmeládu podle tohoto receptu s tou, kterou vařila klasicky moje matka, těžko jsem hledal rozdíl. Takže babo raď...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 23.6.2011 14:37

Dobrý deň,

pripájam link na výrobu sirupu bez varenia, a kandizovanie + výr. sirupu za studena. Musel som urobiť print screeny, uploadnúť sa dajú len obrázky. Dúfam že sa to bude dať prečítať. Ak nie, dajte mi vedieť.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 162.128 (?), 23.6.2011 23:49

náš recept na malinovku. Maliny natrhat, dát do kýble, zalít vařící vodou, posypat trochou kyseliny citronove, příkrýt utěřkou.  nechat dva dny stát v chladnu. Lehce to začne kvasit. Vylisovat na ručním mlýnku. Odměřit objem štávy, a kolik štávy, tolik cukru. Na litr vymačkané štávy dáme litr cukru. Lehce zahříváme, až se cukr rozpustí. Pokud to nechci sterilizovat, tak přidám konzervační přípravek a dám do ledničky. (v teple by to zkvasilo). Hotovou stávu je možné i zmrazit (ušteří se místo v lednničce). Stějně děláme sirup i z rybízu, jahod (ten je úplně dokonalý). Ovoce je možné i zmrazit, a zpracovat někdy později, až bude čas. 

Malinovka je krásně voňavá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 206.136 (?), 24.6.2011 8:30

Pripájam obrázky, ak by nefungoval ten link. 

Peter





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 18.43 (?), 24.6.2011 22:41

Opožděně pro Mirka  -  malinový džem dělám jako každý jiný. Džem je jednodruhový-na rozdíl od marmelády-s kousky ovoce. Používám želírovací cukr, takže maliny stačí natrhat, dát do kastrolu, nechat přejít trošku varem, přidat žel. cukr-používám ten 3:1 nebo 2:1, dle množství ovoce, pak stačí povařit 5 minut a plnit do skleniček. Jadérka zůstávají a vůbec nikomu doma v džemu nevadí. Občas se dívám v obchodech, pokud mají malinový džem, obsahuje jadérka vždy. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika