Stáleplodící jahody a ostatní jahody blízko sebe?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 99.57 (?) 
7.6.2014 22:30

Aromas nebrat!!!

Loni jsem zasadila, letos sklízím a na podzim vyhodím. 

Píší : "Velice plodná odrůda s chutnými plody. Plody jsou velké, mimořádně chutné a výrazně aromatické".

Jediné co je pravda je, že je plodná a plody jsou celkem velké.  Chutově jsou ale nedobré, jahody uvnitř duté, bílé... nikomu doma nechutnají angry

A velmi pěkně chytají plíseň šedou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 228.2 (?), 14.6.2014 15:30

Naprostý souhlas s Renatou. Jahody AROMAS jsou odporné! Tuhý plod, který jde i těžko rozkrojit, struktura gumová, chuť nevalná. Ono se to vlastně nedá ani moc dobře konzumovat, díky své konzistenci slimákano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.118 (?), 8.10.2017 10:15

mám jetos prvně stáleplodící odrůda Lidka a Evie2 ze šlechtitelské stanice Sempra Trutnov a naprosto super ještě ted sklízím jahody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 241.226 (?), 15.1.2024 15:12

S Lidkou a Evie 2 ze Sempry mám také výborné zkušenosti - vynikající, krásně rostou, vydrží klima na Vysočině. (koupeno podzim 2022) Lidka první sklizeň menší plody, ale vyjímečně sladké, téměř jako Karmen (mám z Vraňan, stejně jako druhou sadbu Evie 2 - k babičce). Druhá sklizeň mnohem větší jahody, sladké, pak postupně dozrává až do zimy. Nic jsem od ní nečekala a byla jsem velmi pozitivně překvapena. Ze Sempry ještě Dita a Asia a také vynikající - velké plody, chutné, zrají na Vysočině poměrně brzy, tedy cca o 14dní dříve než jsme na jahody zvyklí.. Špatná zkušenost s Aromas - jahody malé, drobné, Diamante - pro změnu velmi velké sazenice, ale nechtějí moc plodit podruhé a ani první jahody nejsou žádný zázrak - sice větší, ale není jich mnoho..Uvidíme letos, budou druhý rok. Ostara je držák, dobrá, plodí tak do zámrzu.Anabel je nižší, nedoporučuji na okraj záhonu, chuťově dobré, velké jahody. Mara de Bois plodí i na záhonech, ideální na dolní okraj záhonu - jahody mají ale klasickou chuť, občas méně sladkou, občas více. :-) Albion a San Andreas vydrželo minimum sazenic, nepočítám do vzork Ale Lidka a Evie 2 byly největší a nejlepší jahodové překvapení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 24.3.2014 8:26

Sazet jahody po bramborach se nedoporucuje, nebot jahody a brambory maji spolecne pudni choroby (optimalni odstup je az 3 roky). Pani Lida ma velmi lehkou piscitou pudu, situace v jinych pudnich podminkach muze byt odlisna a to nekdy velmi - vypadky desitek procent rostlin.

Pri jarni vysadbe je pristi rok uroda 100 %, pri vysadbe v srpnu cca 50%. Vyhodnost terminu vysadby zalezi na tom, jak mame novou vysadbu naplanovanu.

Senga Sengana velmi trpi plisni, v pripade neprizniveho pocasi a bez opakovanych postriku proti plisni, Vam znacna cast urody zplesnivi. Zkuste si vybrat z ranych odrud Daroyal nebo Rumba. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 24.3.2014 13:41

Ten odstup 3 roky je pro většinu zahrádkářů nedosažitelný. Praktičtější je dát přerušovací meziplodinu, což v tomto případě je "hořčice na zelené hnojení".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 24.3.2014 13:56

Daleko lepší než přerušovací plodina je použití desinfekce - dusíkatého vápna po tom zeleném hnojení. Hořčice potíže s půdními chorobami nevyřeší. Souhlasím s tím, že Senga Sengana je riziková. Pokud chcete jahodu na zavařování (uvnitř červená) jsou v sortimentu mnohem lepší. Jiný důvod krom nějaké vzpomínky na doby minulé, když v 60.letech byla špičkovou odrůdou mě nenapadá. Brambory po jahodách? nevidím důvod proč je nedat.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 24.3.2014 14:28

Horcice pestovana a zaryta jako zelene hnojeni se doporucuje k ozdraveni pudy, jak z hlediska pudnich chorob, tak i hadatek. Takze je to vhodna predplodina pred vysadbou jahod, dusikate vapno se muze dat take. Brambory po jahodach davam take, ale naopak nikoliv. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.14 (?), 24.3.2014 14:39

Aha, takže mám dát jahody tam, kde nebyly brambory.  A až např. za 2-3 roky dám jahody na jiné stanoviště, mohu po nich sadit brambory, ano? A kolik let musím po bramborách sadit jinou plodinu, než tam zase budu moci zasadit jahody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 24.3.2014 15:03

Pro J.R: Jste host nemůžu se Vás tedy zeptat mimo. Napište mi prosím na mou adresu, jaké závažné choroby jsou pro brambory a jahody společné a jaké choroby "odstíní" před jahodami pěstovaná a zarytá hořčice. Jsem už starší člověk, tak asi čerpám ze špatné literatuty a přebírám od svých předků zlé zvyky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika