Maliník - nedaří se pěstování



Stránky: 1,  2   
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 6.29 (?) 
24.3.2014 13:59, zobrazeno: 18364x

Dobrý den, máme na zahradě jílovitou půdu, proto jsme vykopali rygol, který jsme vysypali mixem vrchní ornice s pískem, hrabankou a zasadila jsem ostružiny a maliny. Chytnul se mi krásně beztrnný ostružiník, ale maliny nejdou, vždy je zasadím a příští rok jsou pryč a nebo vypustí jen jeden ubohý šlahoun. Zkoušela jsem kontejnerované i prostokořenné se stejným výsledkem. Z druhé strany za kůlem ještě roste borůvka. Vadí jim sousední ostružiník nebo borůvka? Měla bych zvolit nějakou odolnou odrůdu, rozrůstání se vzhledem k okolnímu jílu nebojím :-), mám tam drátěnku, takže když půjdou do výšky, tak jen výhoda. Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 144.162 (?), 9.4.2014 13:20

Já mám stejný problém, ale zatím hospodařím na jílu od podzimka, takže uvidíme. Z dřívější výsadby stromů mám ale takovou zkušenost, že když jsem vykopala jámu a naplnila ji "lepší" propustnou zeminou, sloužila spíš jako drenáž a veškerá voda, která byla v okolí, stekla do té jámy a stomek následně uhnil. Když jsem sázela přímo do jílu, stromek přežil. Ve Vašm případě bych zkusila maliník zvednout na vyvýšený záhon s propustnou půdou, aby mohla přebytečná voda pryč. Přeju hodně úspěchů

Zuzka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 9.4.2014 14:43

Maliny mají rády vlhko, snesou jak polostín, tak i těžší (jílovitou) půdu.  Proto přídavek vylehčujícího písku a okyselující hrabanky nemusí být pro maliny nutně přínosem. V prvních 2 letech po výsadbě bych dbal o zálivku a chránil půdu před plevelem. Jakmile rostlina dokáže vytvořit od kořenů silný mladý výhon, lze předpokládat, že zakořenila a poradí si s vláhou i podrostem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 17.108 (?), 15.4.2014 15:25

Nestačím se divit - maliník mi přinesl na zahradu nějaký ptáček, roste jako blázen, za 5 let už zabral 10m2, řežu jej křovinořezem, sekám sekačkou - je to nezmar. Dřív tam byla borovice, musela pryč, aby se nezřítila na RD.

Zálivky má habaděj, teče k němu voda z okapů. Půda je jílovitá, polostín, navrchu hrabanka z borovice a staré listí. Všímám si jej hlavně při sklizni a omezování rozrůstání - asi někdy mnoho péče je kontraproduktivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 58.247 (?), 15.4.2014 19:22

Ja mám maliny na slnku a veru, úroda nič-moc, sused ich má v polotieni, naši pod veľkou lieskou a obaja majú krásne veľké plody... tak neviem, či mám zavlažovať, hnojiť, tieniť wink. ale toho roku vidím viaceré odnože z koreňov, aj pol metra od materskej rastliny, tak snáď sa to pohne... adri

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 4.5.2014 22:00

Paní Zuzko, pokud sázíte do problémové zeminy jakoukoliv rostlinu dopřejte ji pro zdárný start zahradnický substrát v odpovídajícím startovacím množství. Malina si opravdu podobně jako jahoda vystačí a poradí s jakoukoli zeminou, časem si ji dokáže upravit. U ovocných stromů je to složitější, tam ta doba přizpůsobení a aklimatizace na půdní prostředí může trvat i několik vegetačních období. Souhlasím svariantou pěstování na hrůbcích, je to stará osvědčená metoda používaná minimálně šedesát let. Stejně jako výsadba v naopak písčitých a vodu špatně držících půdách vysazovat do jam pod úroveň okolní půdy, kdy jámy slouží jako jímky vody z okolí se k stromům a keřům stahující.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.29 (?), 15.4.2014 15:48

Zkuste jim na léto dát nastýlku z posekané trávy. Než jsem ji začala dávat, tak mi také zkomíraly. V přírodě rostou v trávě...   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ahimsa - (27) - 229.194 (?), 17.4.2014 2:18

Nevím jak je to u které odrůdy, ale obecně mám odpozorováno, že malinám se daří ve světlejším polostínu v ne příliš homogenní či kamenité půdě, vyhovuje jim tlející nastýlka a humus v substrátu.

Pokud máte jílovitou půdu jako podklad, zjistěte si, jestli se v rygólu kam sazenici dáváte nedrží voda příliš dlouho - maliny mají rády vlhko, ale ne mokro, protože potom jim uhnívají kořeny. Jestli se tam voda drží, stačí dát drenáž a věřím, že malině se bude dařit. Na druhou stranu nemají kořeny příliš hluboké, takže zejména v chudých půdách a na slunci jsou náchylnější na prosychání.

Můžete taky jít o špatné pH, borůvka potřebuje půdu kyselou - méně než pH 5, malina pH 6 - 6,5, stejně jako ostružina, ale ta není tak náročná na podíl humusu v půdě.

Zkuste a dejte vědět, čím to bylo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.242 (?), 17.4.2014 7:38

Dobrý den.
Asi nejsou všechny odrůdy malin k nevhodnému prostředí stejně odolné. Docela dlouho mi trvalo, než jsem našel odrůdy, které moje špatné podmínky snáší. Asi tak jedna z pěti. Potom taky na místě, kde předešlé maliny vyhynuly, se mi další nedaří i když půda už vypadá dobře. Přičítám to rozmnožení zárodků kořenové hniloby. Taky odrůdy o kterých se uvádí, že jsou odolné, u mě odolné nebyly. Ani při opakovaných pokusech.
Tak se neupnout na jednu odrůdu, ale zkoušet i jiné. Je jich dost. A taky mám asi i vlastní semenáč, jak píše výše pan Jaroslav od Prahy, a tomu se daří. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?), 17.4.2014 9:54

Zdravím, mám nové mladé výhony malin, co rostou na nevhodném místě, probojovali se přes kořeny a kachličky až do trávníku, tak se ptám zda je vhodné je přesadit tedˇ nebo je nechat zdřevnatět a přesadit až na podzim.

Výhody jsou mladé, čerstvě zelené, výška asi 10-20 cm, tak se bojím aby to po vyrytí neuschlo, zda mají již dostatečný kořenový bal nebo vyčkat s přesazením?

Poradí někdo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika