borůvky kanadské



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 170.142 (?) 
14.2.2007 1:45, zobrazeno: 336326x
Dobrý den,

koupili jsme sazenici kanadské borůvky, zasadili na zahradu,dostatečně zalévali,ale do 3 měsíců odešla.Může být přícína v tom, že nebyla v žádném stínu,celý den prakticky byla na slunci když svítilo?Borůvku jsme zasadili tak, že jsme vykopali jámu a tu vycpali hlínou z borovicého lesa..
Jak se toho příště vyvarovat?Chceme ji pěstovat,ale mám obavy investovat aby se to neopakovalo.
Díky Ivana
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 15.2.2007 19:26
Borůvky snesou stín, ale snesou i slunce. Určitě nezašly kvůli oslunění. Jsou ovšem vápnostřezné - může je zlikvidovat postřik proti pihovitosti jabloní, i zásaditá voda na zalévání. Doporuuji je pár let  ponechat ve velkém květináči zapuštěném v zemi a zalévat dešťovou vodou s pár kapkami kyseliny dusičné. Zemina z borového lesaje správná, nic nepokazíte přídavkem neupravené rašeliny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 14.9.2015 10:55

Zdravím.

Borůvkových témat je tu víc, zkusím se zeptat tady. Když chci namíchat borůvkám piliny a rašelinu, je jedno, jakou hrubost? Tedy piliny z pily mají v sobě i kusy kůry, jiné tu neseženu (berou si to hodně lidi pod koně a každá pila má zamluveno). Řešit ještě jejich případné znečištěním olejem, to už bych asi neměla vůbec šanci.

A rašelinu mám možnost koupit pro profizahradníky, označení je jako litevská standart. Nebo by bylo lepší jemnou nebo naopak hrubou?

Ještě tu bylo občas zmíněno přidání písku - je to dobré nebo zbytečné? A jaký písek mám ve stavebninách chtít?

Ano, vím, že se ptám jak trouba, ale budeme přesazovat 9 vzrostlých borůvek a do budoucna ještě asi dalších 5, materiálu teď budu míchat tak 3,5 kubíku, tak ať vím, co mám sehnat. Manžel je pracovitý, ale návod musím dodat já. A ráda bych, aby to fungovalo - dobře rostlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 35.93 (?), 18.9.2015 8:18

Kura by nemela vadit, vetsi kusy vysbirat. Raselina se obvykle doporucuje hrubsi, frakce 10-25, ale zalezi, zda ji nejak efektivne sezenete. Pisek jsem do substratu nepridaval, podle mne tam nema zadnou funkci, ale daval jsem trochu na dno jamy jako drenaz. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.34 (?), 16.4.2007 21:36

Prý pomáhá na dno vykopané jámy udělat dno z igelitu,aby se zachytila voda.Také není špatné k rostlinám sypat piliny z jehličnatého dřeva.Kanadská borůvka potřebuje hodně zalévat,není to ta naše borůvka ze suché paseky.Hnojit síranem amoným.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.54 (?), 17.4.2007 3:01

Dobrá zkušenost je s výsadbou do podstatně větší jámy (několikrát!) než je květináč a její vyplnění rašelinou, ani to nemusí být substrát, dál použijte triviální trik , dobrý pro závlahu- do připravené jámy dejte  drenážní perforovanou hadici 7-10 cm (koupíte v každých stavebninách, stojí koruny/m). Zálivkou nešetřete. S přáteli jsme kanaďáky kupovali ve stejnou dobu, zaléval jsem  opravdu "fest" (třeba i desítky minut hozená hadice se závlahou do drenážky...) , borůvky prostě  "neulijete" ale drtivá většina lidí je prskne do hlíny a "usuší" (už jenom to, že nedáte rašelinu, nebo jí dáte symbolicky dokáže borůvku  zaříznout). Hnojte hnojivy na rododendrony , či borůvky.Kamarádi  buď podcenili zálivku, nebo nedali rašelinu (na chalupu, je-li zahrada standardní , tj, v létě bez zálivky nic moc nejsou kanaďáci dobrou volbou) 

Podotýkám, že mám 4 keře borůvek,  u cihlového plotu otočeného na jih - prostě výheň. Pokud dáte pod každou borůvku  hodně rašeliny a mohutně zavlažujete a hnojíte, keřík zešílí - ty mé jsou po 4 letech v průměru 1,3- 1,6  m....Zajímavé je, že první jsem koupil skutečně vzrostlý keř, který  krásně prosperuje a další tři byly skutečně čtvrtinové - zde jsem k péči dal na radu z anglicky psaného webu a první dva roky jsem tvrdě "odrbával" všechny květy, keříky vyrazily rychlostí neuvěřitelnou a nádherně zmohutněla a vyrostly .MYlím, že za dva roky nepoznáte, který keř byl koupený velký, a které sazenice byly malé.

Takřka bych zapoměl na stříhání - pokud keříky opečujete,  skutečně "jedou" člověk se musí zatvrdit a na jaře stříhat nejenom namrzlé větvičky, ale i mnoho zdravých  , a to radikálně - z keříku se jinak stane "koště" s velkým množstvím tenkých větviček a malými plody. tenké větvičky  jsou v zimě náchylné k promrznutí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.54 (?), 17.4.2007 3:08
u hadice jsem samozřejmě myslel průměr - délka klidně 1,5-2,5 m, podle jámy co vykopete
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 14.248 (?), 7.5.2007 12:59

Dobrý den myslím, že jsem všechno tohle udělala, vykopala jámu zasypala hrabankou z borového lesa dala drenážní rouru přisypávám také piliny, zalévám, hnojím Kristalonem na borůvky a letos mi právě usychá borůvka, kteá nejvíce kvetla, zkrátka obaléna květy, lístečky jsou drobné spíš světle zelené a postupně vadne. Mám vedle sebe zasazených borůvek celkem šest, různých odrůd s různou dobou zrání a právě ta nejrannější a nejvíc kvetoucí vadne. Ostatní jsou zdravé a mají se čile k světu. Takže suchem to asi nebude. Slyšela jsem, že může rostlinu také ranit mrtvice. Máte s tím někdo zkušenosti. Už je to během dvou let druhá borůvka, která takto zašla.

Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
HonzaP - (3), 8.5.2007 18:44
Zdravím, jedné mé borůvce taky uschly všechny květy a nebude mít ani jeden plod. Je to smutné, ale stalo se. Myslím, že je to z nedostatečné jarní zalivky - letošní sucho na jaře. Ale já mám jiný problém. Před dvěmi lety jsem vysadil tři kanadské borůvky, a to do obyčejného záhonu, a do jámy jsem akorát nasypal asi 1,5 kýblu lesní hrabanky. Borůvky dnes mají malé žluté lístečky a malé plůdky. Nevíte jak by šla dodatečně okyselit půda, aniž by se museli borůvky přesadit do kyselé rašeliny? Předem děkuji za vaše reakce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 255.87 (?), 8.5.2007 21:25
Nekdo tu nedavno radil zalevat roztokem s kyselinou dusicnou. http://shop.growshop.cz/katalog/seznam/04?GROWSSID=34da2a33dc61f6fd8edd9e57e70518f7 Zde je odkaz na jednoho z prodejcu, co jsem nasla na netu, take jsem se o to zajimala. Ale jeste s tim nemam zkusenost, tak mozna predem radeji konzultovat s prodejcem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika