Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, jestli mohu, chtěla bych se podělit se svými zkušenostmi s černým jeřábem. Předešlé roky jsme příliš velkou úrodu nemívali. Náš spíše keř, než strom začínal plodit a ptáci mívali hody. Vloni jsem ptáky překvapila zavěšením střapců ze sáčků od sušenek a chrastítek vyrobených z lahviček od mléčných probiotických nápojů, do kterých jsem dala kuličky z víček vitamínů, někde i drobné zrníčka štěrku. Ptáci se báli a my jsme měli konečně pěkně dozrátý jeřáb a sklidili snad něco přes 12kg. Ozdoby tam zůstaly i přes zimu. Letos ptáci zase překvapili nás a během 2 dnů jeřábu značně ubylo. Sklizeň musela být předčasně a jsme rádi, že něco přes 1 kg zůstalo nám. Dověděla jsem se, že ptáci letos pořádali útok zespodu keře, kde už tolik ozdob nebylo a navíc také jeřáb porůstl, takže jsem měla ozdob přidat.
Předešlé roky jsem vyzkoušela různé recepty,  letos jsem na netu našla „ Punč z áronie,“  a zkusila jsem z ½ dávky – je výborný). Za ty roky experimentů jsem si vytvořila i svůj univerzální recept.
ŠŤÁVA Z ČERNÉHO JEŘÁBU SLAZENÁ

Jeřabiny, voda, cukr,  (dříve jsem dávala i trošku kyseliny citrónové)

Očištěné bobule jeřabiny rozdrtit, nebo jinak narušit slupku (není-li el.sekáček, tak např. v některých dom.potřebách mají černé umělé šťouchadlo na brambory, ale dole to vypadá trochu jak nožíky), zalít horkou vodou (1kg jeřabin : 1 litru vody), rozvařit a nechat zchládnout (takto nemáme-li odšťavňovač). Pak vymačkat – místo plátna se mi osvědčila hustá síťka na jemné prádlo /např. z Al…../ určená jen pro mačkání ovoce (poprvé vyprat v prášku na praní, mnohokrát dobře vymáchat a potom po použití prát jen v čisté vodě), většinou ji dávám dvojmo a mohu bez obav dobře ovoce vymačkat, aniž by se roztrhla. Nebo někdo používá punčocháče. Výpresky můžeme nějakou dobu uchovat v lednici nebo mražáku na čaj. Potom na 1 litr získané šťávy dát 1kg cukru. Použijeme vždy o něco větší hrnec, aby šťáva při vaření nevykypěla. Cukr rozmícháme, dáme vařit a přitom často mícháme, aby se šťáva nepřipálila a hlídáme, aby neutekla z kastrolu. Necháme vařit asi 15 min., aby trochu zhoustla a vařící nalíváme do čistých sklenic a hned zavíčkujeme. Je-li šťávy více, přihříváme, aby chytlo víčko. (Jednou jsem šťávu vařila, až se táhla na vařečce a po vychladnutí vznikl hodně tuhý med, ještě že byl ve sklenici od marmelády. A byl dobrý!)
Použití: Šťávu lze i v zimě přilít do čaje, do bílého jogurtu, do zmrzliny, obarvit těsto, nebo i griotku si můžeme udělat – (Do ½ litrové sklenice – ¼  l šťávy + ¼ l rumu + dle chuti hořké mandlové tresti - asi 1 lžičku / obměna výborného receptu z internetu).
Abych ze svého receptu si mohla udělat také punč později, předem jsem si udělala svůj extrakt na punč z áronie ze slazené šťávy - na 100 ml rumu – 4 g celé skořice, 2 g hřebíčku, 1 dílek z růžice badyánu, 2 – 3 větvičky máty peprné asi 12 cm dlouhé nechat uležet. (punč jsem zkusila namíchat již druhý den po založení extraktu, dokud jsem měla ještě zbytek vína z výborného „Punče z áronie“.
Zkusila jsem 2 varianty punče ze slazené šťávy:
Punč z áronie ze slazené šťávy I - Do ¼ l hrnku dáme 3-4 pol.lžíce slazené šťávy z černého jeřábu, 2-3 lžičky extraktu na punč a zalít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.
Punč z áronie ze slazené šťávy II - Ve ¼ l hrnku v mikrovlnce zahřít ½ dl vína, přidat 3-4 pol. lžíce slazené šťávy z černého jeřábu, 2-3 lžičky extraktu na punč a dolít horkou vodou, můžeme přidat kolečko citrónu.
Přeji hezké léto. J. Kurtinová.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika