Pane Michale, nevím jak jste ve šlechtění zběhlý, ale podle mých zkušeností nejdou všichni šlechtitelé jen jedním směrem. Podle toho jak se k tomu stavíte by byla blbost šlechtit třeba remontující maliny nebo jahody. Jestli je to dáno jen vlivem počasí, je to blbost, pokud je to u některých druhů či ekotypů lonicer někde v genofondu jako recesivní znak, proč to nevyužít. Lonicera je z hlediska nutričního velmi zajímavá a když se najde trh, může to být i komerčně zajímavé. Mít na podzim kanadské borůvky, maliny nebo jahody z místních zdrojů je dík šlechtitelům běžné (možná to omezí přesuny zboží po celém světě), na loniceru je tam ještě určitě mezera. Vemte si kolik lidí by chtělo mít na zahradě totální nesmysl, třešeň, která zraje v době, kdy modrají švestky... Jako IT opravdu můžete získat mnoho informací, takové možnosti já nemám.