mečíky (gladioly)



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 25.2 (?) 
28.2.2014 18:10

Manganistan draselný neboli hypermangan by měl být na rozhraní světlého a středního zbarvení. Cibule v lázni nechat cca 5 min. Stářím cibule gladiolů neztrácejí schopnost kvetení. Možnou příčinou nemusí být stáří vlasních cibulí ale jejich vyčerpanost nesazením v době vegetace. Pokud cibule normálně vyhnaly listové čepele ale nikoli květní stvoly, tak by měly po "této" regeneraci normálně opět vykvést. Stává se to u domácích cibulí, u cibulí ze zahradnictví těžko, tam je to o výnosu a sází se a sklízí vše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 21.46 (?), 21.8.2011 20:54

Dobrý den, četla jsem vaše příspěvky ohledně gladiol.Chtěla bych se zeptat : můj tchán si koupil cibule gladiol a když je vyndal ze země cibule jsou obaleny jakoby drobnými cibulkami nebo jaby měly bradavičky.Chtěla bych se zeptat co to může být. Předem děkuji za radu Danielka L

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marie12 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (429) - 64.226 (?), 21.8.2011 21:26
Ptáte se co to může být? Jsou to pacibulky těch mečíků ty oberte a nebo si je můžete zasadit a čekat až Vám vyrostou hlízky větší, ale to Vám neradím je to zdlouhavé.Jen bych se chtěla zeptat to už je vyndal ze země už teď?Mečíky se vyndávají ze země až zaschnou tak koncem září podle počasí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 32.26 (?), 21.8.2011 21:51

jinaktem pacibulkam se rika brut nebo take korále a jak se zde pise, ze se maji sklizet koncem zari tak to je jedine dobre, pozdeji se sklizi jen ony rostliny co byly vysety z brutu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 26.10.2013 12:51

Září doporučují velkoprodejci protože si tak zničíte to co pěstujete postupným oslabením několikrát po sobě opakovanou předčasnou sklizní. Navíc Botrytida napadá především a jen předčasně sklizené hlízy v příliš teplé a vlhké sušárně. Tedy toto doporučení jim ve finále zvyšuje zisky a obrat. Zejména pak pokud přeprodávají produkci ze zemí s delší vegetační dobou (od března do října).

Normálně hlíza reaguje na chlad zahuštěním buněčných šťáv a tedy omezí příjem vody z půdy a nechá probíhat transpiraci listy. Pokud by Botrytida byla tak nebezpečná v kultuře, nepřežil by v přírodě jedinný původní druh gladiolu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 26.10.2013 13:17

Jenže ono je docela rozdíl mít doma prirodni druhy a ty slechtene zhyčkané...! Dana informace ohledne sklizne neni vyplodem me fantazie, nybrz poznatek naseho nejlepsiho slechtitele Ing.Václavíka a ten jak známo je skutečným PANEM MEČÍKÁŘEM, takže asi tak :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 26.10.2013 13:52

Moje zkušenost je opřena o 36 let praxe a shoduje se s názorem šlechtitele pana Rýpara.

A nemyslím si, že by nám gladioly nějak nešly. Většinou je máme vedle řady tyčkových rajčat, mají většinou stejnou výšku a jsou krásně chráněný před vyvrácením větrem.  Tedy když srovnám naše 1,5 dlouhé klasy s tím co je vidět v zahradách kde se řídí radami pana Václavíka (zpravidla 0,7 m).

bez komentáře
bez komentáře
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 26.10.2013 14:04

třeba některé kultivary mě i přerostly, měly i 2m!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.200 (?), 22.12.2013 11:35

No, pánové, vy jste se teda rozjeli a přeháníte stejně jako rybáři se svými úlovky. Některé značky (Mičurinec, Miroslav) bych na rozdíl od Ferdy Mravence, který se najde o kousek níž, zařadil do kategorie brouk Pytlík. Všechno ví, všechno znají, všemu rozumí a hlavně všem radí, bohužel, jejich rady často nestojí ani za fajfku tabáku. Jen papouškují, co si kde přečtou, konkrétně v tomto případě je to kniha Vaněk: Mečíky. Ta byla zastaralá už v době kdy vyšla, a to už je hezká řádka let. Navíc rady pana Václavíka jsou určeny hlavně velkopěstitelům. Velkovýroba a zahrádkářské pěstování mečíků, v tom je diametrální rozdíl. Pokrok jde nezadržitelně dopředu a tyto názory jsou na můj vkus příliš zkostnatělé. A jeden dotaz, kolik jste vypěstoval těch prirodnich druhů? Rostou v zemi původu, v úplně jiných půdních a klimatických podmínkách, na našich zahrádkách rychle hynou. Naopak ony zhýčkané odrůdy díky mnohonásobné hybridizaci a dlouholetému pěstovaní si už na naše evropské klima zvykly a jejich pěstování je u nás úspěšné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 22.12.2013 12:22

Nevím kdo sice jste-ani podpis... ale mnohé mečíky ty vyšlechtěné by mohly být více odolné, ne že by si zvykly, ale je celá řada odrůd, které se uvedou na svět jakožto novinky, setrvají tu s námi zhruba 5let a skončí v propadlišti dějin, tomu tedy neříkám, že si zvykly!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika