Sušení česneku v elektrické sušce



host - 100.171 (?) 
11.7.2015 11:58, zobrazeno: 13965x

Máte někdo zkušenosti se sušením česneku v sušce? Nemyslím hned po sklizni, ale pro úplné usušení pro delší skladování... Mám s ním trochu problém, protože mi při sušení česnek zčerná a chtěl bych ho pěkný bílý...

Za každou radu díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 243.114 (?), 11.7.2015 12:46
Jako vyloupaný a nakrájený? Aby byl bílý, tak by musel být sířený a sušený při nízké teplotě. To už je lepší zmrazit, pokud se bude používat na vaření.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 30.7.2015 13:16

Ano, trochu nechápu důvod rychlého vysoušení. upéci česnekové stroužky v mikrovlnce mi nedává smysl. Kdysi se toto pokusně zkoušelo v klasické sušárně, ale nebyl zjištěn efekt. Ale tam byla teplota do padesáti stupnů s odvodem páry, a délkou osm hodin. Je to drahá a neekonomická činnost. Při klasickém přirozeném sušení se česnek nijak neznehodnocuje a je po celou dobu uchování v použitelném stavu. Česnek nejsou houby nebo křížaly. A hledat využití pro el. sušičku tímto směrem si myslím je scestné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.7.2015 14:29

Usušit česnek v běžné sušičce není velký problém a zůstane bílý i bez síření. I malé stroužky je však třeba překrojit, ty celé schnou dlouho a špatně. Usušený česnek je dobré - kvůli lepší manipulaci - umlet v tříštivém mlýnku na prášek. Problém ale je, že tento prášek je hygroskopický, takže i v realtivně dobře uzavřené nádobě časem natáhne vlhkost a přemění se v tuhou hroudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.226 (?), 30.7.2015 16:41

nestrati tym susenim aromu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.7.2015 17:43

Samozřejmě, že trochu ztratí. Všechno, co sušíte ztrácí část aromatu. Už jen proto, že v sušárně je cítit, co sušíme. Ale není to s tou ztrátou tak hrozné. Přijde mi, že víc vůně a pálivosti se ztratí mražením. Rozmrzlý stroužek normálně schroupu, zatímco s čerstvým bych měl problém.
   Na topinku sušený česnek nedáme, ale na vaření a pečení v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 40.100 (?), 4.8.2015 14:19

Cesnak suším v sušičke do 40°C aby nestrácal na kvalite. Mam kvalitnu sušičku excalibur. Robím to z jedineho dovodu, ked na konci sezony nestihneme spotrebovat cesnak a ten uz by zacal klicit alebo sa porúčal. tak ho všetok ocistim, nastruham ho v mixeri na hrube platky. Pouzivan ma to nastavec na hrubšie struhanie zeleniny. Cesnak je po vysušení krasny biely, chrumkavy a štipe ako čerstvy. Volam to cesnakove čipsy. Mame ale cesnak s velkymi struckami. neviem ako by dopadlo krajanie pri malych stručikoch.

suseny cesnak
suseny cesnak
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika