Doporučíte chemický postřik?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
Blanci - (9) - 12.61 (?) 
22.1.2013 10:12

Dobrý den,

všem velice děkuji za rady a tipy.

Ve všeobecnosti ještě doplním informaci, že se nejedná o zahradu, o kterou 20 let nikdo nepečoval - naopak, je to normální vesnická zahrada, na které se normálně pravidelně seká trávník sekačkou. Bývalý majitel ovšem nikdy nic nehnojil ani jinak neošetřoval, jenom stříhal stromky. Asi proto se nám urodil plný pytel brambor, které nebyli větší než 3cm. Kukuřice dorostla do nevídané výšky 40cm, mrkev byla určena místním permoníkům s tloušťkou i barvou silnějšího párátka... tohle jsme na podzim rešili zakoupením hnoje.

Ad: P.Z. - právě, k jediné nemoci si můžu číst do jara :) Hledám nějaké jednoduché řešení, třeba i nějakou babskou radu, neb nemám prostředky, zkušenosti ani čas věnovat se každé z těch nemocí zvlášť - s jiným postřikem v jinou dobu.

Ad: Miloš Vysloužil - studuji co to dá, v tištěné literatuře mi vše připadá, jakoby se jednalo o - jak to popsat? - jakoby se jednalo o udržovací postřik vcelku zdravých rostlin. Možná, že to přeháním, ale v praxi se mi zdají ty naše dřeviny nemocné do takové míry, že pořád zvažuji i broušení řetězu do motorové pily jako jedno z řešení.

Ad: Jan Pěstitel - píšete, že mám očistit kůru starých stromů. Můžu mi, prosím, napsat návod? Jak postupovat v případě, že se loupe? Zapomněla jsem totiž napsat, že pod odlouplou kůrou téměř vždy nacházím různou havěť, brr. Ovšem ta nejpostiženější jabloň a i třešeň má oloupatelné i větvé

Ad: Ing. Fidla - právě, já také nejsem moc zastáncem chemie, neb případná úroda má sloužit dětem. Jenomže - antraknózou postižený rybíz skoro vůbec neplodí (maličké bobulky, pár dozrálo, zbytek opadal s listím), třešeň shodila listy i plody také, jedna jabloň zcela nepoživatelná (ale plody obsypaná, výborný zdroj vos), neruňky zmrzly, takže ani nevím, zda-li by s kadeřavostí vůbec plodily. Skleník potřebuji velmi nutně řešit, neb mi tam opět vše zplesniví... - jo a jsou v něm taky molice (přírodní boj nezabral - škoda toho česneku!!! - a letos mám v plánu vytáhnout s těžším kalibrem). Bylo tam - tedy ve skleníku - také ooobrovské mraveniště (po dvou měsících každodenního prolévání vařící vodou jsem nakonec také sáhla po chemii).  Bohužel, slepice nepřichází v úvahu, ale oříšky jsou stejně pro veverky, jenomže těch zdravých oříšků na keřích opravdu moc nebylo (bývalý majitel v těchto místech choval slepice, kachny a husy naposled před třemi lety). O rzi hrušňové a chvojce vím - myslím, že hrušku (je malinká a slabá - kmínek cca 2-3cm) vyhodím, neb všude, kam oko dovidí nějaký jalovec roste - t.j. i u sousedů...

Tak nevím, chci užitkovou zahradu, aby z ní byl užitek, nejenom bolestný pohled na živořící dřeviny...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.1.2013 10:58

Já si myslím, že vám tady všichni radili správné věci. Zdá se mi, že stále hledáte nějaké jednoduché univerzální řešení, které rázem vyřeší všechny vaše problémy. Obávám se, že takové řešení ale neexistuje.  Zahradničení není  jednoduchá záležitost, není to něco jako " 1+1=2". Správný zahradník, či zahrádkář musí souznít s přírodou, vnímat ji a alespoň trochu jí rozumět. A to nespadne samo z nebe. Ve starších dobách se zkušenosti předávaly mezi generacemi. Ale současná moderní a komplikovaná doba tyhle generační vazby v mnoha případech zpřetrhala. Proto dnes mnoho lidí začíná se zemědělstvím, či zahradničením takřka od píky a logicky tápou.  Záleží na tom, jestli Vás vaše zahrada baví a máte ji hlavně jako koníčka, či koně, anebo ji berete hlavně jako produkční záležitost, která má za úkol přinášet pravidelný hmotný efekt. Pokud patříte do kategorie č. 1, máte vyhráno,  protože Vás bude bavit se postupně něco o své zahradě dozvídat, poznávat, jak to na ní chodí, proč to někdy roste, jindy neroste, proč jsou rostliny nemocné a co jim vlastně chybí. Když nebudete chtít mít všechno hned, dáte své "nemocné" zahradě čas a pustíte se do řešení problémů pomalu, postupně a s rozvahou, čeká vás krásné dobrodružství, na které budete později často a ráda vzpomínat.  A i když uděláte mnoho začátečnických chyb, každá chyba vás poučí a posune hodně kupředu. Omlouvám se, že jsem vám také nic konkrétního neporadil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Blanci - (9) - 12.23 (?), 23.3.2016 22:14

Děkuji všem přispěvatelům za reakce na mé dotazy z roku 2013.

Záměrně ovšem dnes odpovídám na tento příspěvek, neb nejlépe vystihuje mou původní hysterii a zároveň i popisuje dnešek - t.j. rok 2016.

Hodně jsem na zdejším fóru vyčetla, dostala jsem různé rady i návody, ještě jednou díky všem!

Již nejsem tak zbrklá, již neočekávám úrodu jak z hypermarketu (velkou, ale bez chuti a vůně), řeším jeden problém a ne všechny najednou...

Ptactvo krmím tak intenzivně, až mi přestal vadit ten bordel, který na (dříve naleštěné) terasové dlažbě páchají :))

Dělám chyby, některé dokonce i záměrně - jakoby pokusně, a to je právě to krásné dobrodružství, o kterém psal přispěvatel "Cenzor mi zablokoval přístup".

Jsem ráda, že jste, že jste mi poradili, že jste si udělali čas a odpověděli mi.

Přeji všem úrodný rok

Blanci

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.144 (?), 22.1.2013 11:56

Rovnez se domnivam, ze jednoduche a rychle reseni neexistuje. Postriky lze vyhledat na internetu napr. v 'agromanualu' nebo Vam poradi v kazdem slusnejsim zahradnictvi. Konkretne k jahodam - plisen seda se vyskytuje u vetsiny odrud jahod. Dulezite je, aby porost nebyl prehusteny (sazenice blizko sebe). Na jare nutno odstranit vsechny stare listy, behem sklizne otrhat i plesnive plody. Vyskyt plisne snizuje pestovani na cerne mulcovaci folii nebo nastylani slamou pred sklizni. Postriky - ROVRAL AQUAFLO, TELDOR nebo biofungicid POLYVERSUM (prodava se nekdy pod nazvem POLYVERSUM - BIOGARDEN). J.R. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 22.1.2013 12:19

Zdravim, do jara si o kazdej chorobe nemusite citat (bolo to myslene obrazne), ale zbezne o podstatnych chorobach ako je kaderavost a monilia laxa, a ktora choroba napada, ktory druh, by som odporucal. (merunky kaderavost nenapada).

Inak mam pre vas dobru radu, prejdite sa po vasom okoli, a pozorujte kto ma ako upravenu ovocnu zahradu, a ked uvidite taku, pri ktorej si poviete ze ten majitel sa asi tomu rozumie, tak toho pana poproste, ci by sa nepozrel na vasu zahradu, a poradil vam konkretne co, kedy a ako je nutne spravit. 

Alebo druha moznost, urobte fotografie stromov/krikov, pri ktorych potrebujte radu (ako urobit rez, pripadne ci to ma zmysel), a urcite sa tu niekto skusenejsi najde, kto vam poradi.

Prva moznost je samozrejme lepsia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 239.85 (?), 22.1.2013 16:27

Jak to tu tak čtu, tak vaše zahrada má snad všechny neduhy a choroby, včetně chorob a skůdců dřeva stromů. Nemůžu vám radit od zeleného stolu, když tu zahradu neznám. Já bych zavolal pořádný traktor, všechny ty stromy a keře vytrhal i s kořeny, zahradu rozoral a všechny zbytky kořenů a výmladků vyvláčil. Do podzimu bych nechal úhor a likvidoval plevele, které vám tam vyklíčí a různé výmladky, které by se také mohly objevit. Na podzim pořádně vyhnojit kvalitním hnojem (dávejte pozor aby se nepodestýlalo pilinami, už jsem tu o tom psal) a ten zaorat. V zimě si vše rozmyslet a navrhnout novou zahradu. Na jaře můžete začít sadit stromky, keře, brambory a zeleninu. Ale rozhodně nic nekácejte na základě mého příspěvku, k tomu rozhodnutí musíte dojít sami. Musíte sami umět posoudit, jestli práce kterou zahradě věnujete vám přináší úrodu a radost a nebo jen starosti a zklamání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 22.1.2013 17:35

1. Kůra, jestli se odlupují celé cáry až na dřevo, strom je u konce a použijte pilu. 2. Záhony pro zeleninu, to je běh na dlouhou trať, trávu zkompostovat a rýt a hnojit a rýt a hnojit a rýt a hnojit. Střídat plodiny. 3. Postřik. Nic nezkazíte a životní prostředí nějak dramaticky nenabouráte, když koupíte Kuprikol a všechno zjara, před rozpukem angreštů, stříknete Kuprikolem. Začněte rybízy a berte to, až kam dosáhnete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 22.1.2013 19:39

"Ve skleníku roste vzrostlé víno, taky plesnivé, -..."

S největší pravděpodobností se jedná o plísňovou nemoc - padlí révové (oidium). To je typická skleníková choroba. Proti této chorobě se používají fungicidní přípravky, napříkald Falcon, Talent, Discus, Quadris, Zato a další. Aplikace se provádí postřikem na list v termínech podle návodu jednotlivých přípravků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 77.140 (?), 22.1.2013 14:33

Vážená paní, popis zahrady ukazuje na velmi zanedbanou kulturu.Navrhuji řetězovou pilu a krumpáč.Ozdravovat přestárlé a nemocné stromy, není dle mého názoru efektivní.Zažil jsem něco podobného a přes veškerou snahu došlo stejně na pilu.Udělejte si rozvahu, jak by měla zahrada vypadat (kde zelenina, ovocná část, odpočinková a okrasná) a začít svoji realizaci.Chvílí to potrvá ale zcela určitě vyplatí.Ušetříte si léta marného boje.Pokud některé stromy ještě slušně plodí, ponechte je do doby kdy začne rodit nová výsadba.Postřikovač budete stejně potřebovat.Vysaďte nižší tvary (zákrsky, vřetena),později oceníte jejich mnohem snažší údržbu. Hodně energie a zdaru - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.1.2013 15:40

Práce s pilou jde velmi rychle od ruky, ale to, co pořežete za 2 hodiny rostlo hezkých pár desetiletí a zpátky už nevrátíte. Podle prostého popisu, bez návštěvy zahrady,  bych si žádný radikální zásah radit netroufal.
Ostatně, v případě, že všechno vyřežete, vykopete a vysázíte nově, mohou klidně dál platit Vaše slova: "víno, taky plesnivé, na broskvoni kadeřavost, na jahodách šedá hniloba. Na lísce nosatec lískový. Na hrušni rez hrušňová. A abych nezapomněla - mšice a mravenci v přebujelém množství."
 
To všechno jsou škůdci a choroby, jichž se zbavíte jen dočasně a které se k Vám vrátí, jakmile se na zahradu vrátí ovocné dřeviny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika