Vrba

host - 162.128 (?)
18.5.2007 13:06
koukala jsem na ten prut, loni byl tak 0,75 cm v prumeru (aby z toho sla plest mrskacka), letos je skoro dva cm v prumeru. Vetvi ma vsude spoustu, i od spodu. Dala bych ty pruty tak 30-40 cm od sebe a za rok z toho mate tu stenu. Nejhorsi bude udrzet to nahore, protoze to sice budete strihat, ale budou vam tloustnout ty vetve, takze to s pribyvajicimi lety bude obtiznejsi, a casem bude potreba asi rezat pilkou. Ale aspon se nebudete nudit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 70.23 (?), 17.5.2007 13:30, zobrazeno: 10714x

Dobrý den,

pro rychlý růst a pro schopnost dobře zafizovat kořením systémem svahovitý terén přemýšlím nad tím jestli by nebylo možné používat vrbu pro živý plot.

Měl jsem známýho co měl k sousedu "dřevenou zeď" z vrb. Asi se sázely tak blízko u sebe, že zesílením kmenů tvořily časem tuto bariéru. Máte někdo s něčím takovým skošenosti? Jak dáleko od by se měli klacky nastrkat do zem a hlavně - jak dlouho potřebuje taková vrba než dosáhne výšku (řekneme) cca. metr?

Děkuji
Franta

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319), 17.5.2007 14:38
Není to ideální dřevina pro živý plot.
1. Potřebuje velmi mnoho vody - tedy buď vlhké stanoviště nebo se uzalíváte
2. Neobrůstá tak dobře do zastřiženého tvaru a roste velmi rychle - nutí k pravidelnému zástřihu a vytvoří pak hlavy "ladovských vrb"

host - 162.128 (?), 17.5.2007 15:25

souhlasim s panem Vyslouzilem ze vrba asi neni nejvhodnejsi. 

Snad jen poznamka k te vrbe - ja si na velikonoce jen tak z legrace zastrcim prebytecne proutky do hliny, zaliju a vetsinou se chytnou. Behem dvou-tri dnu vam zacnou vyrazet vetvicky. Takze lonsky metrovy prut je uz dvoumetrovy, a nuzkama se to snazim nejak tvarovat. Roste to jak z vody. 

Dovedu si predstavit nasazet kvantum prutu, a rasici vetvicky pak vodorovne zapletat do tech prutu, aby vznikla stena. To by mohlo byt zajimave.  Behem jednoho roku uvidite, jestli to zafunguje nebo ne. Naklady nulove (staci orezat vrbu a zastrkat do zeme).

host - 70.22 (?), 18.5.2007 8:34

Ano, přesně tak ten můj známý zapletl se tu zeď. Jinak o vody nemám nouze. Naopak. Na celým pozemku bojuji s mechem. A ta bobule nahoře ... to se mi velice libí.

Děkuji za názory.
Franta

host - 162.128 (?), 18.5.2007 13:06
koukala jsem na ten prut, loni byl tak 0,75 cm v prumeru (aby z toho sla plest mrskacka), letos je skoro dva cm v prumeru. Vetvi ma vsude spoustu, i od spodu. Dala bych ty pruty tak 30-40 cm od sebe a za rok z toho mate tu stenu. Nejhorsi bude udrzet to nahore, protoze to sice budete strihat, ale budou vam tloustnout ty vetve, takze to s pribyvajicimi lety bude obtiznejsi, a casem bude potreba asi rezat pilkou. Ale aspon se nebudete nudit.

host - 176.147 (?), 17.7.2007 18:38
Vrba je neznicitelny strom. Mam pozemek jehoz hranici tvori potucek. Trosku vrbu podemlel a ona spadla na pozemek. Rozrezal jsem ji a nechal jsem na pozemku lezet asi dvoumetrovy kus s korenem. Dnes mam z toho zivy plot. Z celeho kmene vyrasili vetvicky. Roste neuveritelne rychle. Za rok to melo dva metry. Zkusim zasadit kolem celeho pozemku vetvicky co se stane, potrebuju ho stejne zpevnit kvuli tomu potoku.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz