Romantický živý plot na horách

host - 129.71 (?) 
30.5.2012 18:52, zobrazeno: 7889x

Dobrý den,

chtěla bych si založit živý plot kolem otevřeného pozemku v Beskydách. Klasické tůje se mi nelíbí, chtěla bych něco přírodnějšího, romantického, hodícího se k dřevěnici. Tedy spíše listnatý, klidně i kvetoucí (růžová či bílá) nebo dlouhé stéblové listy. Především ale musí přežít tuhé mrazy a až 3 m sněhu. Půda je vlhká, kamenitá, ale celkem dobře živená, čistý vzduch, slunce až polostín. Poradíte mi, co bych mohla použít?

Děkuji předem za názory.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 177.231 (?), 25.6.2012 18:44

Ťažko poradiť, čo je vhodné do Vašich podmienok. Najlepšie to zistíte, keď sa pozriete čo rastie naokolo.

Ja som zo severného Slovenska, pre mňa je pri drevenici najkrajší napr. obyčajný smrek :-) Prípadne červený smrek, breza, lipa... ale to sú všetko veľké stromy.

Z kríkov sa mi páči napr. kosodrevina. Z kvitnúcich kríkov by som si vedľa drevenice vedel prestaviť napr. bazu, drieň, orgován, hloh... Páčia sa mi aj trnka či šípová ruža, ale okolo domu by som ich nechcel. Jednak kvôli tŕňom, a druhak kvôli tomu že sa rozmnožujú koreňovými výbežkami. Z menších kríčkov by som si vedel pri dome predstaviť brusicu, čučoriedku, zemolez kamčatský. Sú nielen pekné, ale aj užitočné.

Peter

host - 105.202 (?), 25.6.2012 21:47

Záleží na tom jaký plot chcete - jestli hlavně romantický nebo původní. Jestli původní inspiraci byste určitě našla ve skanzenu v Rožnově. V Beskydech jsem byla pouze jednou a detaily si nepamatuji, ale v Čechách se na horách místo po chalupě pozná podle listnatých stromů. Lemují i staré cesty, jehličnaté stromy patří do lesa.

Na venkovských zahradách se pěstoval šeřík a pustoryl (jasmín - kvete bíle). Obojí přežije mráz i sníh. Rost by buk (lze zastřihovat), líska - ale nejspíš ji česat nebudete..) Trochu vyšší je jedlá jeřabina (původní jedlý jedinec pochází z Jeseníků), použít by šla i plačí jeřabina - jsou to stromy, ale ve společenství by byly hezké a nejvíc zdobí na podzim. Dokážu si představit bez červený. Pokud stačí něco nižšího pěstoval se na horách rybíz. Hezký je žlutě kvetoucí janovec. Na venkovských zahradách bývala i růže z jericha - je to popínavka, ale pokud jí dáte kus opory vytvoří také živý plot.

Pokud chce něco modernějšího přežije i rododendron a ocení vlhko, ale spíš by chtěl mítně zastínit. Určitě ptačí zob a zlatý déšť.

Osobně bych volila různé druhy, aby plot nebyl jednotvárný a moc umělý.

EM

host - 170.180 (?), 1.7.2012 11:55

Určitě dobře a ochotně poradí na tento dotaz na CHKO Beskydy, případně na ČSOP Valašské Meziříčí, nebo ČSOP Kosenka, mám osobní zkušenosti

Zdraví LK

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika