Rezivění a opadávání tůjí

freual - (5) - 68.6 (?) 
26.9.2008 20:00, zobrazeno: 30796x

V roce 2003 jsem z tůjí vysázel živý plot. Bohužel si již nepamatuji na odrůdu. Každým rokem koncem srpna - začátkem září tůje zevnitř zreziví a opadjí. Zkoušel jsem každý rok na jaře přihnojit přípravkem Substral Osmocote, letos jsem na jaře a v létě zkusil posyp hořkou solí ke kořínkům. Tůje se však chovají stále stejně. Opět mi letos zevnitř zrezivěly a opadávají. Konce vnitřních větviček jsou však stále zelené, horní část je zelená celá i zevnitř. Tůje jsou na slunném místě a v propustné zemině, mají spíše více sucha. Půda je v horní části hnědozem (bývalé pole), v nižší čísti je jílo-písčitá.Tůje jsem zatím nestříhal, protože ještě nedosáhly požadované výšky, pouze jsem trochu zastřihával po stranách. Prosím o radu jak vyřešit zrezivění a opadávání. Nepomohlo by zkrácení horní části tůjí třeba o 1/3? Tůje by tím mohli získat více síly do spodní a vnitřní části. Děkuji za radu.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 26.9.2008 21:37

Pane Alberte - píšete, že jste thůje hnojil a že mají spíš více sucha.  Nevyplývá z toho, jak často jste je zaléval.  Thůje potřebují hodně vody - obzvlášť v prvních letech, než si vytvoří pořádný kořenový bal, aby si mohly nasát vodu ze spodnějších vrstev. A obzvlýšť v létě, kdy je vedro, potřebují vydatně zalévat.  Myslím, že Vaším problémem je nedostatečná zálivka.  Zdravím - Daniela.

freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 21:48

Paní Danielo, děkuji za radu. Vypadá to jednoduše, ale mohlo by to fungovat. Tůje jsem opravdu zaléval vyýjmečně, zejména z důvodu rad zahradníků, že tůje nesnášejí mokro a vlhko. Také mne trochu od častějšího zalévání odrazoval fakt, že tůje od jara přes léto (i v horkých dnech) byly stále zelené a vyrážely i malé zelené větvičky ze staršího dřeva (i uvnitř) a právě až koncem srpna během 14 dnů jehličí rychle zrezivělo. Intenzivnější zavlažování příští rok určitě zkusím a s výsledkem rád seznámím zahrádkáře. Zdravím. Albert.

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.9.2008 21:53

Pane Alberte - nevím, jak u vás prší.  Někde je dost sucho - srážkový deficit. To musíte posoudit sám. Asi bych nečekala a přihnojila a zalila je ještě letos. Také nic nepokazíte, když je stříknete hořkou solí.  Zdravím - Daniela.

freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 22:18

No, u nás opravdu moc neprší, vydatněji pršelo počátkem června a pak až teď v posledních 14 dnech (okrajová část města Č.Budějovice), mezi tím pršelo tak 5x, ale nic moc. Takže teď zavlaženo mám. Ale dle Vaší rady zkusím ještě trochu přihnojit. Zdravím. Albert

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 22:25

Pro názornost jak tůje vypadají jsem přidal ještě několik fotografií. Albert

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.9.2008 23:05

Tak přesně tohle mi udělaly thůje předloni a zachránila jsem je zaléváním.  Tehdy jsem si myslela, že déšt postačí, ale bylo dost sucho a thůjím to nestačilo.  Dnes už jsou pěkné a vůbec se nepozná, že byly takové jako ty Vaše.  Myslím si, že se Vám je podaří zachránit.  Zdravím - Daniela.

freual - (5) - 68.6 (?), 28.9.2008 8:40

Tak to je potěšující zpráva!  Od zalévání tůjí mne odrazoval ještě jeden fakt. A to ten, že opodál mám skupinu 5 tůjí, které jsou o 3 roky starší a od začátku měly stejné podmínky jako tyto a nikdy nerezivěly. Je to ale jiná odrůda a každá asi potřebuje něco jiného. Ještě jednou děkuji za konzultaci. Zdravím. Albert

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz