Rezivění a opadávání tůjí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
freual - (5) - 68.6 (?), 26.9.2008 20:00, zobrazeno: 30804x
V roce 2003 jsem z tůjí vysázel živý plot. Bohužel si již nepamatuji na odrůdu. Každým rokem koncem srpna - začátkem září tůje zevnitř zreziví a opadjí. Zkoušel jsem každý rok na jaře přihnojit přípravkem Substral Osmocote, letos jsem na jaře a v létě zkusil posyp hořkou solí ke kořínkům. Tůje se však chovají stále stejně. Opět mi letos zevnitř zrezivěly a opadávají. Konce vnitřních větviček jsou však stále zelené, horní část je zelená celá i zevnitř. Tůje jsou na slunném místě a v propustné zemině, mají spíše více sucha. Půda je v horní části hnědozem (bývalé pole), v nižší čísti je jílo-písčitá.Tůje jsem zatím nestříhal, protože ještě nedosáhly požadované výšky, pouze jsem trochu zastřihával po stranách. Prosím o radu jak vyřešit zrezivění a opadávání. Nepomohlo by zkrácení horní části tůjí třeba o 1/3? Tůje by tím mohli získat více síly do spodní a vnitřní části. Děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 21:48
Paní Danielo, děkuji za radu. Vypadá to jednoduše, ale mohlo by to fungovat. Tůje jsem opravdu zaléval vyýjmečně, zejména z důvodu rad zahradníků, že tůje nesnášejí mokro a vlhko. Také mne trochu od častějšího zalévání odrazoval fakt, že tůje od jara přes léto (i v horkých dnech) byly stále zelené a vyrážely i malé zelené větvičky ze staršího dřeva (i uvnitř) a právě až koncem srpna během 14 dnů jehličí rychle zrezivělo. Intenzivnější zavlažování příští rok určitě zkusím a s výsledkem rád seznámím zahrádkáře. Zdravím. Albert.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 22:18
No, u nás opravdu moc neprší, vydatněji pršelo počátkem června a pak až teď v posledních 14 dnech (okrajová část města Č.Budějovice), mezi tím pršelo tak 5x, ale nic moc. Takže teď zavlaženo mám. Ale dle Vaší rady zkusím ještě trochu přihnojit. Zdravím. Albert
|
|
 |
|
 |
 |
|
freual - (5) - 68.6 (?), 27.9.2008 22:25
Pro názornost jak tůje vypadají jsem přidal ještě několik fotografií. Albert
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
freual - (5) - 68.6 (?), 28.9.2008 8:40
Tak to je potěšující zpráva! Od zalévání tůjí mne odrazoval ještě jeden fakt. A to ten, že opodál mám skupinu 5 tůjí, které jsou o 3 roky starší a od začátku měly stejné podmínky jako tyto a nikdy nerezivěly. Je to ale jiná odrůda a každá asi potřebuje něco jiného. Ještě jednou děkuji za konzultaci. Zdravím. Albert
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|