Ptačí zob - zastřihnutí a vysazení nového

host - 162.128 (?)
13.8.2008 21:18

zkusila bych dve varianty:

- ušmiknout to tesne pred odjezdem na chatu, potrit stimulatorem, na chate zapichnout do pudy a cekat, co z toho se ujme.

- ušmiknout to hned, potrit stimulatorem, dat do truhliku, nechat do jara a na jare zasadit do pudy.

teoreticky by se to mohlo podařit v obou případech.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 124.246 (?), 13.8.2008 21:13, zobrazeno: 7418x

Prosím o radu, loni na jaře nám byl vysazen ptačí zob. Nyní ho chceme zastřihnout, ale ráda bych ty uříznuté větvičky použila na vysazení nového plotu na chalupě. Je to možné? Slyšela jsem, že je to možné s použitím stimulátoru, ale jsem laik, takže netuším co, kdy a jak. Moje představa: zítra to ušmiknu, konce těch uříznutých větviček potřu stimulátorem, tak po 10 ks hodim do truhlíku s ňákou zeminou a za 14 dní vysadim na chalupě... Tak a teď mi řekněte, jak moc jsem mimo :))

děkuju moc 

host - 162.128 (?), 13.8.2008 21:18

zkusila bych dve varianty:

- ušmiknout to tesne pred odjezdem na chatu, potrit stimulatorem, na chate zapichnout do pudy a cekat, co z toho se ujme.

- ušmiknout to hned, potrit stimulatorem, dat do truhliku, nechat do jara a na jare zasadit do pudy.

teoreticky by se to mohlo podařit v obou případech.

host - 67.226 (?), 13.8.2008 23:39

Ptačí zob se celkem lehce množí, ale vámi uvažovaný postup nebude mít skoro žádné šance na úspěch. Řízky (cca 6 oček) se totiž odebírají z vyzrálých letoröstů v zimních měsících a sázejí se brzy na jaře. Sázet měkké části, v tuto pozdní dobu a ještě přímo na stanoviště bude zbytečná práce.
A jinak vám doporučuji řezat plot 2x ročně(červen, srpen), a pouštět jej nahoru pomalu, protože především ve spodní části jej budete mít řídký.

Nikool.ka - (13) - 227.186 (?), 14.8.2008 13:54

Já to dělám už 3 roky. Měli jsme pár rostlin a těď už mám asi 15 m dlouhý. ten nejstarší, čtyřletý, dosahuje už víc jak metr a půl do výšky. Nejlépe se mi ujal vždy vysazený na podzim. Zapíchnutý dřevnatý stonek  přímo bez stimulátoru do místa, kde potřebujete vysadit. Napíchejte jich více, některé mohou uhynout. Ale počkejte opravdu tak do října s tím zapichováním. Možná to bude vypadat, že uhynul, ale na jaře se vzpamatuje. Pokud zasadíte teď, budete muset denně zalévat. Jinak v truhlíku mám taky z letního střihu se stimulátorem a všechny žijí. Zkusím vysadit na podzim a uvidím, jak to dopadne. Tak ať nám štěstí přeje. :-)))

host - 124.246 (?), 15.8.2008 14:07

Děkuju moc všem za rady. Zkusim to tedy vysadit až na podzim, na dochalupu jezdíme jen o víkendu, takže zalévání by bylo jen na přírodě.. díky a amatérům zdar :))

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz