Jaké keře, rostliny byste doporučili pro volně rostoucí živý plot?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 194.92 (?), 12.5.2014 21:08
Chtěla bych poprosit o radu, jak daleko od sebe vysazovat keře do smíšeného živého plotu? Např. umístím-li vedle sebe keře - Pyracantha 'Orange Glow' (hlohyně šarlatová) a Prunus laurocerasus 'Novita'
(bobkovišeň lékařská). Snažila jsem se na internetu nalézt informace nakolik se rozrůstají do šířky, abych podle ní vzdálenost odvodila, ale na různých místech se uváději odlišné údaje, nebo rozmezí 1-3 m. Rádi bychom, aby keře vytvořily hustší zástěnu, ale k tomu bude zapotřebí asi několik let, že? Navíc si nemůžeme dovolit vysadit plot víceřadý. Nevím si rady, podle čeho tedy vzdálenost odvodit? Měla bych se řídit tím, že dřeviny do jednořadého volně rostoucího živého plotu se vysazují na vzdálenost asi 1,5–2 m.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.131 (?), 12.5.2014 21:35
Záleží na tom, které keře budou vedle sebe. Uváděnou šířku keře bych vzala průměrem, tzn. u 1-3m bych počítala šířku 2m, ony se rostliny jedna druhé trochu přizpůsobí. V každém případě plot hned hustý a vzrostlý nebude. Další možnost by byla dát keře o něco blíž k sobě, ale ne do jedné čáry, některé uskočit kousek dopředu nebo dozadu. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 194.92 (?), 13.5.2014 9:23
Určit správnou vzdálenost mezi keři není nic snadného, ale budu postupovat asi tak, jak píšete. Rádi bychom rychle dosáhli uzavřeného porostu, ale zjišťuji, že utváření zahrady je dlouhodobý proces, který potřebuje hodně času. Jednotlivé druhy keřů narůstají odlišným tempem. Budu se tedy snažit dodržet dostatečný odstup mezi rostlinami a třeba mohu prázdný prostor dočasně zaplnit letničkami.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.216 (?), 13.5.2014 11:28
Dobrý den, Váš plánek pro volně rostoucí živý plot vypadá super jako od oarchitekta. Jaké rozměry mezi vysadbu máte? Díky předem za odpověd'.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.6 (?), 31.3.2014 21:47
Marcelko, u mne ta ruj (červená) vyrostla za čtyři roky do dvou metrů... Trochu jsem ji zastřihla, tak se teď drží tak 2,30-2,50... Ten červenolistý bez mne také napadnul, ale zkušenost s ním nemám - nevíte, neodnožuje moc? Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.68 (?), 31.3.2014 18:01
Víte, ona vrba s názvem japonská skutečně existuje. je to Salix japonica, případně má synonymum Salix babylonica var. japonica. Takže asi tak. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|