Jaké keře, rostliny byste doporučili pro volně rostoucí živý plot?

host - 183.216 (?)
13.5.2014 11:28

Dobrý den, Váš plánek pro volně rostoucí živý plot vypadá super jako od oarchitekta. Jaké rozměry mezi vysadbu máte? Díky předem za odpověd'.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 194.92 (?), 12.5.2014 21:08

Chtěla bych poprosit o radu, jak daleko od sebe vysazovat keře do smíšeného živého plotu? Např. umístím-li vedle sebe keře - Pyracantha 'Orange Glow' (hlohyně šarlatová) a Prunus laurocerasus 'Novita'
(bobkovišeň lékařská). Snažila jsem se na internetu nalézt informace nakolik se rozrůstají do šířky, abych podle ní vzdálenost odvodila, ale na různých místech se uváději odlišné údaje, nebo rozmezí 1-3 m. Rádi bychom, aby keře vytvořily hustší zástěnu, ale k tomu bude zapotřebí asi několik let, že? Navíc si nemůžeme dovolit vysadit plot víceřadý. Nevím si rady, podle čeho tedy vzdálenost odvodit? Měla bych se řídit tím, že dřeviny do jednořadého volně rostoucího živého plotu se vysazují na vzdálenost asi 1,5–2 m.

host - 248.131 (?), 12.5.2014 21:35

Záleží na tom, které keře budou vedle sebe. Uváděnou šířku keře bych vzala průměrem, tzn. u 1-3m bych počítala šířku 2m, ony se rostliny jedna druhé trochu přizpůsobí. V každém případě plot hned hustý a vzrostlý nebude. Další možnost by byla dát keře o něco blíž k sobě, ale ne do jedné čáry, některé uskočit kousek dopředu nebo dozadu.  Lída

host - 194.92 (?), 13.5.2014 9:23

Určit správnou vzdálenost mezi keři není nic snadného, ale budu postupovat asi tak, jak píšete. Rádi bychom rychle dosáhli uzavřeného porostu, ale zjišťuji, že utváření zahrady je dlouhodobý proces, který potřebuje hodně času. Jednotlivé druhy keřů narůstají odlišným tempem. Budu se tedy snažit dodržet dostatečný odstup mezi rostlinami a třeba mohu prázdný prostor dočasně zaplnit letničkami.

host - 183.216 (?), 13.5.2014 11:28

Dobrý den, Váš plánek pro volně rostoucí živý plot vypadá super jako od oarchitekta. Jaké rozměry mezi vysadbu máte? Díky předem za odpověd'.

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 31.3.2014 16:12

Dobrý den, já přidám ještě komuli - šeříkovec, květy jsou obsypány motýly. Sambucus nigra - Black Lace - bez černý, rychle roste a jeho červené listy a růžové květenství je též velmi dekorativní. Já osobně bych keře nesázela moc daleko od sebe, protože pokud chcete mít kompaktní živý plot, je třeba nedělat prostě velké mezery. Plot můžete též doplnit jehličňany, bambusem (krásně ve větru šustí). Pak je třeba také počítat s tím, že třeba ruj vlasatá je sice krásně dekorativní, ale poměrně pomalu roste. Marcela

host - 248.6 (?), 31.3.2014 21:47

Marcelko, u mne ta ruj (červená) vyrostla za čtyři roky do dvou metrů... Trochu jsem ji zastřihla, tak se teď drží tak 2,30-2,50...  Ten červenolistý bez mne také napadnul, ale zkušenost s ním nemám - nevíte, neodnožuje moc?        Lída

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 1.4.2014 9:17

Dobrý den Lído, bez máme třetí rok, takže zkušenost s ním vlastně nemám také žádnou. Zatím jsem odnože nenašla, začíná teprve rašit. Je ale pěkný listem i květem a nikdy by mě nenapadlo, že když bez neustále odstraňuji jako plevel, že si ho zasadím do zahrady, byť jiný druh. Vypadá ale opravdu moc pěkně! Marcela

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 31.3.2014 12:36

Vrba celolistá nikoli japonská zahradnický guru....možna se tak jmenuje, nevím, ale pokud jsem ji viděl v zahradnictví, tak ji tam měli po názvem vrba japonská. to je obecně problém kytek co nejsou od nás, že si každý vymyslí vlastní český název.

host - 18.68 (?), 31.3.2014 18:01

Víte, ona vrba s názvem japonská skutečně existuje. je to Salix japonica, případně má synonymum Salix babylonica var. japonica. Takže asi tak. Stanislaw

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz