Jak zastřihnout smrčky

host - 150.50 (?) 
4.1.2012 9:25, zobrazeno: 11651x

Dobrý den,

vím že je ještě hluboká zima, ale já už přemýšlím a nemůžu se dočkat, až začne práce na zahradě..A proto se chci zeptat, loni z jara jsem vysázela smrčky na živý plot, teď mají asi okolo 50cm, přečetla jsem si zde, že je dobré střihat hned od 1 roku a tak se chci zeptat jak střihat, jestli zastřihnout jen vrcholek a nebo i větvičky aby byly hustější... díky

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 4.1.2012 18:47

Dobrý večer.  Smrčky sázené loni z jara jsou sotva zakořeněné a vytváří si pupeny pro další růst.  Je docela možné, že po teplém a suchém podzimu vám stromky uschnou. Nespěchejte! Dejte jim aspoň dva roky pokoj. Stromy se pořádně usadí. Získají sytě zelenou barvu a na terminálu začnou přirůstat. Podle délky terminálu poznáte jak se vašim stromkům daří.  Hlídejte si barvu a hustotu jehlic. Smrčky nechte dorůst do požadované velikosti a potom je stříhejte. V případě, že by vám terminál "ustřelil" za jednu sezonu o 60 cm dá se klidně krátit na požadovaný rozměr kdykoliv. Moc stromky nerozmazlujte a nehnojte mají v genech zakódováný boj o přežití.  Zdeněk 

host - 5.224 (?), 15.4.2012 17:25

Dobrý den. Nevím, v čem jsem udělala chybu. Vysázela jsem přes 50 smrčků z lesa cca 10-15 cm v říjnu loňského roku na chalupě jako budoucí živý plot. Při návštěvě v únoru vypadaly krásně a zeleně, jen asi 10 to nezvládlo. Při návštěvě po 1,5 měsíci teď v dubnu jsem našla téměř všechny smrčky uschlé. Přežil každý čtvrtý. Jsem z toho nešťastná. Můžeme mi někdo poradit, co se mohlo stát?

host - 182.227 (?), 15.4.2012 17:41

Já si myslím, že jste žádnou chybu neudělala.Smrk je na přesazování hodně citlivý.Zkuste je nasázet v době, kdy začíná rašit, nebo je již mírně narašený.Třeba za chvilku, za nějaký týden, dle počasí.P

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 15.4.2012 19:49

Dobrý večer. Hlavu vzhůru!  Loňský velice teplý a suchý podzim vám doslova usušil a znehodnotil vaši práci. Za druhé - smrčky se lépe ujímají, když se sázenjí na jaře a za deště/ nemusíte je zalévat/. Nyní je nejvhodnější doba pro sázení smrkového živého plotu.  Za třetí - podívejte se pořádně na ty "uschlé" stromky. Na konci větviček jsou pupeny. Mnohdy se stává, že strom je jako by opravdu mrtvý, ale koncové pupeny jsou uvnitř zelené. Vemte ostrý nůž a rozkrojte sem tam nějaký pupen a podívejte se dovnitř. Dále větvičky suchého smrčku vám při ohýbání prasknou, kdežto větvička živá i bez jehličí má pod kůrou mízu a obtížně se zlomí . Za další  - sloupněte na zlomené větvičce kůru a jazykem "okoštujte" chuť mízy. U živého stromku ucítíte výrazné smrkové aróma a nasládlou chuť. Zdeněk

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 19.4.2012 22:47

Nesázejte na podzim, ale na jaře. Aby Vám smrčky vydržely zimu, musely by mít kořenový bal(neporušené kořeny s hlínou), na jaře se běžně vyskladňují z lesnických školek a sází jako prostokořenné a obvykle je nejlepší termín v průběhu dubna.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika