Jak namnožit a kdy vysadit břečťan aj. popínavé rostliny?

host - 165.5 (?)
21.7.2006 12:56
Ještě mě napadla jedna alternativa popínavé rostliny, bohužel nevím to hlavní, t.j. název. Pokusím se jí alespoń popsat. Má listy kolem 10 cm, vzdáleně připomínající listy javorové. Velmi často ji vídávám na různých plotech, údajně rychle roste a na zimu opadá. Nejedná se o žádný přísavník.
Pokud se někomu podařilo v mém popisu rozpoznat o jakou rostlinu se jedná tak by mě zajímalo, rovněž zda jde nechat zakořenit ve vodě :-)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 165.5 (?), 13.7.2006 15:54, zobrazeno: 33985x
Dobrý den, jsem začínající zahradník tak mám pro někoho asi primitivní dotaz. Chtěl bych vysadit k plotu břečťan a k tomu použít pár odstřižených větviček. Jakým způsobem mám postupovat - nejdříve nechat někde zakořenit a následně vysadit? Dá se vysazovat i během léta?

Děkuji

Jaroslav

host - 50.222 (?), 19.7.2006 15:33
Břečtan je naprosto nenáročný proto stačí dát větvičky do vody,zakoření také přímo v půdě ale musíte jej často zalévat proto rači ve vodě a po zakořenění vysaditpři zalévání téměř kdykoli kromě zimy.Je stínomilný ale snese i slunce ale pozor aby nespálilo mladé roslinky

host - 165.5 (?), 21.7.2006 12:56
Ještě mě napadla jedna alternativa popínavé rostliny, bohužel nevím to hlavní, t.j. název. Pokusím se jí alespoń popsat. Má listy kolem 10 cm, vzdáleně připomínající listy javorové. Velmi často ji vídávám na různých plotech, údajně rychle roste a na zimu opadá. Nejedná se o žádný přísavník.
Pokud se někomu podařilo v mém popisu rozpoznat o jakou rostlinu se jedná tak by mě zajímalo, rovněž zda jde nechat zakořenit ve vodě :-)

host - 50.222 (?), 24.7.2006 17:49
Ráda bych vám pomohla ale z popisu nepoznávám o jakou rostlinu se jedná ale většina popínavích rostlin jde množit tzv hřížením to znamená šlahoun který leží na zemi zahrnout zeminou a počkat až zakoření.Zkuste i ještě popsat ten list kolika laločný je.

host - 93.146 (?), 29.11.2006 9:26
Z Vašeho popisu mi to připomíná ptačí zob,který na zimu neopadá a má větší listy .

host - 208.62 (?), 29.11.2006 14:16

Jsem taky zahradník amater, specializuji se hlavně na skalničky, tak mě ale napadlo jestli to nemůže být popínavá hortenzie..

P.S.Od známě jsem dostala panašovaný břečtan,  mám jej ve vodě asi 4 měsíce a zatím kořínky nepouští, tak uvidím. 

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174), 29.11.2006 16:01
Podle vašeho popisu i když tvrdíte, že to není přísavník, to přísavník opravdu je. A to Přísavník tríprstý (Parthenocissus tricuspidata)
Jeho množení je obtížnější, protože se zpravidla roubuje na podnož z přísavníku pětiprstého (Parthenocissus quinguefolia)
Bez názvu
Bez názvu

host - 165.33 (?), 29.11.2006 22:38

Máte pravdu nakonec je to opravdu přísavník.

Dá se namnožit zimními řízky zapíchnutými do písku, nebo hlíny? Děkuji

host - 5.79 (?), 5.1.2007 20:11
Doporučuji počkat do jara. Břečťan mám ověřený - docela bezpečně zakoření třeba půlmetrový šlahoun, který vedete ve vodorovné poloze pod povrchem půdy - třeba 30-35cm a zbytek necháte koukat (opřete o zeď, jinou oporu). Při dostatku vláhy - záleží zda je to na přímém slunci nebo na stinném místě - se ujme téměř 100%. Problém je v tom, že velmi pomalu roste, takže za první rok pouze zakoření a přírůstky jsou v dalších letech pro někoho neuspokojivé. Lepší je tříprsťák nebo jiný přísavník - během tří let mi porostl zeď 4m vysokou a 8m širokou (3 sazeničky). Na podzim se nádherně vybarvuje. Zeptejte se někoho, kdo ho má, pokud je u zdi, kde roste zkypřená hlína, vysemení se sám a udělá spoustu sazeniček. Nutila jsem je všem sousedům v okolí. A myslím, že ani v zahradnictví za něj nedáte půl výplaty. Hodně štěstí
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz