Deutzia a potentilla - stříhání po první sezóně

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?)
11.3.2009 11:41

Na tak monstrózní plot se tyto keře nehodí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 236.75 (?), 19.2.2009 22:47, zobrazeno: 8459x

Obojí ze sazenic za loňský rok vyrazilo do výšky asi 60 cm. Chtěl bych mít keře spíš husté a nižší, na jakou výšku bych to měl sestříhat?

Když použiju odstříhané konce jako řízky, ujmou se?

Děkuji.

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 20.2.2009 20:38

Se stříháním neporadím, nemám zkušenost. Řízky Deutzie se ujímají lehce i bez sklenice, Potentilla se mi nikdy nechytla ani pod sklenicí - ptala jsem se na to zahradnice, prý potřebuje k zakořenění spodní teplo a 80% vlhkost vzduchu. Jinak používám práškový stimulátor.    Lída

host - 180.2 (?), 20.2.2009 21:41

Tak to zkusím já. Deutzii zakrátit na 15 - 20cm bez milosti, Potentillu ještě níž. Není čeho se bát. Vše snadno obrazí.  Deutzia zakořeňuje spolehlivě z dřevitých řízků, ale Potentilla se množí bylinými řízky, což znamená, že potřebujete mít množárnu se spolehlivým mlžením. To spodní teplo bych tam neviděl důležité, protože to budete množit v květnu až červnu a to už je ve skleníku či fóliáku, kde ta případná množárna bude, stejně teplo. U Deutzie bych jako dřevité řízky nepoužíval konce letorostů, mohou být méně vyzrálé a tedy poškozné letošnímy mrazy. Normálně celý vyzrálý letorost nastříhat na délku 20cm a píchnout do kvalitní země. Jen bych užil vhodného stimulátoru, kterých je na trhu celá řada. Asi tak. Stanislaw

host - 176.18 (?), 20.2.2009 23:17

Pane Stanislawe, dotaz - tu Potentillu trhat úplně zelenou? Vždycky jsem to trhala koncem června - polodřevité řízky, tak to třeba bylo i tím. Navíc skleník ani fóliák nemám, tak vždy dostala jen mikroténový sáček...          Lída

host - 180.2 (?), 21.2.2009 11:57

Dobrý den paní Lído. Polovyzrálé řízky Potentilly jsou jistě taky v pohodě. Něco mně říká, že ten mikroténový sáček nebude stačit. To rostliné pletivo není ještě spolehlivě vyzrálé a tak mohutně vypařuje vodu. Na zakořeňování tohoto stavu je třeba množárna s kvalitním mlžením a taky odpovídající množárenský substrát. Je to opravdu rozdíl mezi dřevitým řízkem, který se dá prostě píchnout do země a je vymalováno. Zkusil bych si pořídit takový ten malý plastový skleníček na parapet a vychytat to ruční mlžení. Je jasné, že je to časově náročné. Je třeba u toho být, ale výsledek se jistě dostaví, protože Vás to zajímá. Ve stimulátorech se vyznáte, takže žádný další problém nevidím. Od napíchání řízků po zakořenění max 20 dní.  Ať se daří přeje Stanislaw

host - 176.18 (?), 21.2.2009 21:41

Pane Stanislave, děkuji moc. To já bych to na parapetu pohlídala, substrát mám ten na výsev, snad by mohl stačit (když ho propařím, tak asi nic nezkazím, že?). Chtěla jsem si právě z potentilly udělat nízký volně rostlý plůtek jako předěl mezi užitkovou a okrasnou částí zahrádky, tak jich budu potřebovat dost a kupovat jich tolik se mi nechce. Jinak se mi všelijaké řízky chytají docela dobře, jen tahle mrška pořád nechtěla.Ještě jednou díky!  Lída

host - 180.2 (?), 21.2.2009 21:51

Paní Lído, pokud máte kupovaný výsevní substrát a je od renomované firmy, tak není důvod k propařování. Zahradnické nároky na výsevní substráty jsou ještě větší, než na množárenský, protože samotný klíček je velmi citlivý na jakékoli nepříznivé stavy.  A to už si výrobní firma pohlídá. Je to jistě prosté všech chorob a škůdců, v tom nevidím problém. Jistě se Vám vše podaří, když Vás to tak baví. Potentilly všeobecně také rád používám když projektuji okrasné zahrady, mají pěknou škálu barev při kvetení. A celkově jsou to nenáročné rosltiny, klidně se dají pořádně seseknout a nic se neděje, spolehlivě obrazí. Stanislaw

host - 5.178 (?), 11.3.2009 11:23

Hodí se zmiňované rostliny na stanoviště, kde je jílovitá půda, plné slunce, málo deště a n.n.m. 600m? Nebo doporučujete jiný druh. Chtěla bych hustý, cca 3-4 m vysoký živý nestříhaný plot. Díky za odpověď. Renáta

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?), 11.3.2009 11:41

Na tak monstrózní plot se tyto keře nehodí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz