Čím uříznout živý plot?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
4.4.2008 9:21

Kdysi jsem chtěl na jaře omladit starý plot ze zimolezu, řezal jsem ho jen z půlky, nechtěl jsem aby tam zůstalo úplně prázdné místo. Když tu přijeli pomocníci brigádnici (moji rodiče). Než jsem stihl zaregistrovat co se děje, tak otec na větší části zřezal k mému zděšení skoro celý plot až u země. Zachránil jsem jen kousek.  Už koncem léta bylo jasné, že to zřezání celého plotu bylo lepší, křoví pěkně husté vyrostlo během léta do výšky 1.5 m. Tam, kde byla zřezána jen půlka plotu nebyly zdaleka takové přírustky a nové pruty prorůstaly i s těma starýma.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 178.252 (?), 3.4.2008 22:48, zobrazeno: 5968x

Mám 35 let starý živý plot z tavolníku.Je stříhaný, ale už příšerný a nezvládám ho.Poradí mi někdo, jak ho u země odříznout?Potřebuji se zbavit aspoň poloviny jeho šířky (už je široký 1,5metru) a až ta uřízlá polovina obraší, uříznu zas tu druhou.Někdo mi radí křovinořez a někdo zase motorovou pilu.Ježto si budu muset dotyčné instrumenty zapůjčit, nerada bych se sekla.Díky za rady!

host - 151.203 (?), 3.4.2008 23:30

Tak jak chcete keře zmladit se mi líbí. Je to dobrá metoda, aby se kěře zmladily, ale plocha nebyla zbytečně prázdná.

Nevím jak jste zručná, ale ideální (podle mých zkušeností) na tento távolník by byl křovinořez se štěpkovacím nožem. Tím sesekat (rozsekat slabší větvičky, a dole u země potom ty silné by stačilo ustříhnout dobrými nůžkami. Nevím v kolika půjčovnách tento nůž mají, je pro něj potřeba silnější (minimálně 2,5 k) křovinořez.

Lze to samé udělat i pilovým kotoučen na křovinořezu, s ním je možné také odříznout kosterní větve u země.

Pokud ovládáte motorovou pilu (křoví je hodně zrádné), tak to vemte z jednoho okraje na druhý, řežte od okraje keře ke středu. Řezat můžete třeba po 30 cm kouscích a budete mít hned křoví připravené do kompostu. Pilu držte tak, aby jste řezala trochu mimo tělo. Pila se občas kousne, nebo naopak rychle propadne. Tak´je potřeba si hlídat, aby nenarazila běžícím řetězem na vlastní nohy. A minimálně síťku před obličej a sluchátka. 

Nevím, jestli by nebylo lepší úpéci dobrý štrůdl a požádat někoho kdo by to seřezal.

host - 178.252 (?), 4.4.2008 14:03

Moc děkuju za rady, to se ví, že to bude dělat manžel, jenže bohužel až v okamžiku, kdy ho s příslušnou technikou postavím před plot :-))

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 4.4.2008 9:21

Kdysi jsem chtěl na jaře omladit starý plot ze zimolezu, řezal jsem ho jen z půlky, nechtěl jsem aby tam zůstalo úplně prázdné místo. Když tu přijeli pomocníci brigádnici (moji rodiče). Než jsem stihl zaregistrovat co se děje, tak otec na větší části zřezal k mému zděšení skoro celý plot až u země. Zachránil jsem jen kousek.  Už koncem léta bylo jasné, že to zřezání celého plotu bylo lepší, křoví pěkně husté vyrostlo během léta do výšky 1.5 m. Tam, kde byla zřezána jen půlka plotu nebyly zdaleka takové přírustky a nové pruty prorůstaly i s těma starýma.

host - 178.252 (?), 4.4.2008 14:07

Díky za radu, určitě by asi bylo lepší to vzít celé.Jen je u nás problém, že jsme lehce pod svahem a sousedi nad námi, pokud to uříznu celé, nás budou mít jak ve výkladní skříni:-((

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz