Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

My máme břečťan zasazen u zdi a porůstá zeď :) Jedovatý je, ale dokud za mnoho mnoho let nezačne mít bobule, tak neočekávám, že by měly děti důvod okusovat listí. Na sousedovic zdi, kde je břečťan odhadem 20 let, bývá pár bobulek ve výšce cca 2metry, na našem cca 6ti letém zatím ani náznak. V malých dávkách je spíš než na otrávení dobrý na kašel - sirup Hedelix je z něj.

Také jsem řešila jedovaté rostliny kvůli dětem, ale zaměřila jsem se zejména na ty, co jsou něčím zajímavé - třeba jedovatými plody. Co jsem laicky vyčetla: Obecně většina stálezelených rostlin je buď jedovatá nebo alespoň pichlavá. Z navrhovaných jsou jedovaté thůje, tis, břečťan, bobkovišeň, ale tis má výrazné červené bobule (sice nejedovaté, ale je v nich jedovaté semínko, celý je jedovatý hodně), bobkovišeň má jedovaté bobule, ptačí zob také - z mého pohledu nepoužitelné. Thůje asi taky není moc často okusována dětmi, ale mě se moc nelíbí. Naši sousedi z jedné strany si nechali porůst naší zeď z jejich strany a z toho co přerůstá jsem odebírala řízky na zasazení ke zdi jiných sousedů. Nevím, proč by mělo komu vadit, že je jejich hnusná zeď vyspravovaná vlnitým plechem něčím porostlá. Spíš bych čekala, že mu to bude jedno, není-li jo obrovský prudič.

Ty opadavé kvetoucí keře doporučené výše myslím nijak významně jedovaté nejsou. Některé jehličnany také ne, spíš budou široké.

A co takhle kalina pražská? Je stálezelená. Dorůstá přibližně 2,5m. My jí máme vysazenou u plotu a je velmi ukázněná, mimochodem právě kvete. Rozprostřela se do šířky cca 3m a přitom je plochá - cca 1,2m od plotu nejdále - není snad ani stříhaná. Co je tedy zkusit prostřídat - třeba kaliny s vajgéliemi a podobnými kvetoucími? Jinak ta kalina je spíš do polostínu či stínu, ale to z některé strany jistě zajistí ta zeď. Ty kvetoucí asi spíš na sluníčko. Břečťan, kdyby jste se odvážil ho nechat růst po zdi, by nezabral žádné místo a může být i bez sluníčka. Kdyby jste chtěl šetřit místem a nevadilo by to sousedovi, tak je jistě mnoho dalších popínavek, které by tam mohli být. I mezi nimi jsou jedovaté - např. trubač bych tam nedávala.

Napiště, zdali jsou možné popínavky a jestli Vám stačí opadavé keře.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika