Potoční bahno na zahrádku? Co tam zasadit?

host - 86.78 (?)
8.9.2008 21:29

Možná by stálo za to provést půdní rozbor a podle výsledku rozhodnout o druhu vhodné vegetace, event.o dalším půdním zásahu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 74.172 (?), 16.5.2008 19:11

ještě malý dotaz k vám : co jsou to pionýrské rostliny děkuju

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 18.5.2008 9:10

Je otázka, k čemu chcete Vaši pidizahrádku používat. Pokud jako trávník s nějkolika okerasnými keříky, pak navrch rozhrňte tenoučkou vrstvu přesátého kompostu či zeminy a vysejte trávu. Poroste bez problémů, poradí si i s jílem. Taktéž keříky v lamkách s úrodnější zeminou.
   Jestli však hodláte pěstovat zeleninu a ovocné stromy, půda se musí do hloubky zúrodnit, na to ale nestačí tráva ani pionýrská rostlina. Jinak bude veškeré pěstění trápením.
   Jinak ovšem, pokud se jednalo o čistý potok protékající bezproblémovou oblastrí, nejedná se zřejmě o žádný anaerobní kal plný dusíku a uhlíku z jímek, nýbrž o prostý naplavený jíl. Mimochodem, vykopu-li na své zahradě jámu, mám v hloubce 25 cm pod drnem tutéž "keramickou hlínu" - někde žluté, jinde šedočerné barvy. Terén v těch místech silně připomíná někdejší koryto řeky.

host - 137.39 (?), 21.5.2008 13:53

Záleží na tom, kam je zahrádka otočená, hodně udělá jih, jihivýchod a dlouhá doba oslunění. Já bych asi co nejdříve zkusila osivo "přirozená louka", něco z toho převáží a může to být zajímavé. A málo práce, moc se neseče - žádná Anglie. A pak bych učinila zkoušku s nenáročnými cibulovinami trávníkovými (krokus, narcis a pod.)  Sadba: hluboká jamka pro každou cibulku, na dno písek nebo nejakou propustnou půdu, na to substrát s několika zrnky cereitu, vložit cibuli do správné hloubky, zasypat propustnou půdou nebo i tím jílem. Pokud to byl těžce civilizací zkoušený potok, mohly by být přítomny těžké kovy. Jsou rostliny které je vážou - teď mne nenapadá jméno... Také bych zkusila na nejviditelnější místa položit drny nízké trávy... A zalévat...

F.T.

host - 111.235 (?), 21.5.2008 18:53

je to bohužel sever

Myslela jsem, že v potočním bahně je také nejaký humus, copak je to jen samý jíl?

host - 137.39 (?), 27.5.2008 14:54

V potoce by se mohly zachytit splachy z polí. To hodně úrodná půda, i s hnojivy...Sever, stín... barvínek, nenáročné dřevinky...

F.T.

host - 86.78 (?), 8.9.2008 21:29

Možná by stálo za to provést půdní rozbor a podle výsledku rozhodnout o druhu vhodné vegetace, event.o dalším půdním zásahu.

host - 64.231 (?), 3.10.2008 23:11

Slyšel jsem o navážce anaerobního kalu z rybníka na zahrádku. Časem se to podalo a bylo to lepší než v minulosti. Jen několikaletý problém se semeny vodních rostlin (plevelů).

Mimmo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 9.10.2008 12:42

Tedy, že by měl někdo problém s vodními rostlinami jako plevelem, jsem neslyšel. Leda, že by pěstoval rýži. 

host - 143.205 (?), 9.10.2008 12:28

Jak jste dopadli s bahnem?  Už jste se ho zbavili?

host - 236.99 (?), 23.3.2009 0:06

dlužím všem, co se mi v minulém roce snažili poradit poděkování a taky info, jak to u nás dopadlo. Nejmazlavější hrudky, které ani kultivátor nerozdrtil jsme vyvezli, při okrajích, kde jsem chtěla mít nějaké popínavky, keříky, nebo trvalky, manža se uvolil a vylepšil půdu ještě další navážkou normální ornice (asi 20cm), tam, kde měl být trávník jsme to nechali, navezla se jen asi 5cm vrstvička něčeho lepšího a osadili jsme to travními koberci. Trávníček se zatím drží, přečkal v pohodě i zimu. Při okrajích jsme nasázeli habry, hortenzii latnatou, bohyšky, kapradiny, tůji a jednoletky (povijnici a slézovky, ty "šly" výborně), před sázením každé trvalky jsem se snažila trochu půdu vylepšit kompostem. Zahrádka vypadala moc pěkně a dělala mi radost celý zbytek léta a část podzimu. Na podzim jsme zasadili zakrslý platan a na ten jsem zvědavá, jak si s bahnem poradí, zatím se drží, ale ještě neprorostl do "bahýnka", tak uvidíme.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz