Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Samovznícení - kompost

Nechci tady zase ostatní nudit chemií a biochemií. Zvláště ty, co to studovali/y. Musíme si však zodpovědět na otázku jak se z cca 70°C dostaneme na 250°C. Mikroorganismy i enzymy jsou přeci zničeny. A oxidace uhlíku vzduchem při atm. tlaku a 70°C bez nějakého superkatalyzátoru evidentně nefunguje. I dieslový filtr s platinovým katalyzátorem potřebuje vyšší teplotu.
Tak, jak to je? Buněčné enzymy a enzymy mikroorganismů umožňují ještě za živa při obranných reakcích vznik extrémních oxidovadel (peroxidy a superoxidy). Jmenujme např. enzym NADPH oxidázu. Protože dochází současně i k uvolňování hořlavých par (alkoholů, acetonu, bioetherů atd.) tak to by v tom byl čert, aby se to neohřálo nebo aby to občas neblaflo. Nechci spekulovat, kolik superoxidů vyprodukují buněčné enzymy a kolik bakterie. To bychom zase mohli být ve při.

Samovznícení - uhelný prach

I při skladování uhlí vznikají různé peroxidy, uvolňují se těkavé látky a může dojít k ohřívání. Zvláště při určité vlhkosti, přítomnosti katalyzátorů (katalyzuje dokonce i feritová škvára, cihlová drť a některé jíly) a při nedostatečném větrání. Úplně suché ani úplně mokré uhlí se samo nevznítí. Skladování uhlí je dost přesně popsáno a stanovené postupy by se měly dodržovat. Následky zahoření bývají horší než u kompostu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika