Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ad 1: v trávě je určitě dost enzymů (oxidáz), aby odpracovaly velkou část té přeměny samy. Navíc, rychlost zahřátí po posekání i to, že čím víc se tráva naruší, tím rychleji to jede, svědčí opět o tom, že jde o vlastní oxidázu trávy. Koneckonců tomu nahrává i jeden z těch odkazů - když se uzavře přívod kyslíku, reakce se přeruší.
Ad 2: zeptejte se v pivovaru na cukrotvorné teploty. Nebo zmíněných pokusníků s tabákem. Každý enzym má svoje teploty, za kterých ta oxidace probíhá nejlépe. Když trávu osušíte, omezíte aktivitu enzymu. Když ji smícháte se štěpkou, teplo ohřívá i tu a to se to celé na tu teplotu neohřeje. Když to shrabete na hromadu, vznikající teplo ji ohřívá, až dosáhnete "cukrotvorné" teploty té oxidázy a rozjede se to.