Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Ornice je cenná tím, že kromě anorganických složek (jílovitých, hlinitých, písčitých...) obsahuje také humus (zbytky odumřelých kořínků, vláken hub, trusu žížal, biomasy bakterií). Právě tento humus je při pomalém rozkladu zdrojem minerálních živin pro rostliny, a tím i příčinou "úrodnosti" ornice. Neméně kladný význam mají organické zbytky i v tom, že po jejich rozkladu vzniknou v půdě miniaturní dutinky, které půdu provzdušňují a usnadňují vsakování vody po dešti.

Pobytem 15 let v prostředí téměř bez přístupu vzduchu se humus zřejmě přeměnil anaerobními (bezkyslíkatými) procesy a půda určitě už nemá stejnou kvalitu jako dřív. Odhadl bych, že orgnické hmoty v ní bude naprosté minimum, od obyčejné "jalové" hlíny se může lišit nanejvýš tím, že v ní bude krapet více minerálních solí coby důsledek předcházejících 15 let rozkladu (i když část z nich byla už zřejmě spláchnuta do podzemních vod).

Vaši hlínu je tedy možné použít do záhonu spíše jako "anorganický nosič", který by se měl promíchat s kompostem. Od hlíny samotné bych už žádné pěstební zázraky neočekával.

Potřebujete-li tedy nutně "objemnou hliněnou hmotu" a máte-li k dispozici kompost k promíchání, použijte vytěženou "ornici". Jde-li vám pouze o "vylepšení" budoucích záhonů, navezením staré "ornice" prakticky nic nezískáte.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika