Spalí se čerpadlo při použití 3/4" hadice v 1" sání?

host - 43.253 (?) 
26.8.2013 17:38

Dobrý den všem,

ještě jednou bych chtěl poděkovat všem diskutujícím za názory. Zařízení jsem o víkendu zapojil a vyzkoušel. Do studny jsem žádný sací koš neinstaloval a voda nespadává ani se netrhá a nezavzdušňuje. Na výtlaku je na vodárně klapka, nasadil jsem 1/2" a vše šlape bez problému. Po vypnutí kohoutu čepadlo ještě několik vteřin tlakuje a pak se vypne, po otevření kohoutu ihned spustí a čerpá. Za celé dva dny provozu se netvoří žádné zavzdušnění ani jiné problémy. Výkon soustavy je redukován podle předpokladu teoretickým maximem hodinového průtoku na sání v 3/4" hadici z 1900l/h na 1100l/h. Ztráta 33m vzdáleností je při mém "témeř" samospádu (rozdíl hladina-čerpadlo je méně než 80cm) takřka zanedbatelná. Jsem s řešením spokojen - je to poměrně laciné a funkční.

Vodní automat
Vodní automat

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 229.11 (?), 26.8.2013 19:10

samozrejmne ze to ani jinak dopadnout nemohlo vzdyt jsem vam to rikal abyste se nenechal zviklat tema radilama co se hned ohaneji vzoreckama ale praxi nemaji zadnou pripomina mi to vedce kteri vypocitali ze cmelak nemuze se svymi kridly letat ale on to nevi a tak leta

host - 244.2 (?), 25.9.2013 16:15

Ono by se nespálilo ani při použití 1/2" trubky.

Optimální řešení má při nejnižší spotřebě nejdelší životnost, ale jak uvádíte, někdy může být levnější řešení dostatečně funkční.

No a odvodnění na zimu je jednoduché = při otevřeném kohoutku a běžícím čerpadle vytáhnete trubku/hadici ze studánky, dojde k zavzdušnění a až čerpadlo začne běžet nasucho, vypnete jej, odpojíte a uklidíte do bezmrazého skladu. Zbytková voda PEHD trubku neroztrhá. jednak v beztlakovém režimu při zmrzání ta dosud nezamrzlá se vytlačí do volného prostoru a pak prižnost PEHD v beztlakovém režimu umožní roztažení profilu aniž by se překročil mezní tlak.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz