Moc prosím o radu s čerpadlem

host - 231.226 (?)
9.6.2010 8:36

ak už máte to silné čerpadlo na dopravu vody do sudou,...tak už pomôže jedine domáca vodárnička hoci aj najlacnejšia... tá sa nebude trápiť s nasávaním vody... bude ju mať v prepojených sudoch doslova pri sebe... akurát už iba vyvinie tlak na postrekovač s teplou vodou zo sudov... na tých vodárničkách sa ešte trochu aj dá nastaviť aj vyšší tlak na výstupe... budete mať tam tlak ako na domovej prípojke na vodu /aj vyšší/...domová vodárnička by mohla byť napojená rovno aj zo studne ale to by zas musel byť silnejší motor, a tým pádom by bola aj drahšia... ale vy už čerpadlo máte... Juraj

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 160.162 (?), 9.6.2010 1:06

Je nějaký vzoreček, aby se to dalo spočítat (aby člověk nechodil po marketech a nenechal se tahat za nos obsluhou)? Tedy pokud chci 20M hadici, jaký potřebuji průměr, jaký průtok čerpadla a jakou výtlačnou výšku? Já sám mám čerpadlo s hodnotami 8000l/5m výtlak a jak je výše kolegou popsáno, také jsem se divil, že z hadice od čerpadla stříká voda proudem, ale jakmile na to napojím hadici dlouhou, teče to čůrkem. U mě to tedy asi bude problém v tom, že jsem v dobré víře ve fyziku a odborné rady "podavače" zakoupil hadici užší. Předpokládal jsem totiž, že když z čerpadla vede hadice 1 a já dám hadici 1/2, pak se mi logicky musí zvětšit proud a tedy tlak. Umí někdo vysvětlit, jaktože to tak nefunguje? OBIsta mi přitom poradil, že to tak funguje, ale že je nutná přechodová hadice v délce 1m v šíři 1 a na to přes adaptér ta hadice 1/2. Opačný výklad zní poněkud nelogicky, ale asi je pravidvější...

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6660) - 70.100 (?), 9.6.2010 6:19

Spočítat se dá i atomový výbuch. Ve vašem případě stačí, když si pročtete vlákno a zjistíte, že potřebujete čerpadlo s tlakem 3 bary, máte to o pět postů výše. Vy máte kalové čerpadlo, to je stavěné na velké množství a malý tlak. Žádná kouzelná redukce nezpůsobí to co chcete. Je dobře, že věříte fyzice, ale nerozumíte jí. Když zmenšíte průměr hadice, funguje to trochu, jak popisujete, ale hlavně se taky zvětší ztráty v potrubí a tím klesne výkon. Podívejte se do návodu k čerpadlu, nebo na krabici, tam bude nakreslená charakteristika. Uvidíte, že v těch 5 m výšky čerpadlo zdaleka nedodá 8000 l, ale daleko méně. A v 6 m už z hadice nepoteče nic. LIdé zpracovaní reklamou si myslí, že za 999.- si koupí požární stříkačku. Jenže fyzika opravdu funguje.

PS. Prodavač je mamlas, rozumí tomu jako kůň kafi.

host - 160.162 (?), 9.6.2010 8:35

...a ještě rada pro všechny ostatní začátečníky - čerpadlo na zavlažování se v obchodech jmenuje "proudové" ne "kalové", takže pak se stačí pouze zajímat o to, jak veliké částice to vcucne.

host - 231.226 (?), 9.6.2010 8:36

ak už máte to silné čerpadlo na dopravu vody do sudou,...tak už pomôže jedine domáca vodárnička hoci aj najlacnejšia... tá sa nebude trápiť s nasávaním vody... bude ju mať v prepojených sudoch doslova pri sebe... akurát už iba vyvinie tlak na postrekovač s teplou vodou zo sudov... na tých vodárničkách sa ešte trochu aj dá nastaviť aj vyšší tlak na výstupe... budete mať tam tlak ako na domovej prípojke na vodu /aj vyšší/...domová vodárnička by mohla byť napojená rovno aj zo studne ale to by zas musel byť silnejší motor, a tým pádom by bola aj drahšia... ale vy už čerpadlo máte... Juraj

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 9.6.2010 8:33
Pane, cerpadlo ma tlakovu krivku. To co sa uvadza na krabici je maximalny prietok pri nulovom tlaku a maximalny tlak pri nulovom prietoku. To znamena, ze to prve je prietok bez hadice rovno z otvoru cerpadla, bez dopravy vody do urcitej vysky a tlakovych strat. To druhe je tlak, ktory voda ma ak kompletne zapchate otvor z cerpadla a voda tym netecie. Medzi tymito extremami mate tlakovu krivku. Cize vyssi prietok a nulovy tlak a ako znizujete prietok rastie tlak... Asi pracovna krivka cerpadla je taka, ze nemozete dosiahnut slusneho tlaku aj prietoku. S kalovym nikdy nemozete dosiahnut pozadovane parametre. 5m, je 0,5 baru. To je velmi malo. Inak, existuju niekde na nete tabulky aj tlakovych strat v zavislosti od rychlosti prietoku a prierezu....netreba pripominat, ze tlakove straty sa prejavuju hlavne pri vysokych tokoch a malych prierezoch.

host - 160.59 (?), 14.6.2010 21:49

Takže mám tu další zjištění - byl jsem u jiného OBIsty "podavače" a že chci to produové čerpadlo a že aby bylo levné. On že prej na co? Já na to, že na zavlažování ze studny. On na to - máte vrtačku? Já nato - no jasně! Tož mi prodal za 200 Kč takovou plastovou krabičku s trnem pro vrtačku. Namontuju na to tu samou trubku, co jsem měl před tím na tom kalovém čerpadle, které je asi tak 10x těžší a větší, pustím to, a co myslíte? Teď zavlažuju jako král - nevíte někdo, jakej trouba by si na zavlažování zahrady koupil proudové čerpadlo, když mu stačí vrtačka a 200 Kč? To bych nikdy neřekl, že mohou být některé věci tak jednoduché.

host - 10.108 (?), 15.7.2010 9:29

Myslíte si, že vrtačka vydrží běžet tak dlouho, jak budete zalévat? Na motor z vrtačky a motor čerpadla jsou kladeny jiné nároky, navíc u ponorného čerpadla je motor dobře chlazený. Já bych to tak jednoduše neviděl. Podívejte se na čerpadla Malyš a výpočty tlakových ztrát. Pak už to půjde samo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz