1.) vydatnost zdroje nikdo z nás neodhadne, zbývá Vám pouze experiment a výpočet- viz bod 4)
2.) NA hadici je sací koš a na vstup čerpadla MUSÍTE dát vstupní filtr, je jich na trhu velké množství, s plastovým, či antikorovým filtrem, záleží spíš na výkonnosti čerpadla a stupni znečištění, v libovolné prodejně čerpadel, speciálce Vám nabídnou z celé škály těchto filtrů, lze je snadno montovat na vstupy všech moderních čerpadel. Ceny jsou od 500Kč výše, typicky byste se měl vejít do 600-1000 kč za vstupní, čistitelný filtr (je to takový průhledný plastový válec.
3.) to dotaz do diskuse, kamarád, soused- vášnivý zahrádkář vždy čerpá vodu do sudů a po té co se zahřeje teprve zalévá. Já jsem "čuně" čerpám studenou vodu ze studny, porsperuje mi vše co pěstuji :-))Od RAjčat až po borůvky
4.) 500m2 je jak nic, stačí relativně méně výkonné čerpadlo, ale důležité je před nákupem zjistit jak je to s bodem 1) a pak se rozhodovat. Pro začátek můžete změřit hloubku "díry", její průměr a spočítat objem. POdobné "trubky" jsou totiž často pozůstatkem "průzkumných vrtů", které nejsou formálně vedené jako studny, ale mívají skvělou vydatnost.
Bude-li vrt vydatný, můžete v klidu nainstalovat několikastupňové čerpadlo (doporučuji s tlakovou automatikou, ta Vám nejen hlídá tlak, ale chrání čerpadlo před zničením při běhu na prázdno, tj. když "vycucnete" vrt., Bude -li vydatnost malá, nezbyde Vám, než čerpat do sůdů, či nádrží, pak postačuje i méně výkonné čerpadlo.