Lze napojit zahradní čerpadlo na ruční pumpu?
|
|
 |
 |
host - 67.226 (?) 26.3.2009 22:48
Doporučuji vám, přečíst si příspěvky v tématu "zahradní studny", především pak "ražená studna, jak se dělá", protože to co popisujete, patrně raženou studnou je, trubka patrně 5/4 a klasickou pumpou zřejmě typ LILA.
Pokud uvažujete použít nějaké el. zahradní čerpadlo, nastane problém z principu těchto studní, kdy nasávací hrot musí být v písečném podloží s dostatečným množstvím spodní vody. Tento písek, který může být velmi jemný a projevovat se pouze zakalením čerpané vody, vám zničí všechna uvažovaná čerpadla.
Použití filtru, jak popisuje Alí nemám odzkoušené, ale bude-li písku víc než malé množství, a pakliže tato cesta je vůbec schůdná, bude se vám filtr rychle zanášet. Jde také o to, kolik vody bylo v minulosti ze studny odčerpáno a jak velký "rezervoár" vody v podzemí je vytvořen. Ovšem někdy i po desítkách let čerpání vody, budete stále čerpat písek, protože tam v podzemí je to tak "nastaveno".
Musíte experimentovat. Nejprve si ale zjistěte vydatnost a znečistění vody. Pumpa LILA je k tomu tou nejlepší.
Osobně bych neuvažoval o jiném napojení čerpadla ke studni, než ponořením hadice do trubky o největším možném průměru, k sací straně.
... a voda v 7 metrech už je pěkně studená!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 160.242 (?), 26.3.2009 14:38, zobrazeno: 12496x
Prosím o radu a shovívavost - nemám vůbec žádné zkušenosti a přehled v této problemtice. Mám v úmyslu do zahrady pořídit čerpadlo na zalévání vodou ze studny. Vlastně to není studna jako taková, je to jenom do země vražená trubka opatřená klasickou pumpou. Voda zde byla pumpována naposled před 3 lety. Moje otázky zní:
1) je vůbec možné zahradním čerpadlem čerpat vodu z takovéhoto zdroje? Pokud ano, nestane se, tím, že pumpa byla leta nepoužívaná, že vodu už nebude odkud brát, zkrátka že pramen vyschl?
2) když napojím sací hadici čerpadla přímo na trubku v zemi, jak potom zamezím vniknutí nečistot do čerpadla, když filtr (takový ten košík) bývá osazen přímo na začátku sací hadice, kterou v mém případě nemám kam ponořit? Zatím co jsem viděl pár čerpadel, tak jenom u jednoho typu bylo možné vložit filtr na vstupu přímo do tělesa čerpadla.
3) do jaké míry je nevhodné používat pro zalévání zahrady studenou vodu? (ačkoli když je, jak předpokládám, voda v relativně malé hloubce, nemusela by být snad tolik studená...)
4) jaké parametry by mělo vhodné čerpadlo vykazovat? Zahrada má cca 500m2, terénní převýšení žádné, délka sací hadice zhruba 7m.
Omlouvám se předem za možná pro někoho naivní či hloupé otázky a děkuji každému, kdo se pokusí mi pomoct.
Díky Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 7.210 (?), 26.3.2009 20:56
1.) vydatnost zdroje nikdo z nás neodhadne, zbývá Vám pouze experiment a výpočet- viz bod 4)
2.) NA hadici je sací koš a na vstup čerpadla MUSÍTE dát vstupní filtr, je jich na trhu velké množství, s plastovým, či antikorovým filtrem, záleží spíš na výkonnosti čerpadla a stupni znečištění, v libovolné prodejně čerpadel, speciálce Vám nabídnou z celé škály těchto filtrů, lze je snadno montovat na vstupy všech moderních čerpadel. Ceny jsou od 500Kč výše, typicky byste se měl vejít do 600-1000 kč za vstupní, čistitelný filtr (je to takový průhledný plastový válec.
3.) to dotaz do diskuse, kamarád, soused- vášnivý zahrádkář vždy čerpá vodu do sudů a po té co se zahřeje teprve zalévá. Já jsem "čuně" čerpám studenou vodu ze studny, porsperuje mi vše co pěstuji :-))Od RAjčat až po borůvky
4.) 500m2 je jak nic, stačí relativně méně výkonné čerpadlo, ale důležité je před nákupem zjistit jak je to s bodem 1) a pak se rozhodovat. Pro začátek můžete změřit hloubku "díry", její průměr a spočítat objem. POdobné "trubky" jsou totiž často pozůstatkem "průzkumných vrtů", které nejsou formálně vedené jako studny, ale mívají skvělou vydatnost.
Bude-li vrt vydatný, můžete v klidu nainstalovat několikastupňové čerpadlo (doporučuji s tlakovou automatikou, ta Vám nejen hlídá tlak, ale chrání čerpadlo před zničením při běhu na prázdno, tj. když "vycucnete" vrt., Bude -li vydatnost malá, nezbyde Vám, než čerpat do sůdů, či nádrží, pak postačuje i méně výkonné čerpadlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 67.226 (?), 26.3.2009 22:48
Doporučuji vám, přečíst si příspěvky v tématu "zahradní studny", především pak "ražená studna, jak se dělá", protože to co popisujete, patrně raženou studnou je, trubka patrně 5/4 a klasickou pumpou zřejmě typ LILA.
Pokud uvažujete použít nějaké el. zahradní čerpadlo, nastane problém z principu těchto studní, kdy nasávací hrot musí být v písečném podloží s dostatečným množstvím spodní vody. Tento písek, který může být velmi jemný a projevovat se pouze zakalením čerpané vody, vám zničí všechna uvažovaná čerpadla.
Použití filtru, jak popisuje Alí nemám odzkoušené, ale bude-li písku víc než malé množství, a pakliže tato cesta je vůbec schůdná, bude se vám filtr rychle zanášet. Jde také o to, kolik vody bylo v minulosti ze studny odčerpáno a jak velký "rezervoár" vody v podzemí je vytvořen. Ovšem někdy i po desítkách let čerpání vody, budete stále čerpat písek, protože tam v podzemí je to tak "nastaveno".
Musíte experimentovat. Nejprve si ale zjistěte vydatnost a znečistění vody. Pumpa LILA je k tomu tou nejlepší.
Osobně bych neuvažoval o jiném napojení čerpadla ke studni, než ponořením hadice do trubky o největším možném průměru, k sací straně.
... a voda v 7 metrech už je pěkně studená!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.37 (?), 27.3.2009 13:38
dobry, mam to takto spravene, najprv som pouzil stare cerpadlo z vodarne na 380V, tahal som aj 8-10 hod denne aby som vytvoril dostatocne velky rezervoar na vodu, cerpadlo malo tak 1000L za 23 min takze som vycerpal kvanta vody. teraz mam napojenu robenu pumpu a cerpadlo s motorom 750W (predava baumax v SR za cca 1900 skk), vodu pustam do 1000L nardze - toto cerpadlo mi ju naplni za 48 min (postavena vedla cerpadla) kvoli tomu abby sa voda trochu zohriala, ked mi padne voda dotiahnem pumpou a fungujem od "dubna do rijna". dal som tam aj filter na piesok ale ked som to pustil cerpadlo nebolo schopne tahat vodu - bolo slabe, tak som vyhodil filter a nechal iba nadobu - naspodu sa mi zhromazdoval piesok, cistil som raz za 2-3 mesiace - vzdy tam bolo cca 2dcl piesku, ale iba celkom jemny. takto ficim cca 3 roky a nemam obavu ze by som zlikvidoval cerpadlo (po roku som pozeral dovnutra - lopatky z plastu ale poskodenie ziadne markantne). avsak to neplati vseobecne treba otestovat ako hovoria predpisatelia.
|
|
 |
|
 |
 |
|
5r - (6) - 65.37 (?), 27.3.2009 13:44
|
|
 |
|