Automatické zavlažování - čerpadlo, nádrž, vodovodní řád



Stránky: 1,  2,  3   
host - 95.33 (?) 
17.8.2011 11:51, zobrazeno: 20014x

Potřebuji vaší radu.

Mám ponorné čerpadlo DAE VODA V101 a nádrž na dešťovku v zemi na 1600l. Bohužel jsem v tomto případě úplný laik ikdyž jsem toho přečetl velmi hodně...

Poradíte jestli zda vůbec jde tohle čerpadlo použít k automatické závlaže. Abych nemusel pokaždá zapínat do zásuvky, ale spustilo se například dle nastavení na hodinách. A taky mě zajímá jestli je možné v případě vyčerpání nádrže přepnutí vody z vodovodního řádu??

Děkuji moc všem za každou pomocnou radu!

Tomáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 245.29 (?), 26.8.2011 22:48

Na to se nedá tak jednoduše odpovědět.Chybí hodně parametrů.Jaké jsou zapojeny v závlaze rozstřikovače a kolik kusů.Neni znám odběr vody například za minutu a mnoho dalších parametrů.Automatiké přepnutí na vodovodní řád by až tak velkej problém nebyl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 95.33 (?), 29.8.2011 11:13

V závlaze bych použil jen dva postřikovače od Gardeny (obyčejná překlápěčka). Jde mi hlavně o to, zda se dá výše uvedené ponorné čerpadlo použít k automatické závlaze a co k tomu ještě budu potřebovat. Dočetl jsem se o tlakové nádobě a tlakovém spínači.. a jak napojit, aby se v případě vyčerpání nádoby přeplo na vodovodní řád? Děkuji moc!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 22.17 (?), 29.8.2011 21:08

Vaše čerpadlo by se na závlahu použít dalo. Ale to, co popisujete, není automatická závlaha. Gardenu raději nebrat, už kvůli ceně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 29.8.2011 22:40

nevím kolik toho chcete zavlažovat, že 1200 litrů je málo a chcete ještě jistotu a zavlažovat z řádu... dá se to vyřešit stykačem a to tak, že hodinama nastavíte sepnutí čerpadla na dobu X a čerpalo bude tlačit vodu, pokud voda dojde, plovák spadne a rozepne stykač pod napětím, pokud je plovák pod napětím, ten sepne ventil řádu a zalévat budete z řádu, když hodiny dojdou do konce, vypnou zalévání-stykač pod npětím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 95.33 (?), 30.8.2011 11:17

Vím, že je Gardena drahá a spíše hobby, ale mám možnost sehnat za výhodnější peníze. Samozžejmě bych volil spínací hodiny + kontrolu vlhkosti půdy, takže by se jednalo o automatickou závlahu - nebo ne?...

Zalévat bych potřeboval plochu cca 300m2 a jde mi hlavně o to, že když bude v létě týden sucho a nádrž se vyčerpá, aby se automaticky přepnulo na čerpání z vodovodního řád.

Stačí tedy koupit tlakovou nádobu a tlakový spínač, aby mohlo být čerpadlo stále pod proudem a přitom se spustilo jen v případě závlahy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 30.8.2011 12:17

volil bych časový spínač a nastavit ho podle odzkoušení v praxi, kolik minut stačí k závlaze a pouštět ho včas ráno nebo k večeru, kdy nehrozí spaření, spálení plodin, popř.ho zkombinovat s kontrolou vlhkosti půdy.čerpadlo má plovák, kdy při vyčerpání vody čerpadlo vypne, dalo by se dalším plovákem spouštět vodu z řádu a doplnit nádobu z řádu v období sucha.Voda by se trošku ohřála, z řádu je studená a některé rostliny to nemají rády a částečně by se stačil uvolnit chlor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 221.214 (?), 30.8.2011 16:01

Což jít na to takto: v nádrži je čerpadlo s ochranným plovákem, spouštěné časovačem a čidlem na vlhkost. Změřil bych, o kolik klesne hladina při jednom zalití. To vynásobit 2 a v té výšce ode dna nainstaloval plovákový připouštěč z vodovodního řádu.(dělají se i robustnější, průmyslové). Při poklesu hladiny v nádrži se v době sucha automaticky voda připustí z řádu a zředí se tou, která je tam  stále ve výšce odpovídající min. jednomu zalití.To by mohlo fungovat a vystačíte jen s čerpadlem, snímačem vlhkosti, časovačem a plovákovým připouštěcím zařízením. Předpokládá to mít dostatečně dimenzovanou nádrž k objemu vody potřebné na zalévání. Když byste měl obavy, aby v případě poruchy plováku voda z řádu stále nepřitékala, řešil bych to dalším časovačem a ventilem z autonmatické pračky na přívodním potrubí.

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 68.47 (?), 30.8.2011 18:50
Jak vidíte, možností je mnoho. Jen doplním, že na závlahy se obvykle místo tlakové nádoby a tlakového spínače doporučuje spínací automat (presscontrol), aby nedocházelo k pulzování tlaku. Lze ho ale použít jen na čerpadla s oběžným kolem (např. Voda). Horní tlak je v takovém případě dán výkonem čerpadla. Jsou už sice i spínací automaty s hlídáním i horního tlaku, ale jsou dražší, atd. Hlavně je třeba správně nadimenzovat přívodní hadici podle odběru postřikovačů (a potřebného tlaku). Proto je u automatických závlah tolik zón, protože provozovat všechny najednou nelze. Navíc je nutné provést velké překrytí postřikovačů. Obvykle se rozmisťují tak, aby na sebe vzájemně dostříkli. Chce si to vyzkoušet a na spoustu věcí přijdete sám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 95.33 (?), 31.8.2011 8:45

Děkuji moc za rady! alespoň někde se ještě dozvíte co a jak a hlavně úsporně! Co mě ještě hlavně zajímá jak bude spínat to čerpadlo v případě, že sepne spínač na závlahu? Nejde přeci aby byl stále pod proudem? Tohle bych potřeboval ještě dovysvětlit...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika