Zničený trávník

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?)
22.3.2017 11:46

Dobrý den,

bohužel letos bude plísně sněžné hodně a to i v nížinách. Odumřelou trávu vyčešte a poté pohnojte, případně přesejte a dosypte subtrátem. Letos jsem na základě zkušeností jiných ošetřoval místa postižená plísní sněžnou Biovinem a opravu jsem mile překvapen, že to funguje. Biovin zastavil šíření a rozvoj plísně a postižená místa jsou již skoro opět zelená.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
afinitor - (4) - 242.70 (?), 21.3.2017 18:29, zobrazeno: 4390x

Dobrý den,

prosím o radu, jak postupovat.

Nyní na jaře původně vitální trávník je nyní zcela zničený, když tál sníh, byla jen místy vidět sněžná plíseň.

Lokalita - Vysočina, 560 m.n.m., třetí zima, pravidelná zálivka závlahovým systémem, kosím vřetenovkou, organominerální hnojivo + s draslíkem pak na podzim, pravidelně, 2x ročně vertikutace s vyčesáním, minulý rok aerifikace s pískováním /křemičitý písek/, trávník byl hustý v kondici /viz foto/. Nyní je prakticky celý zcela poničený, co s tím? Dost jsem se staral, bavilo mne to, ale nyní jsem zcela zdrcen... díky.

léto 2016
léto 2016
březen01
březen01
březen02
březen02
březen03
březen03

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4681) - 38.136 (?), 21.3.2017 20:01

Prohrábnou, přihnojit dusíkem a hlavně ošetřit co nejdříve Rovralem nebo Ortivou.

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 22.3.2017 11:46

Dobrý den,

bohužel letos bude plísně sněžné hodně a to i v nížinách. Odumřelou trávu vyčešte a poté pohnojte, případně přesejte a dosypte subtrátem. Letos jsem na základě zkušeností jiných ošetřoval místa postižená plísní sněžnou Biovinem a opravu jsem mile překvapen, že to funguje. Biovin zastavil šíření a rozvoj plísně a postižená místa jsou již skoro opět zelená.

afinitor - (4) - 227.252 (?), 22.3.2017 16:11

Dobrý den,

díky za reakce. Váhal jsem, jak jednotlivé kroky načasovat. Fotky jsou aktuální z 20.3., zdá se mi, že trávník ještě dost "spí"...

Laicky se zeptám, vyčesávat ručně hráběmi raději nežli strojně, že?

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 22.3.2017 16:46

ano, u vás to bude jiné než v nížinách a teplejších částech ČR. Proto není kam spěchat. Nechám na Vašem uvážení.  Já vyčesávám ručními vertiutačními hraběmi Gardena pak použiji na dočištění husté hrábě s tenkými hroty od téhož výrobce. S výsledkem jsem spokojen, je to šetrnější a přijde mne že i vyčešu více stařiny než strojem. Samozřejmě velké plochy dělám strojově, ale s ručními vert. hráběmi nemám problém udělat 100m/2 najednou. Hnojil bych až po vyčesání, otázkou je co Vám tam zůstane a jak se bude trávník zotavovat, možná bude vhodné ta velká místa přesít. Postižení je to celkem masivní.

afinitor - (4) - 242.70 (?), 24.3.2017 18:23

Na Vaši radu to zkusím od příštího týdne hráběmi a uvidím... Každopádně si lámu hlavu, kde jsem udělal v péči o trávník chybu. Sousedovic trávníky jsou totiž bez výraznější újmy i když vypadaly minulý rok dosti mizerně.  Díky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz