Založit trávník teď nebo na jaře?



Stránky: 1,  2   
host - 246.115 (?) 
4.9.2011 14:17, zobrazeno: 12133x

Dobrý den,

zlividovali jsme "plantáž" jahod v části zahrady, chtěli bychom tam založit trávník, je to v podstatě malá plocha, asi 4x15 m.

 - Jak moc do hloubky je třeba zem před vysetím vyčistit?

 -  vyset teď, nebo nechat na jaro?

 - nejsem zahradník, moje představa je: rozsypat na tu plochu pár kýblů písku, urovnat, uhrabat, nasypat semeno a trochu ho hráběma přitlačit. Je to ok?

 - je třeba dát rovnou nějakou výživu nebo něco na hubení plevele?

 - a poslední dotaz- máte zkušenost s levnějšími travními směsmi? Co koupit, aby to nebylo moc drahé?

Díky moc Petra

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 137.160 (?), 6.9.2011 11:19

Dobry den,

o zakladani travniku je tu zopar tem, prebehnite sekciu Travniky. Vysievat mozete kludne teraz na jesen.

Pokial mate na pozemku buriny - totalny herbicid. Po odumreti spracovat podu - ryl, kultivator - do hlbky ako vam stroj - ryl dovoli. zapracovat piesok do vrchnej vrstvy -5-10 cm (kremicity, riecny (nie kopany)- pouzite vyhladavanie vlavo).  Mnozstvo je podla kvality pody -cim tazsia, tym viac piesku. ak uz tam chcete dat piesok tak na nom nemusite setrit. Urovnat, uvalcovat, urovnat uvalcovat... nechat vzist semena burin a znovu postriekat total herbicidom. odstranit odumrete buriny, pripadne dorovnat jemne nerovnosti, ale iba povrchovo, aby sa na povrch nedostali dalsie semena, ktore cakaju v pode. vysiat, zasekat hrablami do max 0,5 cm, uvalcovat.

Mozete si vyhnojit podu ale bez rozboru je to naslepo. to radsej pohnojte travnik na jar ked uz trochu podrastie.

Aby to nebylo moc drahe tak pouzite radsej kvalitne osivo.

Je to len tak v skratke. vsetky info najtete tu v diskusii o travnikoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.160 (?), 7.9.2011 7:07

Dobrý den,

obávám se, že s postupem, který jste zde uvedl (hlavně to dvojí použití herbicidu) by výsev probíhal až v říjnu. Nenechat to potom raději na jaro?

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 137.160 (?), 8.9.2011 8:58

Dobry den,

priznam sa ze som si neuvedomil aky je datum. :D Vyssie je strucne popisany postup. Zalezi na konkretnych podmienkach a stave pozemku (a taktiez od polohy - je rozdiel ak je to nikde pod horami alebo v teplej nizine). Ak nie su na byvalej plantazi vytrvale buriny, stacila by mozno aj jedna aplikacia herbicidu. Zalezi to dost od pocasia, sikovnosti a konkretneho stavu pozemku. Vysievat sa moze do polky oktobra.  Ci to nechat pre istotu na jar je na majitelovi. Ak by to nestihal, tak sa to da odlozit na jar. Podrobnosti sa daju dohladat v diskusii o travnikoch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.9.2011 9:07

Já bych trávník založil nyní. Dokonce se mi zdá, že je pro to téměř ideální termín.
   Pokud jste rušili záhon jahod a byly adekvátně hnojené, tak bude půda živinami zásobena dostatečně. Před výsevem bych proto nehnojil.
   Předpokládám, že jste rostliny jahod odstranili, takže herbicid bych, nebylo-li jahodiště příliš zaplevelené,  před výsevem trávy taky neaplikoval. Proti semenům plevelů beztak bude jeho účinnost sporná.
   Pískem v jakémkoli množství v trávníku nic nepokazíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 137.160 (?), 8.9.2011 9:54

no ak nie je pozemok zaburineny, tak je casu habakuk. Striekat semena nema zmysel. Ak mate moznost pozicat si kultivator (rotavator) a valec, tak to mate o chvilu hotove. Ak chcete rovny travnik, tak by som sa drzal porekadla Dvakrat rovnaj, raz vysievaj :) Ked to nakyprite a uhrabete, tak to casom sadne a bude z toho tankodrom. Chce to uvalcovat a dorovnat atd. a potom vysiat (pripadne zasekat semienka do pody) a uvalcovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 8.9.2011 10:20

Rozhodně by jsem tuto činnost nechal až na jaro březen-duben.Netvrdim, že by se vysev v dnešni době nepovedl, ale je zde nebezpeči vymrznuti mledeho porostu.-Tim nechci řici, že se o zvoleny pozemek nemusite starat už dnes.Do jarniho vysevu se snažte pozemek odplevelit a zbavit se vytrvalych plevelu, ktere se na pozemku budou pruběžně vyskytovat.Spolehat se na jakekoli herbicidy at Bofix nebo Roundup nejsou na postupně vzchazejici rostliny plevelu zarukou.-Otazka ceny travni směsi je asi v tomto připadě i druhořada, na většině baleni od renomovanych semenařu je uvedena předpokladana plocha na ktere je baleni určeno, a je tedy snadne matematicky si potřebne množstvi vypočitat.Myslet si, že vysevem mnohanasobneho množstvi se dopracujeme vysledku je scestne.-Do připraveneho zkypřeneho povrchu rozhodime zvolene semeno, UVALIME,pokropime vodou, a toto opakujeme cca 2-3 dny.Do tydne až deseti dnu by se nove rostlinky měly ukazat.-Pisek by jsem použil podle stavajicich podminek, pokud se na pozemku dařilo jahodam tak se pisek muže i vynechat, travnik i tak by měl jet bez problemu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 8.9.2011 11:25

Tak já bych obavu z "vymrznutí" nijak nedramatizoval. Traviny jsou rostliny mrazuodolné, dostatečně přizpůsobené pro naše klimatické podmínky a i když trávník letos nevzejde do plné síly, příští rok na jaře se jeho nadzemní část rychle obnoví a jeho růst bude zdárně pokračovat. Určité riziko pro mladé a hlavně přehuštěné trávníky představuje spíše tradiční plíseń sněžná, která se objevuje z jara, po sejítí sněhu. Starší trávníky se z napadení touto plísní obvykle samy rychle vzpamatují, u čerstvě vysetých mladých trávníků může ale nastat vážnější problém, protože kořínky jsou mělce pod povrchem a mohou proto odumřít. Pak nezbývá, než vyholená místa dosít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 246.115 (?), 17.9.2011 20:51

Děkuji za příspěvky, zkusili jsme tedy vysít ještě teď, dám vědět, jaký je výsledek.  Zem je u nás dobrá, bojím se spíš toho plevele. Jahody jsme rušili právě proto, že jsme je nestíhali udržovat a rozrostly se během 2 let do nekontrolovatelné podoby, samozřejmě v nich začalo růst kdeco.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 242.66 (?), 18.9.2011 20:56

a to kdeco narastie aj v trávniku. Mali ste počkať do jari a zatiaľ vypalovať burinu..ale ste nedočkavý takže na jar príde príspevok ako sa zvaiť pýru v trávniku..asi tak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika