Údržba trávníku (podzim-jaro)



dabelsobul - (7) - 0.190 (?)
17.9.2008 22:19

To už mě napadlo také, a tak na podzim když dosít, tak asi jen tak symbolicky a místa "bez trávy". Díky za názor ;)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
dabelsobul - (7) - 0.190 (?), 17.9.2008 11:10, zobrazeno: 21116x

Zdravím,

rád bych zde trochu shrnul péči o trávník na podzim a na jaře. Budu rád, když se tu trochu rozpovídáte, co by kdo dělal jinak nebo jaké další "způsoby" péče o trávník doporučujete.

Podzim: Koncem září trávník zvertikutuju (křížem). Vidlemi ho ještě alespoň zhruba propíchám více do hloubky. Poté lehce pohodím travním osivem, hnojivem a pískem, následně lehce hráběmi zapracuji a uválcuji. Následně budu pečlivě zalévat, ale zase to nepřehánět :) Jen nevím se sekáním., za jak dlouho mohu posekat, aby se nová tráva nevytrhala. Na druhou stranu, vyroste vůbec ještě na podzim, nebo vyklíčí až na jaře?

Jaro: Trávník po 1-2 sekáních znovu zvertikutuju (zhruba začátkem dubna), ale už ne tolik do hloubky. Doseju travním osivem, pohodím lehce zeminou z kompostu, hnojivem a uvácuji. Budu důkladně zálevat a nechám růst tak 14 - 21 dní. Poté poseču na cca 6-8cm, a po 4-5 dnech už na konečných 4-5cm.

Přes léto už budu jen sekat, zalévat a občas hnojit. Když bude třeba, doseju některá "chudá" místa v trávníku :)

Jaký máte názor na tento postup? Dejte další rady, určitě pomůžete i dalším ;)

Jinak přikládám foto trávníku, o který se takto starám od loňského léta (před tím místo něj byl jen písek a štěrk). Fotky byli pořízeny na začátku srpna. Určitě mám ještě co zlepšovat, ale po roce mohu být myslím spokojen :) Nejdříve jsem použil osivo z OBI, po té osivo Barenbrug, které je však těžko k dostání a musí se objednávat ve velkém přes internet. Ale stojí to za to. Teď už na dosévání jsem koupil to nejdražší co jsem v OBI našel, tak snad to nebude zase tak tragické :)

Trávník
Trávník
Trávník
Trávník
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 230.198 (?), 17.9.2008 20:44

Osivo by som dosieval len na jar, jarnou vertikuláciou by sa mladé výhonky trávy ktorá bola dosievaná na jeseň mohli zničiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
dabelsobul - (7) - 0.190 (?), 17.9.2008 22:19

To už mě napadlo také, a tak na podzim když dosít, tak asi jen tak symbolicky a místa "bez trávy". Díky za názor ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 162.128 (?), 18.9.2008 15:24

my podzimní péči nepřeháníme, jednak na nás padá únava, je chladno, a jiné práce na zahradě jak na kostele. Doporučila bych před zimou posekat trávník na rozumnou výšku - nesmí být ani příliš nízký, ale ani moc vysoký. Pokud je hodně teplá zima, tak trávník pořád pomalinku roste, a je lepší ho posekat ještě i v prosinci. Nám jednou přerostl trávník, a po zimě vznikla taková plstnatá bílo-žlutá "hmota", která se trávníku moc nepodobala.

Své síly upínáme na jaro, kdy je více sil a člověk je natěšený na zahradu, tak zvertikulujeme, pak si pujčujem takový elektrický hrabkovač, je to stroj s ocelovými drátky, a perfektně to vyhrabe vše suché a odumřelé. Povětšinou tomu dáme pak dva týdny čas na regeneraci, a hnojíme až potom, obyčejným hnojivem na trávník. Trávník pak velice rychle zhoustne, nažloutlá barva se změní v sytě zelenou. Pak už mu v průběhu roku moc péče nedáváme, tedy "jen" zalívat a sekat. Občas přidáme i druhé hnojení, ale se stoupajícími cenami a velikostí zahrady jsme od toho letos upustili, a travička je taky hezká.

Měli jsme velice dobrou směs na trávník, přivezl to zahradník, údajně si to míchal sám, čili nevím, z čeho to je, ale je naprosto dokonalý, hustý, roste pomalu (takže nemusíme tak často sekat), a je naprosto huňatý, na chůzi, nebo poležení je to skvělé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 159.204 (?), 19.9.2008 13:26

Dobrý den.Já bych se chtěl zeptat.Zakoupil jsem nyní vertikutátor ted (konec září) provedu vertikutaci a pak je dost často zminováno pohnojení..Je to široký pojem "pohnojení "jak a čím konkrétně trávník pohnojit nebo jaké živiny jednotlivě před zimou dodat???Mám univerzální hnojivo kterým hnojím během léta ale pochybuju že to bude to pravé "ořechové hnojivo" na zazimování..Pokud my někdo poradí co a jaké konkrétní živiny tak předem děkuji

Děkuju Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 217.129 (?), 20.9.2008 20:05

nejako sa mi zda nelogicke a zbytocne vertikutovat 2 x v priebehu 2 tyzdnov.  Potom pisete ze pridate zem z kompostu. Humus sa vam dobre vytvori aj z toho zbytku co zostane zo suchej travy po 1. vertikutacii. Humus sa v trave dost tvori. Asi piesok je to dolezite co trebva pridat. Ale travnik mate pekny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 44.120 (?), 22.9.2008 11:55

Moje zahrada leží na severozápadni straně a barák mám na jížní straně, tak že slunce mi svítí na trávník od rána do oběda, a pak až od odpoleledních hodin do večera.Počet hodin svitu slunce na moji zahradě záleží na ročním období.Mám na zahradě i hodně ovocných stromků a třičtvrtě zahrady leží v polostínu.Protože sem nechal trávník přes zimu delší a je hustý, tak se místy dařilo mechu, měl sem víc práce na jaře s vertikutací.Vertikutací, provádím do hloubky podle potřeby.Trávník může se zdát pak hrozně ale po chvilce trpělivosti se tráva spamatuje a začne růst.Vertikutací, provzdušnění dělám jen jednou, na jaře, v polovině dubna.Půda se provzdušnila a zbavila staré trávy, mechu.Vertikutaci dělám jen před deštěm.Pak sem už jen sekal, co 14 dní (vždy jen před deštěm).Seču trávník od jara do konce létá na maximalní výšku, podle toho, jaký je rok, jestli suchý nebo deštivý a jak tráva roste.Od září sem začal trávu sekat na minymum, bo vlhkosti je dost, není už moc teplo, tráva je hustá ale pořát roste (bez hnojení).Před zimou zahradu poseču ještě jednou koncem září.Před zimou provedu asi ještě provzdušnění pudy zvertikutatorem aby trává a puda podní byla provzdušněná a pak bych ještě možná přihnojil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 121.238 (?), 22.9.2008 12:30

Aky mate nazor? Vsetci sa zhodneme, ze vertikutacia je velmi prospesna ak nie nevyhnutna. Potom ale sekacky s mulcovacou funkciou su nezmysel pre travnik, pretoze hromadi sa viac starej travy. Asi mulcovanie je vhodne pre nejaku luku nie pravy travnik. Je niekto kto pouziva mulcovanie pomocou kosacky na udrziavany travnikovy koberec?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 162.128 (?), 24.9.2008 21:43

nám mulčování rozmluvil zahradník, protože máme závlahu, a tráva by pak plesnivěla. Občas mám pocit že je to hlavně marketingový argument prodejců sekaček, protože to vypadá tak jednoduše, není nutné sbírat trávu, řešit co s ní, a sekačka má hned vyšší hodnotu, přes to že to vlastně znamená jen změnu směru vyhazování trávy...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika