Trávník u novostavby - horší půda

host - 184.201 (?)
3.5.2009 15:47

určitě dovézt hlínu nebo travní substrát (hlína, kůra,hnojivo, písek), před 5 lety jsem založil na horší hlíně (1/2 lepší)  a jeto znát, hlavně se chytil jílek roční a kvalitní tráva nikde. chystám se sloupnout stávající, navézt substrát a položit travní koberec. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 238.55 (?), 7.4.2009 13:33, zobrazeno: 7856x

Hezký den,

během několika dní by měli zmizet dělníci z okolí našeho domu, tak bychom rádi začali nějak kultivovat rozbahněnou zem okolo. Chceme mít na celé ploše trávník, ale žádnou anglii, máme malé dítě, takže počítáme, že se tam bude dávat bazének, pískoviště a pod.

Jde mi hlavně o to, jak začít, země je nekvalitní, na jedné straně je jílovitá, na druhé je to červenice s břidlicí, takže nic moc kvalita. Místy je ta jílovitá zatvrdlá a popraskaná. Loni jsme na ni zkusmo hodili pár semínek, abychom zadrželi půdu, ta vzešla, ale mezi nimi jsou popraskaná zatvdlá místa, jak na to.

Na té červenici počítám s tím, že ji uhrabeme, abychom ji zbavili kamenů, ale je to podobný případ, je od dělníků udusaná, tak přesně nevím, jestli to zrýt nebo si půjčit nějaký přístroj, který to opět trochu nadlehčí. Zatím mě to děsí, protože na ni neroste ani plevel, tak doufám, že se nám podaří ji zazelenit.

Jedná se o plochu asi 500 m2

Děkuji za jakékoliv rady.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 7.4.2009 20:17

V jílovině Vám pěkná tráva neporoste, spíše tak podběl... Určitě bych se snažil sehnat nějaké to auto kvalitní humózní ornice a rozprostřel bych vrstvu min. 10cm nad podornici. Možná do této vrstvy zapracovat tak 20% písku (provzdušnění trávníku). Pak jen projet kultivátorem, přerovnat, zasít, zaválcovat, zalívat a sekat...
Martin

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 7.4.2009 21:34

Jistě přivezte půdu, na trávník jí můžete promíchat s pískem, nebojte se ani poměru 1:1 (některé zóny na golfových hřištích se sází dokonce v poměrech, kde převažuje písek) Písek ideálně bílý betonářský, v žádném případě oranžový na omítky - ten je lepivý. Třebaže nechcete anglický trávník, trávníky obecně vyžadují vzdušnou půdu, kterou mohou dobře prokořenit.

host - 184.201 (?), 3.5.2009 15:47

určitě dovézt hlínu nebo travní substrát (hlína, kůra,hnojivo, písek), před 5 lety jsem založil na horší hlíně (1/2 lepší)  a jeto znát, hlavně se chytil jílek roční a kvalitní tráva nikde. chystám se sloupnout stávající, navézt substrát a položit travní koberec. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz