Travni smes na sluna mista
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 244.118 (?) 5.8.2015 13:46
Zapoměl jsem se podepsat. :) Jedná se o stejného tazatel viz. předešlé příspěvky. Travní směs mám VV-3/3 kde je 20% jílků jinak kostřavy. Raději to nebudu riskovat a postřik provedu až v září, kdy už by měl být trávník zapojen a fáze růstu by měla být větší než BBCH 14
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.118 (?), 10.8.2015 23:17
Dobrý den,
před 5 týdny jsem vysel stejnou travní směs jako pan Malý (tedy VV-3/2) jedná se o cca 20m2 v polostínu. Po 4 týdnech jsem provedl první seč vřetenovkou a následně postupně snižoval výšku až na 2,5 cm. Nyní mi trávník řídne a tvoří se žluté fleky jakoby tráva hnila nebo usychala. Ubral jsem na zavlažování ale trávnk se stále zhoršuje. Podařilo se Vám nějak vyřešit problém s hnilobou a myslíte že mám stejný problém? Děkuji za pomoc
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 21.143 (?), 11.8.2015 10:00
Dobrý den,
Vaše problémy nejsou ničím výjmečným, mladá kostřava je velice choulostivá tráva, navíc pro výsev jste nezvolil vhodný termín a na výšku 2,5 cm přešel docela brzo, i když těch 2,5 cm je pro tento typ směsi ideál ale po 5 týdnech v tomto počasí nevím. Pokud by jste neměl tyto problémy tak bych se divil.
Moje otázka :
1) Hnojil jste a čím?
2) Jak často a kolik zaléváte.
3) Jak často sečete
Každopádně bude to chtít opatrně suchou a tlející trávu vyčesat, pohnojit (nepřekročit dávku) a upravit zálivku tak aby docházelo k řádnému provlhčení půdy do hloubky. Trávník zatím nemá hluboké kořeny (hlavní problém), což bude hodně odvislé od typu půdy v čem je vysetá a způsobu zálivky. Máte tam druhy jako kostřava ovčí, která je spíše "suchomilnou" travou a trvalé přemokření jí vadí. Také doporučuji z počátku po sečení trávník lehce pročísnout hraběmi, koštětem aby se stébla narovnala, pomůže to předcházet hnědnutí v místech kde je tráva třeba přitlačená kolečky sekačky apod.
Pokud by jstě měl podezření na konkrétní plíseň tak ošetřit vhodným fungicidem. Žluté fleky vytváří letní fuzarioza (spála) a vyskytuje se defacto jen na kostřavách. Příčina je v nadbytku dusíku, nedostatku hořčíku, podporuje ji vysoká teplota vzduchu ve spojení s vysokou vzdušnou vlhkostí a vysokou teplotou půdy. Což může být Váš problém a je to nyní častý problém všech, kteří mají kostřavové trávníky a častou bohatou zálivku. Bohužel je velice nepříznivé počasí. Pokud by to byla Fuzarioza tak ošetřit např. Rovral AquaFlo něco co má účinou látku iprodion, myclobutanil, propiconazole a thiophanate-methyl.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.118 (?), 11.8.2015 11:41
Popíši tedy celý postup:
Na plochu cca 20m2 (polostín) byl po prokypření do hloubky 20 cm navežen kompost, který byl smíchán s křemičitým písekm v poměru 50:50, tato vrstva měla 10 cm. Na tuto vrstvu byl navežen trávníkový substrát (bezplevelný) od Agor CS ve výšce 5 cm. Dne 30.6. bylo vyseto trávníkové osivo (dnes je to tedy přesně 6 týdnů).
Zálivka: 1. až 4 týden zavlažováno 4-5x denně mírnou zálivkou
4. týden první seč při výšce cca 8cm na výšku 5 cm
seč jsem prováděl po 3-4 dnech a vždy ubíral po 0,5cm až jsem na konci 5. týdne se dostal na výšku 2,5 cm
zavlažování v 5. týdnu jen ráno a večer větší množství než v prvních 4. týdnech.
Na konci 5. týdne pohnojeno v dávce 20g/m2 trávníkovým hnojivem s dlouhodobým účinkem. GardenBoom Agro CS.
Dnes je konec 6. týdne a trávník je řídký a objevují se žluté fleky, tento postup jsem aplikoval již několikrát při vysévání a nebyl problém ale je pravda, že jsem nikdy nevyséval jen kostřavy
|
|
 |
|
 |
 |
|
MartinS - Stříbrný Zahrádkář (468) - 21.143 (?), 11.8.2015 12:08
Proti postupu při založení nemám v zásadě nic proti, samozřejmě vrchní vrstva substrátu Vám nyní hrozně prosychá a na založení v této době to asi nebylo nejrozumnější řešení. Kořeny zatím nejsou hluboko a vy proto zaléváte tak jak zaléváte.
Bohužel hlavní přičina bude tedy si v současné zálivce. Mladá kostřava vzlášť ovčí nesnese zálivku 2x denně v době kdy je již v pokoročilé fázi růstu. Doporučil bych zalévat ve vedrech jen ráno a pokud by to šlo a trávník to ustál tak ob den. Pokud pominou vedra tak bych zaléval max. 2x týdně dávkou 15 - 20 L/m2, podle počasí. Mám osobně vyzkoušeno, že mladým kostřavám opravdu trvalé přemokření vadí a reagují přesně jako Váš trávník. Vzlášť večer není vhodná doba na zálivku, já zalévám klidně i dopoledne, je lepší když se něco málo vypaří ale trávník rychle osche, plísně způsobuje i rosa a pokud je trávník skoro celý den vlhký tak kostřavy takto reagují.
Mám kostřavový trávník a místa co jsou trvale celý den na slunku nyní zalévám od den dávkou 15/L m2. Pokud pominou vedra tak přejdu na zálivku 20L/m2 max. 2 týdně. Profil a složení půdy mám podobné jen nemám vrchní vrstvu čistý substrát právě z důvodu prosychání v létě.
To hnojivo, bylo jaké Spring, Summer, Pre Seed? Gardenboom jich dělá několik a liší se poměrem živin. Rozhodně to nyní v létě nepřehánět s dusíkem. Máte směs co snese i málo živin.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.118 (?), 11.8.2015 13:37
Hnojivo bylo summer, které mi zbylo z hnojení v červnu.
Asi to opravdu bude tou zálivkou, dnes upravým zavlažování jen na dopoledne a zkusím zálevat obden. Snad se z toho trávník ještě vzpamatuje a když ne, tak ho koncem září doseji. Děkuji za informace ohledně péče o trávník pouze z kostřav. Musím si zvyknout na odlišný způsob péče.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 244.118 (?), 11.8.2015 23:57
Až bude trávník vypadat, tak jak má tak foto zašlu :) Jinak myslíte že je hodně špatný nápad (až opadnou tyto vysoké teploty) trávník dosít? Nebo mám počkat až na konec září? Místy jsou i cca 10cm holá místa, takže bude určitě nutné dosévat, ale bojím se, že když teď trávník doseji budu muset znovu udržovat vrchni vrstvu mokrou a tím pádem se nebude dařit již vzešlé trávě.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |