Dobrý den,
přikládám aktuální foto trávníku, jedna fotka je z místa kde je směs Oseva VV-2, tedy kostřavy červené a ovčí s 20 % lipnice luční. U této směsi vzniká problém pokud se trávník zatěžuje pouze v určitých místech, tak poté lipnice postupně vytlačuje kostřavy a vytváří vzledově (díky šířce a barvě listů) odlišná místa. Ostatní foto je již prakticky 100 % VV-13/4 tedy kostřavy červené převážně krátce výběžkaté. Původně byl trávník na několika místech založen právě na VV-2 a zbytek jen 13/4. Po určitých zkušenost s VV-2 viz. výše jsem s pomocí Targy Super loni a letos omezil lipnici luční na absolutní minimum a celé to přeséval VV-13/4 z důvodu sjednocení. Pouze v jednom místě, kde se hodně chodí jsem nechal VV-2 a letos pro posílení kostřav přesel 13/4. Trávník byl posečen ruční vřetenovkou na výšku 2,5 cm. Jinak mám vyzkoušeno, jako ideál pro odolnot proti zátěži atd. výšku nastavení na cca 2 cm, může se vklidu kosit i méně. Zatížení sešlapem VV-13-4 je střední, není samozřejmě tak odolná jako jílková směs, ale pokud se seče 2x týdně na nízko a má správnou intenzivní péči tak i kolem rodiného domu lze použít.
Mám také velice dobré reference na směs oseva VV-3/3, ve které jsou tenkolisté jílky (20 %) a zbytek kostřavy. V reálu je ten poměr z důvodu určité konkurence jílku vyšší. Trávník je však docela hezky kompaktní a snese i vyšší zátěž.