Prosychání trávy na kompost

host - 91.196 (?)
17.2.2022 12:50

Jde i rozměr kompostovací ohrádky, velikost otvorů mezi dílci stavebnice skrz pohyb vzduchu a výměny plynů s tím spojené, oslunění, nebo přistínění toho depotu, množství travní drti-to se dá klást na cílové místo ihned, jen trochu do šířky rozhrnout. Pokud by dočasně vzniklý zápach nevadil Vám, domácím a ani sousedům, vůbec bych se toho nebál-teplo, které při zapaření org.mat. vzniká je žádoucí. Je samozřejmě dobře, když je kompostovaný materiál pestrý. Taky se zamyslete nad výškou sečení, jeho četností+střídáním sběru do koše a mulčováním-tedy ponecháním sekaniny na ploše. To totiž mimo jiné setří práci, hnojiva a snižuje potřebu zálivky. SPCH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 21.65 (?), 17.2.2022 10:02, zobrazeno: 1537x

Zdravim zahradnici,

hledal jsem vsude na internetu ale nenasel jsem odpoved na to jak nechat proschnout travu pred vhozenim na kompost... (kompostuju v ohradce z palet)

mam travu vedle kompostu nasypat na vysokou hromadu anebo rozprostrit po vetsi plose aby lepe uschla?

Prostor nemam neomezeny a proto druha varianta rozprostreni pro me neni uplne optimalni...

Druha vec je ta kdyy necham travu lezet na zemi tak se mi uz druhy den misto aby proschla zacne hnit - smrdi a tvori zpecene kusy travy.

Poradite mi (zacatecnikovi - dum jsme si poridili pred rokem, driv jen v byte) nekdo prosim jak to mam nechat spravne proschnout?

Jeste dodam ze travu sekam relativne casto, takze ty ustrihnute stebla nejsou dlouhe... zkracuju treba z 6cm na 4cm tak prave nechapu proc mi ta trava hned zacne hnit...

Co je to za druh travniku si nejsem jisty - hraje to roli?
Sazeli jsme nejakou smes ale myslim ze nevyrostla, ze se tam uchytili nejake polni druhy travy co tam rostli driv

host - 61.29 (?), 17.2.2022 10:57

Trávu sečenou kosou nechávám do uschnutí na zemi nebo pod stromy. Soused mně zásobuje jemnou trávou ze sekačky. Nechám hodit na hromadu typu homole a minimálně týden nechám zapařit. Potom částečně zprocesovanou trávu (mně ta vůně je příjemná) rozpojím - rozhážu rukama do komposteru a hotovo. Než dá soused další dávku, pohodím tu starou v komposteru popelem ze dřeva, nebo superfosfátem, nebo ornicí. Ale vůbec nejraději vrstvím trávu ze sekačky do pruhu, na který stále na výšku až ke kolenům přidávám, nechám zetlít přes zimu a na jaře jako do substrátu sázím rané brambory.

host - 91.196 (?), 17.2.2022 12:50

Jde i rozměr kompostovací ohrádky, velikost otvorů mezi dílci stavebnice skrz pohyb vzduchu a výměny plynů s tím spojené, oslunění, nebo přistínění toho depotu, množství travní drti-to se dá klást na cílové místo ihned, jen trochu do šířky rozhrnout. Pokud by dočasně vzniklý zápach nevadil Vám, domácím a ani sousedům, vůbec bych se toho nebál-teplo, které při zapaření org.mat. vzniká je žádoucí. Je samozřejmě dobře, když je kompostovaný materiál pestrý. Taky se zamyslete nad výškou sečení, jeho četností+střídáním sběru do koše a mulčováním-tedy ponecháním sekaniny na ploše. To totiž mimo jiné setří práci, hnojiva a snižuje potřebu zálivky. SPCH

host - 141.144 (?), 17.2.2022 13:16

Když to házím rovnou ze sekačky, tak můžu jen dva koše a prokládat třeba podestýlkou od králíků (kydáme často, takže to moc hnůj není), je to rozměr palety 120*120 a koš je od 50cm sekačky dost velký. Nebo třeba naschlý plevel ze záhonů, aby se nevytvořily černé kusy, které se nerozložily ani po dvou dalších přehazování kompostu. Dávala jsem i zeminu z úprav terénu.

Lepší kompostování je nechat boční výhoz a pak to druhý den sbírat, ale nosí se kousíčky trávy do domu. To je i důvod, proč nemulčuji.

host - 141.144 (?), 18.2.2022 23:24

Králíci žerou jen seno. Dvůr do jarní výsadby oždibují slepice. Nechci vysokou trávu na sekání a chodit v mokré mě taky nebaví. Ovce či husy jen přes mou mrtvolu, stačí nepořádek od toho, co máme. Navíc postupně sázíme stromy a záhonky by se těm potvorám taky líbily.

host - 81.144 (?), 17.2.2022 17:31
Pokud budete dávat jen samou trávu ve velkých dávkách a nepromícháte s jiným materiálem může vám vzniknous senáž. Tráva začne kvasit a to je cítit.

host - 248.66 (?), 17.2.2022 19:49

Pokud ji chcete dát na kompost, tak je lepší aspoň do druhého dna nechat proschnout ve slabé vrstvě v ploše. Tam občas trošku posypat zeminou, aby nehnila, ale aby tam pracovaly žížalky.

Ale pokud sekáte trávu tak často, že máte jen kraťounké kousky (jak píšete), sundala bych ze sekačky koš a trávu nechala ležet, během 2-3 dnů si ji žížalky zatahají do země. A navíc nebudete z trávníku odebírat živiny, zůstanou tam.        Lída

host - 141.22 (?), 19.2.2022 10:44

Asi by mi nenapadlo travu do komposteru susit. Cely leta pouzivam komposter z prkenek, kdyz je pri seceni nizky tak ho zvednu a az si trava sedne tak ubiram. Mam celkem tri, tak ty prkynka podle potreby prehazuju a jak trava prestane sedat, necham ho pres zimu dozrat k pouziti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz